dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tom Waits: Blood Money
Blood Money (cd) Tom Waits
2002
Anti/Epitaph
8/10

Bittra låtar och sorgsna sånger

Lyssna

Sök efter skivan

Blood Money är musik till Woyzeck, en pjäs som regisserades av Robert Wilson och hade premiär i Köpenhamn år 2000. Det är den tredje Robert Wilson-pjäsen Tom och hans fru Kathleen Brennan gjort musiken till. Den första var Black Rider (med manus av William S. Burroughs) och den andra var Alice. Manuset skrevs 1837 av Georg Büchner, det bygger på en sann historia om en tysk soldat som blir utsatt för medicinska experiment och till slut blir galen.

Men det säger egentligen inte mer om skivan än att den, som ni förstår, är ganska mörk i tonen. Toms röst rumlar runt bland de små berättelserna som inte alls behöver pjäsen för att ha någon mening. Den här skivan är ett stycke i sig själv.

Den inleds med smått fantastiska Misery Is the River of the World med trampad Waits-takt och dystopiskt piano. Hans röst har så mycket karaktär att det knappt skulle spela någon roll om texterna inte höll, men det gör de.

If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
/…/
Misery's the River of the World
Everybody Row!

från Misery Is the River of the World

Misstänksamma bittra låtar om världen och sorgsna sånger om kärlek som krälar fram ur en mans avgrund till själ som Tom framför med pondus och kraft.

I'd sell your heart to the junkman baby
For a buck, for a buck
If you're looking for someone to pull you out of the ditch
Your out of luck, you're out of luck

från God's Away on Business

Flera låtar får en varieté-känsla med tivoliorgel och marimba som ser till att rama in berättelserna till den rätta känslan av en bisarr värld som är vår. Musikerna han har med sig i studion gör dessutom storverk av instrumentala spår som Knife Chase där klarinett och sax löser av pianot om vart annat för att driva fram musiken, kantad av gitarr och trumpet.

Jag tänker på kletzmer när jag lyssnar och Dead Brothers spelning på Arvika-festivalens förra året. Gillade du den passar den här skivan dig som hand i handske, gillar du den här skivan skall du kolla upp Dead Brothers.

Kal Ström

Publicerad: 2002-05-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-06 03:04

Kategori: Recension | Recension: #1471

5 kommentarer

Grymt bra skiva! Men lite kort rescension… Klart i klass med Bone Machine, jag ser det som ett lyft från Mule Variations. Rekommenderas!

kboman Oregistrerad 2002-05-26 20:59
 

Fremragende plade, og fremragende teaterstykke. Men 'Alice' er en endnu bedre plade; den er helt fantastisk.

Dixie Dean Oregistrerad 2002-07-27 14:30
 

En nattsvart platta, målad med kärlek och med glimten i ögat. Jag gillar det faktum att kompet stundtals låter som ett segt och rostigt gammalt vevpositiv. Stundtals verkar det som om man sjunker i tempo, men precis innan man har tänkt tanken så hittar man rätt i rytmen igen. Skönare inledningsspår än ”Misery´s the river of the world” får man leta länge efter.

Berra Oregistrerad 2002-08-05 17:41
 

Jag såg Woyzeck på Dramaten och måste tipsa icke-teatermänniskor om just teater..! Jag blev frälst och det var inte bara de kollosalt effektfulla lekarna med färger och former som R Wilson körde med utan mr Waits ”end of the world musik” försatte en i extas! Skivan blir man glad av trots de bistra sanningarna… kanske just det som e Waitsism..?

NirreFirre Oregistrerad 2003-07-05 05:01
 

Ja, sen är ju frågan vilken Woyzeck det var? Den som gick i våras, med Jonas Karlsson, var ju i Stefan Larssons regi. Robert Wilsons version var gästspel för något år sedan.

Kryzstof Oregistrerad 2003-07-25 09:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig