dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Hives: Your New Favourite Band
Your New Favourite Band (CD) The Hives
2002
Burning Heart Records
8/10

Den tredje skivan?

Lyssna

Sök efter skivan

Första gången jag såg The Hives var på en utomhusscen i Stadsparken i Örebro. Om jag minns rätt hade de bara släppt en EP med vad som närmast var att betrakta som skatepunk. Inte särskilt bra sådan. Medlemmarna i bandet hade märkbart svårt att komma överens. Sångaren stod mest och tittade snett uppåt bakom ett par alldeles för stora glasögon eller hävdade att de var världens bästa band. Mellanrummen mellan låtarna var längre än låtarna själva. Det var inget vidare.

Sen dess har det bara gått framåt. Idag är de verkligen ett av världens bästa rockband. Och om du bara är det minsta intresserad av musik har du åtminstone en aning om vad som hänt och händer. Det är, som man brukar säga, historia.

”Your New Favourite Band” är samlingen som Alan McGee valde låtarna till och sedan släppte på egna bolaget Poptones. Ett bolag som misslyckats med allt som Creation lyckades med. The Hives ändrade på det. Skivan blev den succé som alla vi som följt bandet förväntat oss att de skulle få.

På sätt och vis en typisk skiva med The Hives. Tolv låtar punk rock'n'roll avrivna på ungefär en halvtimme. Det är bara några mindre invändningar mot urvalet som hindrar mig från att ta till något av de två högsta betygen.

Jag kallar gärna skivan samling eller smakprov. Däremot inte ”Greatest Hits”. The Hives hade redan släppt två ”Greatest Hits”, de heter ”Barely Legal” och ”Veni Vidi Vicous”. Har du redan dem gör du bättre i att köpa EP:n ”a.k.a I-D-I-O-T” än den här. Det är väl egentligen bara instrumentala Devo-influerade ”The Hives Are Law, You Are Crime” som skulle kunna locka, men den finns å andra sidan på singeln ”Hate To Say I Told You So” och är ärligt talat ett av samlingens två svagare spår.

Tror du att du bara behöver köpa en skiva med The Hives har du fel. Både ”Barely Legal” och ”Veni Vidi Vicious” är nödvändiga. Båda är lika bra.

Titeln på skivan stämmer inte längre. Inte ens för den stora massan. The Hives har erövrat världen. De är inte någons nya favortiband längre. Nu ska de bara försvara positionen och vinna tillbaka alla sura tvivlare som börjat vända dem ryggen.

Randy Fitzsimmons finns visst.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-11-14 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 13:35

Kategori: Recension | Recension: #1724

7 kommentarer

Vilken skiva skulle du rekommendera att man börjar med då? Jag tycker nog denna skivan känns helt meningslös om man redan har den ena av de andra, då bör man ju istället köpa den andra.

Björn Oregistrerad 2002-11-15 11:45
 

”Idag är de verkligen ett av världens bästa rockband.” Nu får det vara nog. kan nån räcka upp handen med mig?

Marky Mark Oregistrerad 2002-11-17 02:38
 

Björn: V.V.V rekommenderar jag att du börjar med. BL är mer hardcore- punkig och har inte riktigt lika sköna låtar.

Albert Oregistrerad 2002-11-17 11:19
 

*räcker upp handen*

cecilia Oregistrerad 2002-11-18 21:47
 

Fan Albert, V.V.V är inte på långa vägar lika bra som BL. Skärpning.

Kallb Oregistrerad 2003-08-08 16:44
 

high five, Kallb!

yeha Oregistrerad 2003-12-15 05:16
 

faktum är att v.v.v är the hives bästa album. punkt slut.

jojje Oregistrerad 2007-05-04 20:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig