dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Jakten på under orden III
Jakten på under orden III (cd) Samling
2002
Streetzone
6/10

Bästa Jakten så här långt

”Det pyr i underjorden”, konstaterade David när han recenserade den första samlingen i Jakten på under orden-serien. Det stämmer fortfarande lika bra. Även om svensk hiphop idag är ordentligt accepterad och respekterad är det, som vanligt, endast en bråkdel som faktiskt får radiospelningar. Som får ge ut en skiva.

Skivbolaget Streetzone fortsätter sin mission att vrida strålkastarna mot några av de akter som sitter och väntar i avbytarbåset. Första Jakten var en dubbel, medan tvåan blev en mer komprimerad och koncentrerad enkel-cd. När det är dags för nummer tre får vi återigen en dubbel.

Problemet med den första Jakten var att det blev för mycket av det goda med två skivor på över sjuttio minuter var. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt mycket bra material. Det finns det den här gången.

Inledningen är smått knäckande med Diceptagons Cannibal Nigguz, komplett med tungt jazzblås, Svenska Akademiens rotragga i Lia fria som bina (som dessutom är en lysande titel) och bouncen i Sam E:s Kom och ta mig. Insprängt mellan de här stenhårda låtarna ligger dessutom C.K:s På rosa moln. Förutom att det är en av de bästa raplåttitlarna någonsin är låten faktiskt löjligt glad och catchy med ett oemotståndligt plastblås. De riktiga skallarna hatar den förstås. Jag tycker den är gullig som fan.

Andra låtar värda att nämnas är Jesus var en B Boy, där Chillinggänget berättar en historia som tar sin början med sell-outrapparen Adam som kom på kant med Gud. Allt levererat över en Take 5-sampling. Illtrakkerz Raplife (You Can Have It) levereras med löjligt mycket tyngd medan Organism 12 och Peshi ger oss en annorlunda pojke-möter-flicka-historia över somrig gitarrhiphop signerad DJ Large. Quasimodos Broke Down ska du också kolla in.

Den andra cd:n är inte riktigt lika vass, men här finns fortfarande guldkorn. The Narcs ger oss, som vanligt, stenhård betongdjungelmusik i Graffwriters. Bidragen från Highlife och Swing smakar också mer. Men bäst på andra halvan av Jakten III är Johannes ?Aulus: Det 5:e Elementets vemodiga Star Wars-hiphop i Rapollo och Profet & K Realls bilgung i Stockholm 2 Malmoe.

Det roligaste med Jakten III är att se hur mycket högre standarden är jämfört med Jakten I. Resten av låtarna är inte omistliga, men otroligt mycket bättre än det mesta på första samlingen.

Självklart finns det några riktiga bottennapp också. Gängbängerz, Speakers Corner, Kung Henry, Ebola och Hamish (tyvärr producerad av Masse) hade jag gärna klarat mig utan.

Gillar du hiphop är det här definitivt en samling du ska kolla in. Och det gäller också om du är av den benhårda uppfattningen att det minsann inte görs någon bra svensk hiphop. Du kommer förmodligen hitta helt andra favoriter än jag. Och det är ju det som är syftet med skivan – att slänga upp en massa låtar och låta var och en fånga det som faller i smaken.

Men jag kan inte låta bli att fundera på om Kenta Kuk egentligen är ett så speciellt bra artistnamn.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-04-29 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-08 22:57

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1424

7 kommentarer

> Kenta Kuk

Heh, jag tror han kallar sig Kenta/Kenta K nu… kan ha fel.

simon Oregistrerad 2002-04-29 00:33
 

”Lia fira som bina” är inte någon speciellt bra titel, tycker jag…

Karensdagsmannen Oregistrerad 2002-04-29 09:14
 

”Lia fira som bina” är faktiskt en jättedålig titel. ”Lia fria som bina” är däremot smått lysande. Nu står det rätt i recensionen.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-04-29 09:16
 

Kung Henry är nog det mest lysande jag hört på svenska hiphopscenen. Hur har jag lyckats missa honom? Tro inte att jag är ironisk nuför det är jag verkligen inte. KUNG HENRY kommer att äga 2002 och 2003 och 2004 oav. Killen är som född för att rappa.

Pär Oregistrerad 2002-04-29 23:23
 

CK är grymmast i Sverige!!! ”På rosa moln” knäcker stenhårt!

När jag såg CK spela hade han palestina-sjal och kjol! Hur coolt är inte det inom hip hop?

Danne Oregistrerad 2002-05-04 04:35
 

Lia fria som bina heter numera kärlekssoldater.. funkar det?

GK Oregistrerad 2002-05-08 14:29
 

GK: Aha, där ser man. Har bara hört ”Mål i mun” från kommande skivan än. Men om det bara är titeln de ändrat på så är låten fortfarande lika bra. Fast ”Lia fria som bina” är en bättre titel.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-05-08 15:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig