dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Rolling Stones: Forty Licks
Forty Licks (CD) The Rolling Stones
2002
Universal/Virgin
9/10

Den samlade karriären i kortversion

Lyssna

Sök efter skivan

Universal och Virgin har gjort gemensam sak och släpper nu en dubbelskiva tillsammans där de har samlat 40 låtar med Rolling Stones. Jag skulle varit överlycklig över en sån uppgift om jag hade fått den. Men naturligtvis är det ungefär hur svårt som helst att välja. Och det har visat sig här. Men jag tycker att sammanställningen är väldigt lyckad. Ur perspektivet att det här ska vara en samling som sträcker sig över hela bandets karriär.

Urvalet är naturligtvis inte perfekt. Det kan inte hända helt enkelt. Det beror naturligtvis mest på den personliga smaken. Några spår saknar jag och några skulle jag aldrig ha haft med. Men så är det nog för alla. Jag tycker, liksom många med mig, att Rolling Stones har gjort en hel drös med låtar som lugnt kvalar in sig på listan över de bästa låtarna som någonsin gjorts. Men jag ska försöka hoppa över hyllningarna till specifika låtar och istället koncentrera mig på hur lyckad den här skivan är som samling.

Första skivan är näst intill oklanderlig. En riktigt helgjuten samling låtar. Sen sträcker sig skivan bara fram till 1971 och tonvikten ligger på tidigare material. Med andra ord får vi här låtar som de flesta känner till men som inte nödvändigtvis varit med på alla samlingar som släppts. Visserligen tror jag att flesta som tycker om bandet har låtarna sen tidigare. Men jag vet inte om det gör något. De kan liksom jag vara glada för att ha fått en bra samling på CD som funkar i de flesta sammanhang. Jag har svårt att tro att någon tycker att ett endaste spår på skivan är dåligt.

Den andra skivan samlar resten av karriären. Därför är den inte lika helgjuten. Även om jag tycker om fler låtar än jag trodde var möjligt. Vissa spår kommer från skivor jag ratat helt. Vansinnigt kan tyckas då även sämre skivor så klart innehåller bra låtar och det är precis vad som visar sig på den här samlingen. Just därför kanske den andra skivan är den som är viktigast av de här två. Den visar att bandet kunnat spela rock efter den gyllene eran. En viktig lärdom för inskränkta rockers som jag.

Jag hummar med lite i ”Mixed Emotions” från 1989. Och jag kommer på att bandet visst kunde få till det så sent som 1994 i låten ”You Got Me Rocking”. Något jag aldrig ens funderat över. Visserligen tänker jag också på hur läskigt de kunde låta 1983 i och med produktionen på ”Undercover of the Night”. Annars är mixen av låtar bra här med. Övergångarna mellan det mer moderna soundet och det mer basala rocksoundet passerar ibland bara förbi, något de nyare låtarna vinner på. Med nyare menar jag inte så sent som ”Anybody Seen My Baby” eller de fyra nya låtarna som alla är rätt kassa.

Samlingen vinner inte på att den har de fyra nya låtarna med. Det är det bara bolaget som gör. Jag antar att det finns några som är så ivriga att de köper skivan bara för att de är med. Trots att de har alla andra låtar redan. Om du funderat över att göra det; låt bli. De kommer antagligen samtliga på nästa skiva. Om det skulle visa sig att jag har fel så gör det inte så mycket. Du kommer i så fall inte att missa något.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2002-10-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-03 12:44

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1642

23 kommentarer

Låtlista please.

Mos Oregistrerad 2002-10-02 00:15
 

Den finns bara två klick bort på Rolling Stones-länken uppe till vänster.

freddan Oregistrerad 2002-10-02 01:20
 

vad är betygssnittet på recensionerna den gågna veckan?

seb Oregistrerad 2002-10-02 01:36
 

Det här är iaf den 6:e nian av de senaste 9 recensionerna.

=)

Anders Oregistrerad 2002-10-02 02:44
 

Ingen kommentar av recensionen utan av bonusinfon: Börja med ”Exile On Main Street”. Den är det överlägset bästa albumet!!

Alias Oregistrerad 2002-10-02 08:15
 

Hyffsat politiskt korrekt att säga det…

Bo Landin Oregistrerad 2002-10-02 08:26
 

Vad händ med Exile on main street i bonusinformationen

Olle P Oregistrerad 2002-10-02 08:34
 

Nu får Stones sluta med samlingsskivor, och börja rota lite i arkiven för en skiva/box fylld med outgivet material och udda versioner.

Robo Oregistrerad 2002-10-02 10:08
 

Jag kan väl inte tänka på vad de andra har givit för betyg när jag skriver en recension!?

Exile är en bra skiva. Men den är inte med på min topp tre. Enkelt va?

mikael, dagensskiva.com Oregistrerad 2002-10-02 10:10
 

Micke… ”Beggars Banquet” är Stones stora mästerverk inte ”Sticky Fingers” trots att den är väldigt, väldigt bra.

Ziggy Oregistrerad 2002-10-02 10:32
 

Det är lite märkligt att Nordlander inte rekommenderar Singles collection istället för Hot Rocks och de andra två hitssamlingarna. Singles collection innehåller alla A- och B-sidor fram tom 1971 plus några rariteter. Den är något dyrare (50 spänn på Ginza), men lyssnaren får en bättre överblick över Stones utveckling.

Magnus Oregistrerad 2002-10-02 10:34
 

om ni inte äger dessa skivor köp dem!!! bättre än en tråkig samling

1. sticky fingers

2. exile on mainstreet

3. beggars banquet

4. get yar yars out

5. let it bleed

6. between the buttons

7 rolling stones

8 aftermath

9 out of our heads

när man äger dessa skivor har man deras bästa låtar i handen dvs alla, de bäsa låtarna på denna samling måste vara brown sugar, tumbling dice osv rolling stones äger

Timsan Oregistrerad 2002-10-02 11:19
 

Köpte min ”London Years – Singles Collection” för 83:- på Boxman. Hyggligt!

Alias Oregistrerad 2002-10-02 11:24
 

En rekommendation är att istället köpa plattan ”Rolled Gold” som är en samling från åren med Decca och sträcker sig fram till 1969. Finns bara på vinyl men det är ju å andra sidan det enda som duger när man shoppar skivor.

Lingonese Oregistrerad 2002-10-02 11:35
 

”Excile…” har jag lånat av en Stones- fanatiker. Lyssnade igenom den två gånger och maken till seg och trist skiva får man leta efter.

Albert Oregistrerad 2002-10-02 12:18
 

Their satanic majesties request är en underskattad skiva. Den brukar alltid vara nämnd som en blek kopia av Sgt Pepper, men den som uppskattar psykedelia har mycket att hämta här.Skivan är en av de bättre skivor Stones har gjort…

Magnus Oregistrerad 2002-10-02 13:07
 

*suck* Ja, vad säger man om Alberts kommentar. De flesta jag känner som gillar Stones tycker denna skiva är en av de bästa.

Mr JJ Oregistrerad 2002-10-02 13:10
 

Magnus: Word Up, Word Up.

Mos Oregistrerad 2002-10-02 13:13
 

Självklart får man kritik om man inte anpassar sig till rådande norm och har med Exile bland de bästa plattorna. Jag vill slå ett slag för ”Aftermath” som jag tycker är mycket bra. Här finns låtarna ”Under my thumb” och ”Paint it black” som tillhör några av de bästa låtarna Stones har spelat in! Till alla som har hört allt med Stones rekommenderar jag The Flying Burrito Brothers version av ”Wild horses”.

Hilly Oregistrerad 2002-10-02 17:56
 

Ok, så här ligger det till: De fyra Jimmy Miller-producerade skivorna Beggars Banquet, Let It Bleed, Sticky Fingers och Exile on Main Street är deras bästa album. London Years – The Singles Collection (3cd) är också nödvändig (fast egentligen bara cd1 och cd2). Har man gott om pengar kan man i princip skaffa allt t o m 1972.

Jesper C Oregistrerad 2002-10-02 21:59
 

vänligen, dagensskiva.com…recensera norges vassaste alternativrockers motorpsycho.

statement Oregistrerad 2002-10-02 22:50
 

Glöm inte RS No. 2. Sedan finns ju Some girls och Tatoo you

Z Oregistrerad 2002-10-04 22:58
 

jo men ljudet är ju MYCKET bättre på den här nya releasen än det är på gamla ”london years” köp båda! sen är det ju inte fel att höra 4 nya stones låtar!!? stones regerar

ljudet då Oregistrerad 2002-12-16 11:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig