dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Svenska Akademien: Med anledning av
Med anledning av (CD) Svenska Akademien
2002
Den nya medelklassen/MNW
8/10

Rotrock ragga

Lyssna

Sök efter skivan

Sveriges ende riktige reggaeartist bor i Skåne. Jag misstänker att landskapskollegorna i Svenska Akademien förmodligen håller med. Debuten ”Med anledning av” inleds nämligen med orden ”rotrock reggae det är rotrock / motrock reggae ragga”.

Visst är det inte så lite hämtat från Peps Perssons baktaktsklassiker ”Rotrock”.

I en intervju har Generalknas, Sture Allén den yngre och DonCho dessutom sagt att skånska är världens bästa språk för ragga. Till och med bättre än Jamaicas patois. Fan vet om det inte ligger något i det.

Historien om Svenska Akademien liknar många andra svenska artisters inom hiphop och reggae. Efter att ha dykt upp på samlingar här och där, samt gett ut ep:n Snapphaneklanen tidigare i år, ger de nu ut sin fullängdsdebut på ett eget bolag. Det verkar i mångt och mycket vara det enda sättet nu för tiden.

Å andra sidan betyder egna etiketter också mindre kompromisstjafts med skivbolag som bara mäter framgångar i topp-tio-placeringar. En chans att verkligen göra sin egen grej. Och i Svenska Akademiens fall deras egen grej fel på så många sätt. Men många fel gör att det blir så väldigt rätt.

Omslaget till Med anledning av är till typsnitt och färger nära nog identisk med det manér Pet Shop Boys använde vid tiden kring Nightlife. Cd-häftet är tvåfärgat, mestadels grå text på lysande orange bakgrund. Det finns bara en bild och det är inte en gruppbild. Bara det bryter ganska kraftigt mot hur reggae- och raggaakter brukar framställa sig. All text i häftet är dessutom på svenska och gästartisterna som är med saknar slagkraftiga artistnamn. Men Leia Gärtner är precis lika bra ändå.

Videon till Snapphaneklanen var en grov, gråkorning historia inspelad i en skogsglänta och påminde mer om en rejvhappening än ett soundsystem-partaj på Jamaicas stränder.

Musikaliskt bryter sig Svenska Akademien också ut från den traditionella reggae/ragga-formen. Det är varken traditionell rumpskakarragga à la Chilly & Leafy eller skareggae à la USCB Allstars. Raggan ligger i grunden, men det är ofta lika mycket drag från hiphop, rock eller instrumental jazz. Elektroniska rytmer blandas med rymdljud från gamla sci-fi-filmer.

Stämningsmässigt ligger Med anledning av närmare svenska hiphopakter som Looptroop och Mat åt far. Det är en uppgivenhet inför världen kring dem blandat med en näve i luften. Grått blandas med orange.

Svenska Akademien sparkar åt många håll. Inte minst mot alla äkta hiphopare:

Elementkillar / madrepresentkillar / dillar om gäng / hiphophäng i hiphopbrallor /…/ rappare får en komplimang för sitt engagemang / att han kan snacka slang

Mål i mun

Självklart finns det rätt många andra tacksamma måltavlor för Svenska Akademiens verbala attacker: konsumtionssamhället, kravallerna, den nya ekonomin och elfte september. Inte ens vi som skriver om musik klarar oss helskinnade:

Journalister ger sken av att dom kan pop / skriver om hiphop och indie och glamrock / men kan det verkligen säjas att man kan nåt / om man inte hört talas om One Drop?

Rötter

Sedan kan jag inte låta bli att bli på gott humör av titlar som ”Den obligatoriska slagdängan” (djupt dubgung) och textrader som ”i Landskrona / där är det toppen tycker jag

Landets krona

Det är sparsmakat med gäster, men de gånger någon bjuds in blir resultatet riktigt bra. Favoriten heter Leia Gärtner som är med på ett av skivans bästa spår: Språkets funktion. Henne hör jag gärna mer av framöver.

Men den riktiga styrkan på Med anledning av är att bitterheten och svärtan aldrig får ta överhanden. Till skillnad från till exempel Mat åt fars Jämna plågor finns det en känsla av ett ljus någonstans, även om ljuset må vara långt bort. Kärlek, om man så vill.

Minst lika viktigt är att trion lyckas leverera såväl musik som text med ett självklart flyt. Då kan man strunta i att det kanske kan kännas lite snålt att Snapphaneklanen inte finns med på skivan.

Har du inte upptäckt Svenska Akademien tidigare är det definitivt läge att ändra på det nu.

Jag tror Peps gillar det här.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-05-19 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-16 10:35

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1458

19 kommentarer

Håller det lika hög klass som Snapphane-tolvan kan man inte bli annat än skitnöjd… och det låter ju som att det gör det.

Johan Egger Oregistrerad 2002-05-19 09:13
 

Bästa låten på ”Maladroit” är ”Slave”. Vad tycker ni andra?

Karl Koch Oregistrerad 2002-05-19 12:12
 

Det var ett jäkla jiddrande om Weezer. Jag läser hellre om Liberator och Svenska Akademien, även om jag tycker att Weezer också är en grupp av rang.

”Med anledning av” måste införskaffas snarast möjligt, och det kan man tydligtvis göra billigt från deras hemsida. Där oxå en bild på omslaget finnes.

Kennet Oregistrerad 2002-05-19 12:21
 

Sluta tjata om Weezer! Eller gör det åtminstone i diskussionsforumet så vi andra slipper läsa om eländet. Det har ju inget med recensionen att göra.

För övrigt så har recensenten helt rätt. ”Med anledning av”

är en av sommarens partyplattor.

miska Oregistrerad 2002-05-19 13:27
 

MÅSTE INHANDLAS SNARAST MÖJLIGT!

Pär Oregistrerad 2002-05-19 18:46
 

Ah dom e ju unnerbara doma gossarna. FRAMÅD SKÅNELANN!

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-05-19 19:46
 

LANDSKRONA pågar for faon.

BoIS Oregistrerad 2002-05-21 08:29
 

Bättre Svenska akademien i skivspelaren än Göran Persson i sängen.

GK Oregistrerad 2002-05-23 12:00
 

Grymt bra platta!!!

Jim Profit Oregistrerad 2002-05-25 01:34
 

Wiggers med kass produktion.

Mr Black Paul Oregistrerad 2002-05-27 12:22
 

Ja, väldigt mycket whiggertendenser hos ett band som rappar ”halvdanskan den håller slamdansa i tollor”

Besserwhigger Oregistrerad 2002-05-27 13:21
 

Skulle inte trodet…Peps gillar inte Hip Hop. o detta e just mer Hip Hop en reggae

Peppe Oregistrerad 2002-05-27 18:14
 

sägs att detta är närma Loop Troop… Kan inte hålla med. Lopp Troop e tajta i utförandet, det e tyvärr inte Sv A. !!!

Niklas T. Oregistrerad 2002-05-27 18:17
 

Niklas T: Även om jag kan hitta många beröringspunkter rent musikaliskt mellan just Looptroop och SA är det inte där den främsta likheten ligger. Det är istället stämningen, i såväl text som musik, och den bild av samhället som målas upp. Och vad gäller tajthet i mickpassande ligger inte SA långt efter veteranerna i Looptroop (nej, jag har ännu inte sett SA uppträda livs levande, kanske får anledning att ändra mig då).

Ola Andersson Oregistrerad 2002-05-27 18:40
 

Peppe! Vadå Peps gillar inte hiphop? Han var fan en av de första i sverige som experimenterade med hiphop, kom inte och snacka om sånt du inget vet. För övrigt är ”med anledning av_” den bästa svenska skivan sen ”spår” med Peps.

Blendaren Oregistrerad 2002-05-29 13:25
 

Exakt. Peps har i nån intervju sagt att hiphop är dagens blues. Då menar han politisk och samhällskritisk hiphop. T ex Svenska Akademien.

Jonny Oregistrerad 2002-05-31 20:17
 

fantastico!

och dom är löjligt bra live. ta chansen och se dom om ni kan. det är kärlek kärlek kärlek.

ida Oregistrerad 2002-08-14 12:38
 

Har hört att de håller på med en ny skiva direkt igen. Mer reggaeorienterad med liveinstrument och så, vilket dom även kommer att köra på spelningar. Ett steg i rätt riktning!

JaZZ Oregistrerad 2002-08-20 15:18
 

Håller med Ida…

Slutta jiddra om att de inte skulle vara tighta. Då har man ju missat själva grejen. Se en konsert å bli frälst lite grann. Känn gemenskapen, basen, gunget och kärleken. Här e ett gäng männsikor som bjuder så fruktansvärt mycket på sig och sin kärlek. Man måste bara vara öppen för att motta…

A Oregistrerad 2002-10-04 00:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig