dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Animal Five: Sneeze Interrupted/Summertime in Sweden
Sneeze Interrupted/Summertime in Sweden (7) The Animal Five
2002
Diapazam
7/10

Årets nykomlingar?

Lyssna

Sök efter skivan

The Animal Five från Malmö är ännu ett svenskt rockband som ska in och tampas om lyssnarna i en redan ganska överbefolkad genre. Skramlig och lätt skitig rock & roll med drag av 60-talspop är en snabb beskrivning. Kombatanter i ringen är framförallt band som Mando Diao, White Seeds, The Borderlines och i viss mån Diamond Dogs. Till denna skara av band som vill opp sällar sig alltså The Animal Five.

Och de gör det med riktigt gott resultat.

Första smakprovet som ramlat ner hos mig är en vinylsjua från det lilla bolaget Diapazam och i slutet av sommaren utlovas fyra nya låtar på en CDEP. Den här gången bjuds alltså två låtar, ”Sneeze Interrupted” och ”Summertime in Sweden”.

Vi tar den som är minst bra först. ”Summertime in Sweden” är en ganska vinglig historia med lätt drag av surfpop. Den inleds med raderna ”Summertime in Sweden / Throwing frisbees in the car” och med de orden inleds en färd i någon sorts rockens medeltempo längs en svensk landsväg.

Det låter med andra ord en hel del svenskt 60-tal om både melodi och produktion. Ett par gånger är låten nära att köra av vägen, men med hjälp av en del finurliga lösningar lyckas den hålla ihop ända fram. Även om den på ytan verkar ha sett bättre dagar.

Om ”Summertime in Sweden” inte riktigt håller i alla väder så är ”Sneeze Interrupted” en mer välbevarad rockstänkare. Med ett piano som klinkar och skramlar råare än det mest jag hört inspelat i år övertygar den och går på knock. Här är tempot högre och intensiteten på topp. Den hade inte stuckit ut på en svensk version av ”Nuggets”.

När låten långsamt börjar tonas ut är bandet mitt uppe i värsta röjet. Jag springer fram till stereon för att vrida upp ljudet. Jag vill inte att det ska sluta. Vore jag rikare skulle jag vara beredd att erbjuda stora pengar för att få höra avslutningen intakt.

Det som talar mot att The Animal Five blir rockbandet som hyllas mot årets slut är kanske att de ligger på ett litet litet skivbolag. Baserat på hitpotential i låtmaterialet kör åtminstone ”Sneeze Interrupted” över allt inhemskt motstånd i nykomlingsklassen.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-07-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 08:45

Kategori: Recension | Recension: #1534

3 kommentarer

Gå in på http://listen.to/theenemy och läs en recension av EP-skivan.

The Enemy Oregistrerad 2002-08-05 16:18
 

Äntligen har fler fått upp ögonen för ett av sveriges bästa live band. Efter att ha väldigt mycket på Sneeze iterrupted i snart ett år är det skönt att the animal five toppar den annars väldigt bra låten med den underbara biten ”Firewux”

Ha det bra

Cristian Oregistrerad 2002-08-05 16:55
 

Att se Animal Five live e som att få en avsugning; det börjar bra, riktigt bra, sen e det som en lång jävla orgasm, man vill inte nå slutet, man vill bara njuta mer mer mer

A big fan Oregistrerad 2002-08-05 21:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig