dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Tom Waits: Closing Time
Closing Time (CD) Tom Waits
1973
Elektra
10/10

Äkta vara

Lyssna

Sök efter skivan

Föreställ dig följande: Du befinner dig på en bar i en bortglömd småstad någonstans i sydvästra USA. Det är strax före midnatt. Ett fåtal personer, klädda i det som hade varit senaste cowboymode om det hade varit för tio år sedan, sitter utspridda vid dom av tomglas överfulla borden. Tobaksröken bäddar in hela sceneriet i en mjuk dimma.

En lång, gänglig man fimpar cigarren, lämnar sin ölflaska och tar plats bakom den flygel som tar upp större delen av den lilla scenen. Runtomkring står bandet, bas, trummor, lite blås, någon gitarr. Men du lägger knappt märke till dom.

Mannen vid flygeln står i centrum på ett medfött självklart sätt. Han är ganska tunnhårig, trots att han knappt hunnit fylla tjugofem. Ansiktet är lite rödflammigt och han har nog inte duschat på en tre, fyra dagar. Men han klär i smuts, den framhäver hans redan maskulina drag ytterligare.

”One, two, three, four…” Första låten rullas försiktigt igång. Lagom flinka fingrar virvlar över tangenterna, Resten av bandet gör precis vad dom ska: förstärker låten – utan att dominera för mycket.

Så öppnar han munnen. Med en mörk, kraftfull röst som samtidigt är både hest skrovlig och klar, börjar han berätta sina historier, mustiga och symbolmättade:

Now the sun's coming up
I'm riding with Lady Luck,
freeway cars and trucks
Stars beginning to fade
And I lead the parade
Just a-wishing I'd stayed a little longer
Oh Lord, let me tell you
that the feeling getting stronger

Såväl texter som melodier och arrangemang känns helt naturliga och äkta, och av framträdandet att döma så finns det ingenting som tyder på att musiken kommer någon annanstans ifrån än hjärtat, från hjärtat på mannen som framför den. Han lever sig verkligen in i sina sånger, blir en del av dom, och hans grimaserande minspel adderar ytterligare en dimension till en redan vacker helhet.

Tom Waits debutskiva ”Closing Time” (Elektra, 1973) är det bästa som någonsin spelats in. Tolv tidlösa låtar om kärlek och hat, skratt och gråt, sol, vind och vatten. Inte så unikt kan tyckas men till saken hör att Waits när det gäller inlevelse och autenticitet spelar i en division dit ingen annan lyckats nå.

Tom Waits är Bob Dylan med sångröst och estradörsegenskaper, Elton John med smak, samt Ernest Hemingway – i en person. Samtidigt flörtas det vilt och oförskräckt med jazz och blues, utan att det på något sätt känns onaturligt. Nyskapande? Kanske inte. Unikt? Jomenvisst!

”Closing Time” är inte, som så många av dagens populärmusikalster, bara en produkt, en del i en stor kommersiell industri. Den är på riktigt. Den har en så kallad ”själ”, om än en ganska svettig och skitig sådan. Och kanske är det just därför jag blir så starkt berörd som jag blir.

Jag ska sluta duscha.

Och börja vara.

På riktigt.

Markus Ljungman, sommargäst

Publicerad: 2002-07-27 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-25 23:29

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1551

17 kommentarer

Alltså jag köpte den för jättelänge sen men den har bara legat i en låda och sammlat damm, jag har inte lyssnat en enda gång. Det kanske jag borde.

Günter Oregistrerad 2002-07-27 00:09
 

Föresten…bra recension, men lite för många kommatecken(,).

Günter Oregistrerad 2002-07-27 00:11
 

waits är jävlig bra

lantz Oregistrerad 2002-07-27 00:59
 

jajajajaja!! den här skivan är underbar, även om jag personligen tycker att ”The Hearts of Sturday Night” är ännu vassare så är denna skiva ett måste i varje skivsamling värd namnet.

The Golden Vision Oregistrerad 2002-07-27 01:47
 

utmäörkt recension av en utmärkt skiva! spring och köp!

påle Oregistrerad 2002-07-27 16:44
 

om jag någon gång skulle få för mig att köpa en tom waits-skiva är jag nog inte vid mina sinnens fulla bruk…

a Oregistrerad 2002-07-27 19:21
 

så lätt det är att hitta bra skivor när recensionerna är så här bra. exemplariskt.

theo Oregistrerad 2002-07-28 12:58
 

Wow, poff tjohoo. Man blir alltid glad av att se något sådant här.

Det här är enkelt en av de 15 bästa plattor som gjorts. Att ”Martha” är världens mest sentimentala låt och följs av världen näst mest sentimentala ”Rosie” följer på den. Tack som hundan Markus för en utmärkt recension av en platta som alldeles för få har tagit till sig, med en man som alltid kommer att vara relevant. Hade jag varit tjej så hade jag lyssnat på alla Tom Waits plattor för att få reda på hur män tänker. Nu lyssnar jag på honom för att det är så fantastiskt bra.

Magnusson Oregistrerad 2002-07-28 15:21
 

Jag måste börja skriva igen. Attans vilken morbid svenska man börjar få.

Någon som är intresserad av att starta e-zine i höst? mymoralstandingislyingdown@hotmail.com i så fall.

Magnusson Oregistrerad 2002-07-28 15:23
 

Gynter – kom igen nu. Gör oss stolta.

morfeus Oregistrerad 2002-08-01 15:09
 

Oj, jag är imponerad och håller med om betyget.

Johan Norberg Oregistrerad 2002-08-12 10:43
 

johan, det var ett tag sen. du kanske kunde höra av dig till markusljungman@hotmail.com. om du har vägarna förbi huvudstan så kunde vi imundiga någon skön dryck i pittoresk miljö eller nåt.

markus Oregistrerad 2002-08-12 13:23
 

fan makkan, jag är mäkta imponerad. måste kila ner på rummet nu och lyssna på tom!

amanda Oregistrerad 2002-08-24 23:36
 

Nja…så bra är den kanske inte. Men jag såg Jean-pierre på bussen idag.

Olle och anders Oregistrerad 2002-09-13 18:09
 

ja du knurkus..vi vet ju att du har infriat ditt loafte..jag menar naer saeg du en dusch senast..det aer daerfoar som jag som du och jag haft sae lajbans isterfester tillsammans..puss honey!!

emil som stroap en fisk Oregistrerad 2002-09-16 12:57
 

Åh fan! Jag har skrivit en recension på samma skiva som är väldigt snarlik faktiskt.

Dock tjatar jag inte lika mycket om hur äkta det är, hoppas jag inte i alla fall.

Medlem 2006-08-20 13:21
 

Detta är den Waits-platta som är klart bäst och den enda Waits-platta som egentligen känns riktigt uppriktig. Sen är det definitivt en av de bästa plattorna som någonsin gjorts.

Anders Hesselbom Oregistrerad 2009-02-13 18:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig