dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Burning Spear: Live at Montreux Jazz Festival
Live at Montreux Jazz Festival (CD) Burning Spear
2002
Nocturne/Burning Music/Playground
5/10

Levande legend

Lyssna

Sök efter skivan

Burning Spear, eller Winston Rodney som han egentligen heter, inledde som så många andra blivande reggae-stjärnor sin karriär i Studio One hos Clement Dodd för vilken Rodney spelade in två album och åtskilliga singlar. Men det var inte förrän albumet ”Marcus Garvey” spelades in som Burning Spear hittade fram till sitt sedemera typiska sound. Djup blåsbaserad roots-reggae med ömsom klagande ömsom mantraliknande sång.

Burning Spear var vid den här tiden närmast att betrakta som en vokaltrio då både Delroy Hines och Rupert Willington kompletterade Rodneys röst med sina klagande stämmor och harmonier.

Med Marcus Garvey lyckades Burning Spear nå ut långt utanför de innersta reggae-kretsarna och fick god kritik även i rockpressen, något som bara Bob Marley lyckats med tidigare. Precis som Marley plockades Burning Spear upp av Island som släppte skivan i en något uppsnabbad version med ett bonusspår. Senare släppte Island även en dubversion av hela albumet kallat Garvey's Ghost.

Numer turnerar Winston Rodney runt med en samling ytterligt kompetenta bakgrundsmusiker och bjuder publiker världen runt på nostalgiska shower. Då och då spelas det in en ny skiva. Ibland i studio. Ibland liveupptaget. Vad det rör sig om den här gången är det väl ingen tvekan om?

Publiken vid fjolårsupplagan av Montreux Jazz Festival bjöds ett set som innehöll flera av Burning Spears mest välkända låtar – Man in the Hills, Nyah Keith, Old Marcus och Slavery Days till exempel. Alla kompetent framförda. Rodneys röst håller fortfarande bra och musikerna gör ett oklanderligt jobb. Ljudet är utmärkt.

Det går till och med att höra det vackra vädret vid konserttillfället.

Även om det här, som sagt, låter riktigt bra och även om jag förmodligen skulle ha gillat varje sekund på plats, så är jag lite tveksam till värdet i att ge ut konserten på skiva.

Som ett minne för de som var där, visst.

För oss andra är det mer tveksamt. Versionerna vi bjuds överträffar på inget vis studioversionerna. De tillför inget nytt av värde. Trots att det är Mr Burning Spear själv som sjunger klarar jag inte att skaka av mig coverbandskänslan. Det är för snällt och välpolerat. Inställsamt helt enkelt.

Det mest positiva som skulle kunna komma ut av det här släppet är väl att någon upptäcker Burning Spear för första gången och snabbt går ut och köper de båda Island-albumen Marcus Garvey och Garvey's Ghost (som numer går att få på en och samma cd) eller Blood and Fire-återutgåvan av Social Living. De är bättre köp än det här. Vill man åt en samling finns det både billigare och bättre val.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-05-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-05 22:59

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1478

12 kommentarer

”Garvey's Ghost” är väl ändå lite överskattad, även om ”Marcus Garvey” är ett måste…

Charlie Oregistrerad 2002-05-29 01:34
 

Skynda er att skaffa ”Social Living”! B&Fs kontrakt har gått ut för den. Vill man ha mer Jack Ruby-producerat rekommenderas ”Jack Ruby Presents The Black Foundation” (Heartbeat) eller ”Black Slavery Days” och ”Jack Ruby's HiFi Showcase” (Clappers). De två senaste är dock mycket svåra att få tag på.

Alias Oregistrerad 2002-05-29 09:28
 

är det nån som bryr sig om recensionerna med ett så bra diskussionsforum?

Kompis Oregistrerad 2002-05-29 10:08
 

Dessutom bör ni skaffa ”Rocking Time” (Studio One) och ”Hail H.I.M.” (Heartbeat). Klassiker!!

Alias Oregistrerad 2002-05-29 10:18
 

Garvey´s Ghost är en riktigt dålig dub skiva måste jag säga. Låter väldigt snabbt ihopkastad för att följa med Marcus Garvey vågen.

Sly Oregistrerad 2002-05-29 10:44
 

Det är inget fel på ”Garvey's Ghost”! Många versioner är grymma. ”Black Wa-da-Da” är hur bra som helst!

Alias Oregistrerad 2002-05-29 11:10
 

Ni kan få låna min Weezer-skiva om ni inte har nån….

Fredrik Oregistrerad 2002-05-29 15:18
 

Jag hoppas inte ”Buddy Holly” är med. Det är en av de sämsta låtar jag hört!

Alias Oregistrerad 2002-05-29 17:23
 

skulle buddy holly låten vara dålig? din mes! weezers blå skiva + pinkerton är heligt

ola Oregistrerad 2002-05-29 17:48
 

Fredrik: Kan du inte skriva en egen och skicka in till sommargäst?

Är skivan bra?

Björn Oregistrerad 2002-05-29 19:16
 

:)

bull-johanna Oregistrerad 2002-05-30 00:00
 

Björn: jag är inte fredrik, men skivan är ändå lysande…

Charlie Oregistrerad 2002-05-30 20:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig