dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Heli: Öronknark
Öronknark (album, cd) Heli
2002
Streetzone/Gallery Music
7/10

Blam blam blam

Lyssna

Sök efter skivan

När jag mötte Helis musik de första gångerna var jag genomgående positiv. På enstaka spår på en lång rad samlingar sken en oslipad diamant. När tolvan ”Startklar” dök upp för ett tag sedan blev jag inte lika imponerad. Ärligt talat var den lite småtrist. Ändå fanns där ljusglimtar som pekade mot att det nog fanns goda möjligheter till utveckling och framtida storverk.

Jag hade inte riktigt väntat mig det här.

”Öronknark” är en grym svensk hiphopskiva. Heli bjuder tillsammans med sina skumma typer i lömska ligan på en variation som imponerar stort. För prooduktionen står framförallt den svenska hovleverantören Masse, men också en hel del mindre välkända namn som Sekken Thautz, Divide och Markus Saxell.

Mest av allt är det här Helis show. Hon har en lite säregen röst och rapstil. Yxig och hård. Inte med den största variation. Inte nödvändigtvis snäll mot öronen.

Jag gillar den som fan.

Heli har en röst som tränger sig på och spetsar öronen. Hennes texter fegar inte ur. De väjer inte för hårda ord. Heli är inte för mesig för att rappa på vare sig kuk eller fitta om det behövs. Det är hon märkligt ensam om. Många är de som hellre valt att inte uttala orden på skiva.

Allt är inte så hårt som påståtts. 20 låtar hårda beats och arga texter från Heli hade nog inte jag heller orkat med. Tur att ”Öronknark” är en så pass bred upplevelse.

Det är svårt att stå emot partajlåtar som första albumsingeln ”Tar över”, bubbliga dansgolvsmontret ”Jaja” eller redan smått klassiska gitarrdrivna ”Dom jag känner”.

Personlig favorit är gangster-eposet ”Nu ljuger hon”. Med avväpnande humor tar Heli oss på en resa genom ett klassiskt gangsta-landskap. Hårda klyschor tas till nya höjder. En av mina största favoriter från ett svenskt hiphopalbum någonsin. Eller vad sägs om pimp-rader som ”Nu har jag en pool så stor att den klassas som insjö” och bitch-rim som ”En manipulativ häxa / bjuder män hem till en sexa / Tar sin orgasm / och kastrerar sen dom med en häcksax”. Lite synd är det att refrängen, som nästan viskas fram, går ”Men nu ljuger hon / Nu ljuger hon” samtidigt som Heli rappar ”Det är lätt att vara bitch när man står i studion”. Gå hellre hela vägen ut och var en nagel i ögat. Ta chansen att reta.

För stor variation står den långa raden polare som gästar (av skivans 15 låtar har 12 minst en gäst). Här finns välkända namn som Fjärde Världen, Organism 12 och Sub Fu Dogg. Här finns också äkta maken Karl Kath och resten av skånemaffian. Här finns framförallt mötet med Peshi och Jennifer i funkiga ”Trött på skit”. Peshi fortsätter att imponera. Snart är det hennes tur att skina i eget namn.

Jag hade inte vågat tro att Heli skulle leverera ett så här pass starkt album. Jag är imponerad. Det svänger gott och jag hoppas verkligen att det här når ut. Här finns en lång rad låtar som borde kunna locka till åtskilliga spelningar på åtminstone P3.

Låtar som ”Så länge”, ”Jaja”, ”Nu ljuger hon” och ”Vad tror du? (Fitta + Kuk)” med mördande raden ”Tre från Skåne som inte säljer ut som moderater” är för bra för att försvinna bort i någon sorts undervegetation.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-07-08 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-14 09:59

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1527

21 kommentarer

Hm, Denna måste jag inteförskaffa senare. Verkligen.

Rackafella Oregistrerad 2002-07-08 00:07
 

Framåd Skånelann!

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-07-08 00:27
 

så dålig. så, så, så oerhört dålig.

nov Oregistrerad 2002-07-08 00:29
 

sekken thautz ÄR ju matte från fjärde världen. ett annat alias bara.

bupp Oregistrerad 2002-07-08 09:05
 

ja men det är det ju faktiskt inte alls som vet, men däremot så förstår jag inte hur man kan nämna Sub Fu Dogg utan att påpeka att det egentligen handlar om Petters gamla vapendragare Profilen som helt sonika bytt namn.

nov Oregistrerad 2002-07-08 09:13
 

sub fu dog är verkligen inte samma snubbe som profilen. sub fu dob är sub fu dog!

G Oregistrerad 2002-07-08 10:08
 

Yeah right!!! Precis som Supreme inte är Carlos Kanon eller?

nov Oregistrerad 2002-07-08 14:00
 

sub fu dogg är ju en kille från malmö! han gick på min gymnasieskola…

johan Oregistrerad 2002-07-08 14:35
 

Märklig brist på samstämmighet mellan text och betyg.

Pete Oregistrerad 2002-07-08 16:27
 

nov: Sub Su Dogg ÄR ingen annan än Sub Fu Dogg – Var med i Svenska Öppna, släppt en egen EP och tidigare med i gruppen Below Zero, han ingår även i Special Blend klicken tillsammans med Fattaru, Fjärde Världen och Sam-E – Plus att han är från The Dirty South. Profilen heter fortfarande Profilen och jobbar bl.a. med Eye-E-N under namnen Phenomena 3.

Två HELT olika rappare, vilka alias de än må ta sig…

Andreas "Broadcaster D" Melin Oregistrerad 2002-07-08 17:12
 

Verkar faktiskt va en riktigt tradig skiva…

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-07-08 20:39
 

Är det deras dopnamn eller?

Popnörd Oregistrerad 2002-07-08 21:17
 

Singeln som har spelats på Ztv är så pinsamt dålig så att jag aldrig ens har kunnat lyssna klart på hela!!!

big mama mo Oregistrerad 2002-07-08 21:24
 

Snea fiolfodral!

Heli är jobbig även om vissa grejjer hon släppt varit ok. Känns som att hon lider av org12-sjukan.. ”jag är bäst skryt hua hua skryt ni är sämst jag tänker inte säga nåt annat i mina texter än att jag är tuffast”.

Sen baserar jag iof hela min Heli-världsbild på det hon släppt innan, då jag inte hört hela skivan… såklart. Men som man/jag brukar säga: Det var bättre förr. Och med det i åtanke kan hon ju knappast blivit bättre va? Hua hua.

simonb Oregistrerad 2002-07-09 09:14
 

simonb> lyssna på albumet, det finns mycket mer än den sidan du pratar om, tycker i alla fall jag…

sonic-love Oregistrerad 2002-07-13 01:12
 

… och hon var absolut inte bättre förr :)

sonic-love Oregistrerad 2002-07-13 01:13
 

gillar inte svensk hi-hop, inte hip-hop alls faktiskt, men -öronknark- fräck titel ju!

freck Oregistrerad 2002-07-16 11:42
 

Men jag har ju hört att knark(iaf tyngre) ska vara skadligt. Kan ju inte vara bra för öronen då…

Har förresten fortf. inte lyssnat på ovan nämnda album..

simonb Oregistrerad 2002-07-16 23:52
 

Håll er borta från den här skivan. Den suger!

Jordfräs Oregistrerad 2002-11-06 10:48
 

nyss köpt skivan och jag måste säga att den är LYSANDE!! jättebra svensk hiphop verkligen.

kalle Oregistrerad 2002-11-21 13:01
 

heli ä så förjävligt dålig! blir fan sur i magen när jag tänker på henne..

jah Oregistrerad 2003-02-20 15:16
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig