dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Pulp: His ’n’ Hers
His ’n’ Hers (CD) Pulp
1994
Polygram
9/10

Well, it happened years ago…

Lyssna

Sök efter skivan

Jag var på en fest för ett tag sedan och efter några glas tyskt tetravin kom den inte så nyskapande – men ack så intressanta – frågan ”vilken skiva skulle du ta med dig till en öde ö” upp. En fråga som får alla att himla med ögonen och utbrista ”men hallå, det är ju helt omöjligt att svara på”, för att efter ett ögonblick sjunka in i sig själva och med glasartad, koncentrerad blick gå igenom sina skivsamlingar i huvudet.

Titlar som Bona Drag med Morrissey, Rollercoaster med Red House Painters och bob hunds första droppades bland festdeltagarna. Fina förslag allihop. När turen kom till mig funderade jag i ett par sekunder och innan paniken ens hann börja sprida sig i kroppen kändes mitt svar ganska självklart. ”His ’n’ Hers med Pulp”, sa jag. Folk nickade eftertänksamt och jämförde med sina mentala facit. Jo, den var godkänd.

Det var andra gången på kort tid som den skivan gjort sig påmind hos mig. Bara någon vecka innan festen hade jag lyssnat på just det albumet med en vän. Trots att den från början bara var bakgrundsmusik till vår konversation återkom vi gång på gång till hur otroligt bra den var. Min vän sa något om att det tar lång tid innan man inser vilka skivor i ens skivsamling som verkligen håller och klarar sig mot tidens gång och världens förändring. Så sant. Och jag slog fast att His ’n’ Hers minsann är en av de där skivorna.

Trots många års bekantskap har inte ett uns av dess magi fallit av den. Trots att jag blivit äldre, flyttat ett par gånger och skaffat nya vänner har den inte blivit en av de där skivorna som man himlar med ögonen åt och räknar som ett avslutat kapitel tillhörandes en annan – yngre – tid. ”His ’n Hers” är i allra högsta grad levande i mitt liv idag.

Det finns framförallt tre anledningar till detta:

1. Jag är kär i Jarvis Cocker – och detta trots att jag är en ganska bra bit över tjugo och alltså ej längre någon tonåring på verklighetsflykt. Identifikation med eller fascination över en artist kan vara en viktig del av musikupplevelsen; i alla fall om man är lite av en romantisk dagdrömmare som jag själv. En lång, mager, märklig man med långa fingrar, stora glasögon och ett skrämmande stort intellekt kommer nog för evigt att vara mitt mansideal (om man nu kan tala om sådana.) Han är inte Jesus, men de har samma initialer, om ni förstår vad jag menar. Och eftersom Pulp är Jarvis Cocker sätter han sin speciella prägel på varje låt på His ’n’ Hers och alla de andra Pulpplattorna.

2. His ’n’ Hers påminner om tiden då jag upptäckte den popmusik som jag fortfarande lyssnar på idag. Skivan kan på något sätt symbolisera den första riktiga musikupplevelsen då musiken verkligen blev en del av livet och inte bara bakgrundsackompanjemang till vad man nu skulle göra. His ’n’ Hers kom ut 1994 och blev ett lite större genombrott för gruppen än vad deras tidigare material blivit. Själv upptäckte jag den dock inte förrän ett år senare och mitt under britpopvågen blev den en av mina klarast lysande stjärnor (tillsammans med Suede och Blur och … men det är en annan historia.) Detta var en tid då man köpte en skiva och lyssnade på den i månader tills man kunde varje ord, varje ton och varje andhämtning utantill.

Så är det sällan längre. I alla fall jag har hamnat i ett tillstånd av rastlöshet som gör att jag kan vara förtrollad av en skiva i högst en vecka. Sedan blir jag stressad och måste ha något nytt. Kanske är det för att jag har mer pengar till att köpa skivor nu än jag hade då; kanske är jag nu ännu mer medveten om att det finns så mycket bra musik där ute att upptäcka att jag inte hinner ägna så lång tid åt varje skiva. Samma obsession blir det i alla fall sällan längre. Och det kan jag sakna.

Men lyssnar jag då på His ’n’ Hers kan jag fortfarande sjunga med i varje stavelse och jag spelar min luftsynt exakt rätt till Candida Doyles riktiga. His ’n’ Hers flyttar mig som genom ett trolleri tillbaka till en tid då varje musikupplevelse kändes ny och tycktes djupare och starkare på ett sätt som nog aldrig riktigt kommer tillbaka. Och jag slipper allt det negativa med dålig självkänsla och störiga klasskompisar!

3. Nu till det allra viktigaste: Musiken. Låtarna. Texterna. Många anser att detta är Pulps bästa skiva och jag håller med (även om jag egentligen älskar dem alla.) Skivan innehåller tolv snygga, stilrena låtar som dryper av sex, åtrå (lyssna på Jarvis stön i Acrylic Afternoons), party, tragik, ironi och allvar. Melodierna skimrar och glittrar och Jarvis röst ömsom pratar, sjunger och viskar. Ni har väl sett videon till Do You Remember the First Time? Jarvis rosa satinskjorta, ungdomarna på lekplatsen som hånglar och röker och står i? Allt medan kameravinkeln snabbt växlar perspektiv och rullar runt, runt för våra ögon. Där har ni skivans stämning i ett nötskal. Smått euforisk, stegrande och yrselframkallande. Lite som när man åkte karusell som liten och förlorade kontrollen över både balans och sinnesintryck.

Pulp handlar mycket om yta och stil; trots det blir de tack och lov aldrig ytliga. Detta för att ingen kan berätta en historia på samma förföriska, coola eller elaka sätt som Jarvis Cocker. Jag tror inte att det finns en enda Pulplåt med en ointressant text; varje låt är snarare som en liten novell om de misslyckade, kåta, hämndlystna eller besvikna existenserna i vår tillvaro.

Av His ’n’ Hers tolv låtar är i alla fall tre av dem några av Pulps bästa någonsin. Man kan inte lyssna på Babies och förbli oberörd. Man måste få den där känslan av att falla baklänges in i en rosa dimma när introt sätter igång, för att sedan sväva omkring ett par centimeter ovanför marken resten av låten.

Lipgloss är förödande cool med sin underbara inledande, typiskt Cockerska textrad: ”No wonder you’re looking thin when all that you live on is lipgloss and cigarettes.” Do You Remember the First Time är också den briljant och småcynisk. Av de tolv låtarna är det egentligen bara avslutande Someone Like the Moon och David’s Last Summer som känns lite för mycket. Ta bort dem och du har en näst intill perfekt popplatta.

Ja. Förälskelse, nostalgi och fruktansvärt bra låtar. Det är alltså det som gör en skiva värd att få följa med till en öde ö. Bara så ni vet, menar jag, om ni får en black out nästa gång någon frågar.

Margareta Johansson, sommargäst

Publicerad: 2002-06-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-04 13:57

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1518

27 kommentarer

verkare inte alls bra. Länge sedan dagensskiva rencenserade en skiva som har potential…

Rackafella Oregistrerad 2002-06-29 00:01
 

En fantastisk skiva och en j–ligt bra recention.

Keep up the good work Margareta.

plup Oregistrerad 2002-06-29 00:08
 

Plupp är gullig men han stavar ju med två p, eller hur.

Norrmejerier Oregistrerad 2002-06-29 01:41
 

schysst. känner igen det där om rastlösheten. tänk, förr i tiden räckte det at ha typ fem skivor. jag lyssnade på depeche om och om igen. och smashing pumpkins mellon collie and the infinite sadness gick bra länge också. nu vete fan vad som hänt. känns nästan som om skivorna blir lite gamla o tråkiga på en gång. kanske har jag skapat något slags beroende… uh-uh!

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-06-29 02:39
 

och ja just det ja… bra recension! det blir alltid bra när man får sig en slags historia på köpet. något att relatera till, en aha-upplevelse eller nåt åt det hållet. en bra recension handlar inte bara om skivan, utan om… om… livet, ta mig fan!

japp, så måste det vara…

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-06-29 02:42
 

tokbra recension! den gör verkligen skivan rättvisa. puss och kram.

k-phonic Oregistrerad 2002-06-29 02:58
 

med den här recensionen kvalificerar du dig till att gifta dig med jarvis…

j Oregistrerad 2002-06-29 09:40
 

bra recension, bra skiva, bra fest.

me Oregistrerad 2002-06-29 09:42
 

en sån underbar skiva…fråga e om den är bättre än different class………de e den nog…faktiskt…….. fan pulp…varför blev senaste skivan så kass? ….

Gustaf Oregistrerad 2002-06-29 10:18
 

bra jobbat maggan!

emil och mange Oregistrerad 2002-06-29 12:45
 

En väldigt bra recension. Hoppas att de kommande sommargästerna har lika bra språkkänsla som Margareta! puss

Hampa Oregistrerad 2002-06-29 12:54
 

maggie cclove you men jag vet inte riktigt för hon¨skulle nog bli ganska svartsju då. hihi :9

cc och pp Oregistrerad 2002-06-29 13:01
 

ville bara säga tack för alla trevliga ord!! jag sparar dem som i en liten ask…

maggan, the textförfattare Oregistrerad 2002-06-29 14:01
 

Hjälp… efter det här bara måste jag ju springa och köpa skivan alla snackar om…

Fantastisk recension Maggan!

Mia Oregistrerad 2002-06-29 20:50
 

Jag vill bara tacka 120 min som gick på MTV i början på 90 talet..Dem hjäplte mig hitta artister som Pulp.Buffalo tom.Mercury Rev.lemonheads.Palace brothers.deus.mfl..dem där 2 tim på söndagarna var heliga…

Lillevold Oregistrerad 2002-06-29 21:38
 

verkligen en underbar recension!

K Oregistrerad 2002-06-29 23:06
 

Klockren recension. Skivan är helt klart värd en 9:a. Men This Is Hardcore är antagligen en 10:a i min bok.

k Oregistrerad 2002-06-30 17:06
 

hej maggan, jag fyller på din lilla ask lite.

du är bäst.

love r.

richard Oregistrerad 2002-06-30 19:10
 

Pulp är bäst. Jarvis är kung. This is hardcore är en klassiker. Länge leve Sheffields stoltheter.

Det här bandet gillar jag Oregistrerad 2002-07-01 11:05
 

tjusigt margareta. hoppas vi får se mer av dig, du borde bli stammis.förresten har jag fortfarande en förälskelse i varje ny skiva, just nu är det ”the roots” och mrs badus ”mamas gun”.

flavia Oregistrerad 2002-07-01 14:10
 

som jag sa maggan, jag rotade fram en av pulp-plattorna och lyssnade hela lördagkvällen…

johan Oregistrerad 2002-07-01 22:21
 

äntligen en pulprecension!! och en av de bästa recensioner jag nånsin läst. känner igen mig i hela, småler igenkännande. åh, det är ju bara så att pulp är bäst! men jag skulle nog säga att this is hardcore är allra bäst. we love life blev en besvikelse, men de e ju inte lätt att göra en ny T I H…

Marie Oregistrerad 2002-07-14 22:18
 

oh no, jarvis har gift sig…så här skulle det ju inte bli

j Oregistrerad 2002-07-18 15:09
 

…och nu ska ha tydligen bli farsa också…

Pulp är bäst Oregistrerad 2002-12-12 00:49
 

”Nu ska jag spendera sommaren på lite olika gräsmattor i Skåne och Småland.”

nej!nej!nej! det borde väl någon som pluggat till lärare veta att man _spenderar_ pengar och _tillbringar_ tid.

eh..i övrigt bra

jag Oregistrerad 2002-12-26 18:08
 

Bra recension av en mycket bra platta!

Nietzsche Oregistrerad 2004-03-18 00:25
 

[...] Kanye West Otis (med Jay-Z) My Beautiful Dark Twisted Fantasy Graduation Late Registration Pulp His ‘n’ Hers Robyn Body Talk Pt. 3 Body Talk Pt. 2 Body Talk Pt. 1 Robyn Don’t Stop the Music Thåström [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig