dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Björk: Greatest Hits
Greatest Hits (CD) Björk
2002
Polydor/Universal
8/10

Gudinna

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har njutit av att följa Björk under hennes karriär. Hon har bytt skepnad, stil, producenter och infallsvinklar hela tiden. Men ändå hela tiden varit Björk. Om du tvivlar behöver du bara lyssna på den här samlingen.

En viss mättnadskänsla infinner sig naturligtvis när jag lyssnar på samlingen. När man hört allt förut och dessutom lyssnat på varje släpp så öronen nästat slitits ut (förutom remix-skivan ”Telegram” som jag aldrig blev riktigt vän med). Det finns ingen ny plats att uppsöka, inget skrymsle att vältra sig i och ingen doft som sitter kvar i kläderna när jag går därifrån.

Det finns fantastiska spår här. Jag känner att ”Army of Me” är låten jag saknat mest sen tiden när ”Post” hade en fast plats i skivspelaren. Bastonerna pumpar fram över distinkta trummor och en utsökt Björk sjunger återhållet och aggressivt på samma gång.

”Venus as a Boy” är en sån där låt som aldrig riktigt lämnar mitt medvetande trots att jag allt mer sällan lyssnar på ”Debut”. Den dyker upp i mina tankar och gungar mig mjukt var jag än kan befinna mig. En fantastisk låt.

”Hyperballad” är också den en gammal favorit. Liksom ”Human Behaviour” naturligtvis. Och och och.

Urvalet av låtar är gjort av fansen som fått rösta på Björks officiella sida. Märkbart är att singlarna ”Violently Happy”, göteborgskexförstörda men egentligen fantastiska ”It's Oh So Quiet”, ”Alarm Call” och sexbeskrivningen ”Cocoon” inte kom med. Och riktigt synd är det att inte ”Cvalda”, från soundtracket till ”Dancer in the Dark”, fick vara med. Den är ju helt fantastisk. På min samling hade den fått vara med, liksom ”It's Oh So Quiet” och ”Enjoy” (från ”Post”).

”Play Dead” kanske kan vara skälet till varför man skall köpa samlingen. Om du inte köpte singeln då eller ”Debut” en tid efter skivan först kom ut (den kom med på senare utgåvor av ”Debut”). Samarbetet med David Arnold till soundtracket för ”The Young Americans” är och förblir en av mina Björk-favoriter.

För har du alla hennes skivor är det bara ”Big Time Sensuality (The Fluke Megamix)” mixad av Fluke, ”Play Dead” och sista nya spåret ”It's in Our Hands” som är något speciellt för den här skivan. Men om du varit så där tveksam som man kan vara inför att skaffa skivorna var för sig så är den här ”Greatest Hits” lysande. Det finns inga dåliga låtar med, bara en del som inte är fantastiska. Har du aldrig lyssnat kan du också börja här. För Björk är som en samling. Öm, hård. Sorgsen, lycklig. Modern, traditionell. Elektrisk, akustisk. Programerad, spontan. Och hon är galet bra.

Om du vill ha mer finns också ”Family Tree” ute samtidigt. Det är en dyrare box som innehåller en samlingsskiva där Björk själv valt innehållet samt 6 skivor med material som berör Björk på olika sätt. Dels en del material från hennes bakgrund, som musik från Kukl (Björks tidiga karriärs punkband) och från Sugarcubes. Men också annan musik som Björk skapat under åren. De fem extra skivorna heter ”Roots (1 & 2)”, ”Beats” och ”Strings (1 & 2)” Och som inte det vore nog får du dessutom en bok.

Kal Ström

Publicerad: 2002-11-13 00:00 / Uppdaterad: 2002-11-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1714

29 kommentarer

Björk är och förblir den mest överskattade falsksjungande sångskata som världen skådat. Att hon kommer från Island och varit med i en skum von Trier-film bara ökar hennes cred och storhet i en massa wannabe-musikinsattas ögon.

En parallell kan dras till MTV-världen, men här handlar det om att va snygg o cool. I musikbögvärlden handlar det om att vara ful och fel. Dessutom sjunga fel.

Nesss Oregistrerad 2002-11-13 00:13
 

hmmm björk!

oves son Oregistrerad 2002-11-13 00:13
 

Nesss, du kan naturligtvis tycka att Björk är överskattad; kanske är hon, i vissa avseenden, det också. Men att påstå att hon sjunger falskt visar bara att du inte är musikalisk. Alls.

DtD Oregistrerad 2002-11-13 00:32
 

det är ganska anmärkningsvärt att fokuset på denna Greatest hits-skivan ligger på Björks storslagna ballader (Jóga, Isobel etc.)troligtvis kan det bero på att dessa är de låtar som är minst tidstypiska ur Björks repertoar. Big time sensuality och Army of me är för all del enanstående men ändå väldigt typiska för mitten av 90-talet. de episka balladerna lyfter även fram de melodiska kvalitéterna som jag anser vara den största styrkan hos Björks musik, hennes enanstående röst och de spännande arrangemangen, till trots.

sen måste jag, som gammalt Björk-fan, påpeka att låtvalet till Family tree är mycket bra även om jag är principellt emot dyra boxar ;-) visst är Björk pretentiös men jag uppfattar henne inte som en särskilt svår artist. det brukar inte heller ge särskilt hög status bland andra musik-bögar att ha Björk som favorit-artist.

Andrew Oregistrerad 2002-11-13 00:34
 

Hm… jag har inga Björk-skivor, men jag blev allt bra sugen att köpa denna Greatest Hits efter denna recension (och Musikbyråns special förra vecka, bör tilläggas). Greatest Hits är ibland ett oerhört bra påfund.

Anders Jakobson Oregistrerad 2002-11-13 01:37
 

håller förresten inte med om att Björk skulle vara överskattad…möjligtvis uppskattad för lite fel saker då hennes kompositioner ofta kommer i skymundan för hennes röst…eller hennes kläder.

Andrew Oregistrerad 2002-11-13 02:02
 

Greatest hits-plattor är inget för en seriös musiklyssnare. Man skaffar de bästa albumen istället. De flesta av björks kan man få ganska billigt (79/99:-). Greatest hits köper man med ointressanta artister man behöver ha koll på.

byzanz Oregistrerad 2002-11-13 03:17
 

Album köper man av album-artister, vars album uppfattas som helheter, samlingar köper man av icke-albumartister. Beatles var kanske de första album-artisterna. Det Elvis Presley har gemensamt med de flesta nutida storsäljarna är att de är icke-albumartister.

Robert K Huselius Oregistrerad 2002-11-13 03:42
 

nesss: du visar bara att du inte kan mycket om musik själv. pinsam du är. björk är bäst.

joga Oregistrerad 2002-11-13 08:35
 

Jag ville bara utnämna dagens största groda:

”Greatest hits-plattor är inget för en seriös musiklyssnare”

Byzanz, du seriösa musiklyssnare, hur gör du med 50-60 talet, då marknaden var totalt singelinriktad?

daniel Oregistrerad 2002-11-13 09:40
 

Det är väl sant, med en gr-platta får man enbart de stora hitarna och missar de små guldkornen. Samt oftast så är ju helheten från en skiva mycket bättre än enskilda låtar.

586 Oregistrerad 2002-11-13 10:30
 

Gr. Hits är helt ok, speciellt med Björk.

Boxar i alla dess former är dock för jävliga. Orkar aldrig lyssna in mig på dom jag köper. Finns självklart undantag, men t.ex Velvet boxen är skitnödig som fasiken.

Boxar ser snygga ut, men öppnas aldrig.

Keefan Oregistrerad 2002-11-13 10:48
 

”Seriösa musiklyssnare” gör vetenskap av en känsla, vilket är omöjligt. Vanliga lyssnare har nog roligare.

Spärrvakten på Sockenplan Oregistrerad 2002-11-13 13:20
 

Detta är en mycket bra ”Greatest Hits”, bra ide' att låta fansen rösta fram låtarna. Björk är för gullig :)

Johan Oregistrerad 2002-11-13 13:29
 

Björks största ögonblick var när Dilinja fick gå lös på ”Cover me” på Telegram.

Mad For It Oregistrerad 2002-11-13 13:37
 

dagens groda nr 2, av samme Byzanz: ”Greatest hits köper man med ointressanta artister man behöver ha koll på.” hallå!!!!

qwerty Oregistrerad 2002-11-13 14:11
 

SERIÖSA SKIVKÖPARE KÖPER INTE SAMLINGAR!!

…LÖJLIGT!!!

Jag har köpt och älskat musik i över 30 år och tvekar inte en millisekund på att köpa en samlingsplatta.

Det är bara inskränkta töntar som kommer med påståenden om vad som ska göras och inte göras för att saker och ting ska anses korrekt.

Kan bara kommentera det med, GET A LIFE!!

Björk har under årens lopp gjort en hel del lysande låtar men även en del ojämna plattor och då sitter en samlingsplatta klockrent, åtminstone i min skivhylla.

! Oregistrerad 2002-11-13 14:18
 

Varför behöver man ha koll på ointressanta artister, förresten? Jag har nog med försöka få koll på de som känns intressanta…

Greatest Hits- och Best Of-samlingar dras ofta (för att inte säga alltid) med problemet att de inte sammanfaller med ens egna urval, men de brukar tjäna sitt syfte att antingen sammanfatta eller introducera artisten för en ny skara lyssnare.

Jag har alla album, och lär inte köpa den här plattan, men rekommenderar den ändå varmt till alla som inte följt eller upptäckt Björk tidigare. Hon är värd all beundran, vilket intervjufilmen på Musikbyrån visade med önskvärd tydlighet.

Björk gör vad hon vill, och vet vad hon vill. När det dessutom trillar ut bitvis gudomlig musik från hennes inre rum är det bara att tacka och ta emot. Våga lyssna.

shoppingnerd. Oregistrerad 2002-11-13 14:51
 

Har aldrig fattat vad som är så speciellt med björk

Simon Oregistrerad 2002-11-13 16:05
 

i dsc-världen handlar det dock enbart om att kommentera rescensionen först!

cybergrunge Oregistrerad 2002-11-13 16:28
 

Björk har en av musikvärldens allra bästa röster, att påstå att hon skulle vara en ”överskattad falsksjungande sångskata” är samma som att säga att Jimi Hendrix inte kunde spela gura.

Magnus Oregistrerad 2002-11-13 17:05
 

Vem e Jimi Hendrix?

Claypool Oregistrerad 2002-11-13 17:10
 

Angående detta att låta fansen rösta fram låtarna på greatest-skivan, så har ju redan Iron Maiden gjort det. Är de inte för gulliga?;-)

Robert K Huselius Oregistrerad 2002-11-14 08:42
 

Robert K Huselius:

Jo, och det kanske är det som är deras problem.

kulak Oregistrerad 2002-11-14 09:21
 

det som elton john sa om björk i reportaget musikbyrån sände om björk för en vecka sedan stämmer ganska fint tycker jag; ”de som inte är så musikaliska uppskattar oftast inte björk”.

heylisa.net/bob Oregistrerad 2002-11-16 16:44
 

Björk har fått mig att växa som människa. Rekommenderar verkligen Family Tree, den är lugnt värt sina dyra pengar! Tänker faktiskt inte köpa GH, har alla album och nya singeln så det känns onekligen onödigt.

Björk har musikvärldens vackraste röst, utan tvekan. Hoppas hon alltid kommer att göra musik.

Teo Oregistrerad 2003-02-11 09:15
 

vet nån om björk släpper nåt nytt album snart, bara väntar… :D

Zo Oregistrerad 2004-06-21 12:33
 

Ja, fan.

Björk släpper en ny platta den 30:e augusti.

Kommer heta Medúlla.

Man kan inte göra något annat än vänta.

Jazzy Jeff-jeff Oregistrerad 2004-08-19 01:38
 

Låtarna på samlingen är bra. Tycker väldigt mycket om Björks musik och har alla skivor. Men nya, Medulla, är ganska hemsk faktiskt. Rätt förfärlig. Bara Oceania som är verkligt trevlig, och ett par till som är okej. Men resten är hemskt. Så köp skivorna innan samlingen, eller köp samlingen är mitt tips, och komplettera med singeln Oceania från Medulla.

Medlem 2004-09-05 00:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig