dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Saint Etienne: Finisterre
Finisterre (CD) Saint Etienne
2002
Mantra Recordings/Playground
9/10

Snyggare än alla andra

Lyssna

Sök efter skivan

Back in sweet suburbia
middle of the road
Looking for the action
everywhere I go

Me to make it special
Me to make it new
Looking for the action
something more to do

Singeln Action sammanfattar ganska väl Saint Etienne. Gruppen som alltid varit lite snyggare än andra. Sextiotalsestetik med nittiotalsmusik. Snobbar som jobbar, Twiggy och Camden market. De har åkt omkring på sina vespor på Londons smutsiga bakgator och personifierat drömmen om att bli något annat, något mer.

Även inom gruppen finns samma motsats. Pete Wiggs och Bob Stanley står i bakgrunden, lite grå, lite alldagliga. Längst fram står den självklart lysande Sarah Cracknell, som en uppdatering av alla kvinnliga modeikoner från sextiotalet.

Varje gång jag börjar lista de bästa popgrupperna så glömmer jag av någon anledning bort Saint Etienne. För av alla de grupper som inspirerats av Pet Shop Boys är Saint Etienne de som lyckats bäst. Under nittiotalet svängde de ihop några av de bästa poppärlorna till synes helt utan ansträngning.

Pop.

Men i och med Good Humor gick något snett. Från att bara helt enkelt ha GJORT pop åkte gruppen till Sverige, Tore Johansson och Tambourine Studios med den uttalade intentionen att göra en POPPLATTA. Mer specifikt en popplatta som rakt av lät som det sextiotal de avgudar. Även om Lose That Girl är den bästa låt som någonsin spelats in i Tambourine Studios, och även om konvolutet var så snyggt att man ramlar omkull, blev resultatet som helhet en besvikelse. Styrkan hos Saint Etienne har ju alltid varit klockrena popdängor blandade med modern dansmusik. Precis som Pet Shop Boys.

Efterföljande Sound of Water blev raka motsatsen. En snudd på uteslutande elektronisk affär. Men poplåtarna, melodierna, sken med sin frånvaro. Med några undantag var även Sound of Water en besvikelse. Den kändes lite… såsig.

Så dimper Action ner och helt plötsligt vågade jag hoppas igen. Smittande gitarrpop med taktfast dansbeat, som tar vid där How We Used To Live slutade. En av årets bästa popsinglar. Och glädjande nog har Saint Etienne hittat hem igen med Finisterre. ”This is our wall of sound”, som Sarah sjunger i B92. För ena stunden får vi den vansinnigt söta gitarrpoppärlan Stop and Think It Over för att i The More You Know kastas rakt in i ett skräckfilmspiano och en malande gitarrslinga hämtad från Joy Divisions eller The Cures mörkaste stunder. I Shower Scene hamnar vi i ett husparty hos Basement Jaxx.

Saint Etienne har aldrig varit lika trendmedvetna som Pet Shop Boys, men denna gång har även de dragits med av den rådande åttiotalshysterin. New Thing har den fläskigaste old school-synten den här sidan Sweet Dreams (Are Made of This) och Amateur får mig faktiskt att tänka på Adolphson & Falk.

Dessutom gillar jag den inramning som skapas av de korta mellanspelen levererade av Michael Jayston, som reciterar vad jag tror är lösryckta litterära citat som inte har speciellt mycket med något att göra. Men som ändå känns helt rätt. Det för tankarna till det John Hurt gjorde på Art of Noises The Seduction of Claude Debussy.

Och vill man kan man även hitta band till Pet Shop Boys även på Finisterre. Trummorna i titelspåret skulle kunna vara hämtade från That’s My Impression. Men det är egentligen en helt onödig parallell, för den här gången slår Saint Etienne Pet Shop Boys på fingrarna och levererar den popplatta jag väntat på hela året.

Och Sarah Cracknell sjunger fortfarande snyggare än alla andra.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-10-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-16 14:13

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1641

19 kommentarer

oj. det verkar bra.

jag tar två tack.

blomko Oregistrerad 2002-10-01 00:03
 

hur ser man skillnad på bra och dålig musik av den här typen? hmm

de stijl Oregistrerad 2002-10-01 00:14
 

OMG OMG… hoppas verkligen den är värd en nia nu, annars kommer jag bli SÅ besviken. Good humor sög verkligen och Sound of water var lite mjäkig. Tacka vet jag So Tough. 'nuff said

Tobbe Oregistrerad 2002-10-01 01:51
 

varför har ni itne recenserat mando diaos bring 'em in?

hello dolly Oregistrerad 2002-10-01 02:20
 

Jag gillade faktiskt Good humor… Alla låtar på den. Fast Erica America och Lose that girl har ju dominerat. Men jag litar på dig när du säger att den här är bättre, efter att ha läst alla dina recensioner så börjar man få lite koll på hur din musiksmak funkar.

Joakim Udd Oregistrerad 2002-10-01 02:26
 

tänkte bara lägga till att Finisterre betyder ”världens ände”

Löken Oregistrerad 2002-10-01 09:33
 

varför får vissa skivor en stämpel, som alla rättar sig efter? Varför ska man inte gilla Good humor? jag förstår det inte. Det är en fantastiskt bra pop-skiva. Vi måste bort från förstå-sig-på-musik-grejen. En bra låt är en bra låt är en bra låt. Oavsett vem som gör den och oavsett hur tidigare låtar med samma artist låter. Därmed inte sagt att allt är lika bra, men det är tråkigt att man inte ”ska” gilla Good humor, om man vill visa omvärlden att man ”förstår” och verkligen gillar Saint Etienne. Tråkigt.

Vad gäller den nya; det här låter mycket lovande och spännande!

Henrik Oregistrerad 2002-10-01 09:55
 

verkar schysst! kan bli ett köp. hm… nuhar jag ju iofs bara lyssnat på tiger bay förut. hur står den (tiger bay) sig i jämförelse med de andra nämda plattorna (dvs good humor osv)?

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-10-01 10:06
 

Måste kollas upp! De kan ju bevisligen göra kalaspop. ”She's on the phone” är en riktig liten pärla.

martscape Oregistrerad 2002-10-01 11:10
 

Martscape: ”He´s on the phone” heter den och inget annat. Det verkar vara dags för en ny Saint Etienne-hype nu helt enkelt.

Bunny Oregistrerad 2002-10-01 15:13
 

Jag har aldrig sagt att ”Good Humor” är en dålig skiva. Den är bara inte lika bra som tidigare Saint Etienne-skivor och blev en besvikelse när den kom. Det är helt okej att gilla ”Good Humor”. Jag gör det bara inte.

Henrik: Precis, en bra låt är en bra låt är en bra låt. Tyvärr sken även de starka låtarna lite med sin frånvaro på ”Good Humor”. Det fanns fantastisk musik även här, som ”Sylvie” och ”Lose That Girl”, men över lag var låtarna inte lika starka. Sedan bidrog produktionen till att låtarna blev än mindre intressanta. Problem med starka poplåtar finns, som sagt, även på ”Sound of Water”.

lo and behold: Gillar du ”Tiger Bay” gillar du den här. ”Finisterre” är i mina öron bättre och kvalar in på topp-3 bland de sex plattorna. Hur högt på topp-3 har jag inte bestämt mig för än.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-10-01 20:35
 

Tack för svar Ola. Och ett bra sådant. Jag tror vi är helt överens om att musik är en fråga om smak och att man därför får tycka vad man vill. Jag gillar Good humor, du gör det inte. Och så måste det ju vara. Det är just det som var min poäng. Alla kan omöjligen ha samma musiksmak. Snarare tvärtom; jag tror inte det finns två människor på denna jord med identiska uppfattningar om musik. Det är därför musik är så fantastiskt. Och det är också därför det är så tråkigt att det ibland smyger sig in etablerade uppfattningar som många anammar, exempelvis att Good humor ”suger” som tobbe skrev. Jag menade inte att kritisera din recension eller din eller tobbes åsikt, jag respekterar i högsta grad att ni inte tycker som jag. Min kommentar var snarare en allmän reflektion över att det finns åsikter som anammas av många, kanske innan de ger skivan en chans. Detta är faran med bra recensenter som du Ola :-)

Henrik Oregistrerad 2002-10-02 08:20
 

Henrik, i mitt tycke så gör ju just skivan det. Du (och alla andra) får givetvis tycka vad du vill, men Good Humor är en av de största besvikelserna i mitt musikliv. Fridens… :)

Tobbe Oregistrerad 2002-10-02 13:26
 

Good Humor är en ganska bra skiva. Sound of Water är en dålig skiva. Så ligger det till eftersom min smak är lag. hehe. Nädå, men den här nya skivan kan man ju inte vara utan tydligen… jag som trodde saint etienne var slut.

K Oregistrerad 2002-10-02 22:27
 

Oj, så Saint Etienne är på gång igen! Själv har jag inte lyssnat mycket på dem sedan deras underbara ”Fox Base Alpha”. Vilka av deras skivor är bäst sedan dess?

dixon Oregistrerad 2002-10-06 10:54
 

”Foxbase Alpha”, ”So Tough” och ”Finisterre” är de tre bästa om du frågar mig. Jag har bara inte bestämt mig för i vilken ordning de tre hamnar än.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-10-06 13:00
 

Både expressen och nöjesguiden har småsågat ”Finisterre”, men nu när jag fått skivan i mina egna smustiga små labbar så håller jag nog med Ola. Klart en skiva i trakten av betyget han gett.

Tobbe Oregistrerad 2002-10-06 17:26
 

förra årets bästa enligt min mening.

Legoland Oregistrerad 2003-08-18 17:02
 

[...] RelateratSaint Etienne Finisterre (18)Mondial Always Dreaming of Something Else (2)Pet Shop Boys Fundamentalism (3)En fullspäckad start (4)Kylie Minogue Boombox (10) [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig