dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Baxter: About This
About This (CD) Baxter
2002
S56 Recordings/Warner
5/10

Pop på nordiska

Lyssna

Sök efter skivan

Everything But The Girl.

Jag hade tänkt skriva den här recensionen utan att nämna Everything But The Girl. Mest bara för sakens skull. Men ju mer jag lyssnar, desto mer inser jag att det mest vore dumt. Jag har svårt att hitta en referens som bättre beskriver hur About This låter. Så vi tar det en gång till.

Everything But The Girl.

Och det är inte bara därför att EBTG med sina två senaste album mutat in ungefär samma lilla område mellan dans och pop som Baxter. Precis som EBTG finns det ett vemod i melodierna och texterna som går stick i stäv med rytmernas dans. Och både Tracey Thorn och Nina Ramsby sitter precis bredvid högtalarna och sjunger rakt in i magtrakten.

Jag har aldrig varit något större fan av vare sig Salt eller Grand Tone Music. Baxter var mer min påse. Poppig, lågmäld drum’n'bass blandad med lite långsamt mullrande breakbeats. Walking Wounded gjord på svensk mark, om man så vill. Fast lite mer oborstad. Speciellt i spår som gitarrorgien Fading och Roni Size-jazzsmattrande So Much I’ve Heard.

Den här gången har Baxter och kompani tagit steget från drum’n'bass till house. Och ironiskt nog har de med About This gjort en skiva som ligger närmare Everything But The Girls Temperamental än dess föregångare Walking Wounded. Och tyvärr har lite av de vassa kanterna från debuten slipats ner här.

När jag för första gången hörde singeln Got to Wake Up blev jag faktiskt rätt besviken. Platt och tråkig softishouse. Men det krävdes inte många lyssningar för att den skulle börja växa. Med risk för att bli tjatig drar jag paralleller till Five Fathoms. Och det tycker mina öron är ett väldigt bra betyg.

On My Own påminner en hel del om Missing (efter det att Todd Terry lagt vantarna på den) med sin akustiska gitarr och sin flöjtslinga. Och Didn’t Have a Choice är drömskt vacker på samma sätt som Heeds Seldom Seen.

Men About This har sina problem, ungefär samma problem som gör att de flesta avfärdar Heed som klinisk reklambyråbakgrund. Det blir lite för putsat, lite för jämntjockt, emellanåt. Jag saknar en Fading för att skaka om saker och ting. ”Behaglig” är nog ett ord jag skulle använda för att slarvigt beskriva About This. Kanske behöver jag mer tid på mig att upptäcka skivan. Kanske kommer den mer till sin rätt när alla löv trillat ner på marken.

För det här är ju trots allt vemodig popmusik ömsom i maklig housetakt ömsom i electronicaoutfit. Dessutom finns det något väldigt nordiskt över Baxters vemod. Be mig inte förklara vad jag menar med det, för det kan jag inte. Det är bara så det känns.

Den känslan blir aldrig mer påtaglig än i vackra It’s Coming. Stråkar som plockade från Portisheads sagolika Roads, en sorgsen cello och en ensam slideguitar långt borta i fjärran. Blå är färgen.

Och när musiken försvinner bort och lämnar Ninas röst nästan helt ensam blir den desperata känslan av ensamhet så påtaglig att den går att ta på. Att det hörs ett sorl av röster i bakgrunden gör att Nina och hennes ord känns än mer övergivna. Vid sidan om. Och trots att orden är så banala och uttjatade blir de nästan elektriska tack vare den tvekande fraseringen:

Please tell me
I’m someone
you could
be with now

Det räcker nästan som skäl för att köpa About This.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-10-09 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-14 21:38

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1657

16 kommentarer

Okej skiva, gillar den… men inte alls lika bra som första plattan. Däremot kan jag inte påstå att jag köper jämförelsen till EBTG förutom ev i just ”on my own”. Men eftersom jag gillar Heed också, så är jag väl inte pålitlig i sammanhanget… antar jag?

Tobbe Oregistrerad 2002-10-09 00:23
 

Var det inte betyget 6/10 för en halvtimme sedan?

Im I Wrong?

Mos Oregistrerad 2002-10-09 00:56
 

Yes yuo is

Bubbelpojken Oregistrerad 2002-10-09 00:58
 

Ja, jävligt snygg hemsida har de. Märks att Fröken Ramsby kan sin formgivning. Sektionen ”Stockholm” är rätt kul.

Wayne Kramer Oregistrerad 2002-10-09 01:12
 

Bubble Boy: Du måste va blind.

Fullt Frisk Oregistrerad 2002-10-09 01:21
 

Ingen som vågar ta tag i Ulf Lundells dubbel och recensera den istället ??

Den kommande 1-an på försläljningslistan borde vara recenserad på en sådan här sida. Ni har ett par dagar på er.

jak Oregistrerad 2002-10-09 03:45
 

Ja, deras hemsida var bland det sämsta jag sett. Den kan inte vara rolig att surfa in på om man sitter på modem.

Enormt tramsigt att ha en massa onödigt ”flashande” istället för kort o snabb info som man är ute efter.

jak Oregistrerad 2002-10-09 03:49
 

Jag läste recensionen för några timmar sedan och jag är, precis som Mos, övertygad om att betyget var 6/10 första gången.

Han har alltså ändrat sig. Så är det med det.

Mänskan Oregistrerad 2002-10-09 07:05
 

Nina Ramsby är så jävla bra!

Dave Oregistrerad 2002-10-09 08:34
 

hehe, baxter tycker oxå om att slå på en puka på mariaberget…

kosmoskatten Oregistrerad 2002-10-09 09:22
 

Jag är fruktansvärt besviken på denhär skivan.. tyvär.

petrus Oregistrerad 2002-10-09 09:41
 

>>>Mos & Mänskan

Är ganska säker på att betyget ni först såg var från igår.

BaronBacon Oregistrerad 2002-10-09 10:32
 

Mos & Mänskan: Ni har helt rätt, betyget var en sexa först, av misstag. Så går det när man sitter och skriver flera recensioner samtidigt och inte har huvudet med sig.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-10-09 10:51
 

tänk om nina kunde dra igång salt igen. deras ”auscultate” är ju helt klart en av de bästa svenska indie-plattorna nånsin.

JL Oregistrerad 2002-10-09 11:18
 

Jag saknar GTM

aksu Oregistrerad 2002-10-09 14:21
 

Jag såg också 6/10, jodå

Tobbe Oregistrerad 2002-10-09 14:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig