dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Thåström: Mannen som blev en gris
Mannen som blev en gris (CD) Thåström
2002
Mistlur/MNW
4/10

Ett halvt steg i rätt riktning

Lyssna

Sök efter skivan

Det första som gjorde mig riktigt glad när jag började fingra och lyssna på Thåströms ”Mannen som blev en gris” är en anteckning som finns i häftet. Det står: ”mer skräp – metall”. Runt orden finns en cirkel. Jag hoppades att det lovade gott.

Joakim Thåström tillhör en liten exklusiv skara av levande svenska musiklegender. Hans musik träffar ständigt nya lyssnare. Oavsett om det rör sig om punken från Ebba Grön, pompet från Imperiet, plåtskramlet från Peace, Love & Pitbulls eller de personliga soloskivorna.

Jag lyssnade bara på singelsläppen från ”Det e ni som e dom konstiga, det e jag som e normal”. Jag såg honom turnera med Petter. Det räckte för mig. Jag hade fått min dos, haft min period, tio år tidigare och sex, sju framåt. Jag var mätt och hade aldrig saknat Thåström på svenska. Jag gillade PLP.

”Mannen som blev en gris” (utmärkt albumtitel) är ett par steg bakåt, men bara ett halvt fram. Mest av allt låter den som en uppföljare till ”Xplodera mig 2000″. Den är svartare än det jag hörde från föregångaren. Skitigare. Dystrare. Mer svårgenomträngligt.

Lite slarvigt kan man dela in skivan i två delar. En långsam och en snabb. De flesta låtarna faller i något av de två lägena full fart framåt eller stilla svärta. Ungefär hälften av varje.

De flesta av de snabbare låtarna spelas av det band som turnérade tillsammans med Thåström senast han var ute på vägarna. Alla framkallar bilden av en Thåström med båda fötterna fast i scengolvet, lätt hopsjunken, huvudet böjt bakåt och en vild blick fäst någonstans ovanför publikens huvud. Han leder en vild rocktrupp som utan pardon kör över lyssnaren.

Bredbent rockmangel utan vidare finess.

Enda riktiga ljuspunkten bland de snabba är covern av Garbochocks ”Så kall, så het”. Den brinner och bränner.

Det är i de långsammare låtarna det finns mest att hämta.

Här svartmålas hela världen (eller kanske främst Europa). Det är en smutsig värld. Thåström vill inte ha med den att göra. Men den tränger sig på och vägrar lämna honom ifred oavsett vad han tycker om det.

Visst kan bilderna som målas upp kännas slitna. Nötta. Är samtidigt inte det litet av poängen?

Jag gillar återträffen med Niklas Hellberg (ex-PLP) i ”Kaos-passageraren”. Här återvänder Thåström till den svartaste Imperiet-lyriken och skapar en ödesmättad berättelse om livets ständiga resa. Det är skivans skräpigaste och skrotigaste spår tillsammans med inledande och likaledes lågmälda ”Släpp aldrig in dom”.

Trots att den här skivan knappast kvalar in bland Thåströms tio bästa. Trots att jag hör till dem som aldrig tidigare velat se Thåström spinna vidare på det lågmälda spåret är det precis det jag hoppas på nu.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-04-19 00:00 / Uppdaterad: 2002-04-19 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1410

26 kommentarer

parodi på sig själv, typ.

dRoger Oregistrerad 2002-04-19 00:26
 

om du har rätt vad det gäller plattans innehåll (svärta och skitighet), patrik, så bådar det gott. men jag tror att du satt ett på tok för lågt betyg. svart ska det vara..

hjärter dam Oregistrerad 2002-04-19 10:02
 

J GRadvall gav 4/5…

Och gav kent 5/5…

Han har ballat ur

Kalle Oregistrerad 2002-04-19 11:14
 

Skivan är brra för sverige

Carl Bildt Oregistrerad 2002-04-19 11:41
 

Ajdå. hade hoppats att den skulle vara lika bra som förra soloplattan :|

SiMON Oregistrerad 2002-04-19 11:54
 

smaken är som baken antar jag… thåströms nya är riktigt riktigt bra.

stark Oregistrerad 2002-04-19 13:44
 

Patrik Hamberg, du är elak.

Håkan Mild Oregistrerad 2002-04-19 14:11
 

Gradvallen smuttar nog lite för ofta på sin spritdunk. Omdömmet har i vilket fall som helst blivet för dåligt.

Vem orkar bry sig om ännu en stentrist Thåström-skiva. Varken jag eller dagensskiva tydligen…

Peter Oregistrerad 2002-04-19 14:16
 

Peter: Eftersom du orkar skriva en kommentar ser det faktiskt ut som att du bryr dig. Ha, got you!

Tänk Oregistrerad 2002-04-19 15:15
 

thåström har alltid levererat skit enligt mig. har inte stått ut med hans ”klassiker” som snurrat på för många fester i mitt liv.

fr Oregistrerad 2002-04-19 15:50
 

Håkan Mild, du kunde kostat oss ett VM-brons 1994 med din straff två meter över mål. ;)

Martin M Oregistrerad 2002-04-19 18:29
 

men hur orkar ni bara bry er om musik en dag som denna! va va av! aaaaaaaaaaahhhh jag har börjat med mitt exjobb!!! snart kommer jag vara gammal och dö!

lo and behold it is the mpire of the night Oregistrerad 2002-04-19 21:23
 

Haha! Jag är snart klar med mitt ex-jobb.

Men jag känner mig ung fortfarande. Och jag orkar bry mig om musik och denna skiva.

Mike Oregistrerad 2002-04-19 23:21
 

tänk, vilken slutledningsförmåga. om man rör ett finger för att kommentera en företéelse betyder det alltså undantagslöst att man bryr sitt huvud..

vad småaktig jag är..

jaså Oregistrerad 2002-04-20 01:51
 

Till jaså: Visst är det så! Om du låter något passera dina tankar, hur liten den tanken än är har du ju också brytt dig om det, annars skulle din hjärna inte ens ha registrerat det.

Det man inte ser finns inte och man lider således inte heller av det.

Eftersom du uppenbarligen rört ett finger för att kommentera en företeelse har din hjärna registerat den så pass att du visst bryr dig.

Jadå Oregistrerad 2002-04-22 10:43
 

Ännu bättre platta och titel än hans förra.fina svarta texter, tänk på innehållet i sångerna innan du dömmer ut skivan. musiken är också mycket bra, sparsamma coola arrangemang. Han är en av de största svenska låtskrivarna, utan vidare.

ole

ole. holmberg@yle.fi Oregistrerad 2002-04-26 08:04
 

JAg kan inte riktigt greppa den härs skivan som jag kunde med ”det är ni som..”. Sen om det är bra eller inte är ju en annan fråga. Så kall, så het rockar i alla fall stenflummigt!

Kapusta Oregistrerad 2002-05-12 02:37
 

det här är det bästa jag hört av en svensk artist sedan hagnesta hill.

kanske säger det något…

mannen med öron Oregistrerad 2002-05-13 20:05
 

Sveriges mest underskattade skiva sedan Modern day city symphony eller HH. Det är inte första gången Hamberg sätter för låga betyg…

Vismut Oregistrerad 2002-07-29 21:11
 

Den här plattan är ju svinbra, iaf musikaliskt.

Textmässigt är den inte dock lika bra som den förra. Skivan är ändå minst värd 8-9.

tobbe Oregistrerad 2002-09-17 21:26
 

jag gillar mannen som blev en gris jättemycket. den kan inte jämföras med det är ni som e dom konstiga… eftersom det är två olika skivor. båda är jättebra och thåström är underbar. så är det.

matilda Oregistrerad 2002-09-17 23:10
 

tycker synd om er som inte ser storheten i denna plattan. bästa soloplattan han har gjort. bra mangel. bra texter. framfört av sveriges starkaste rockröst

Doze Medlem 2006-08-31 19:55
 

Hjälp!! Detta är ju helgerån! Sätta 4/10 på Thåströms tyngsta och bästa soloskiva. Visst Patrik, jag får erkänna att när jag hörde skivan första gången blev jag lite besviken, den satte sig inte lika direkt som "Det är ni"-plattan men den växte och växte efter varje gång den spelades och nu är den helt klart en av hans bättre någonsin. Inom Thåströmkretsar rankas den ofta som hans bästa platta någonsin (inkl. Ebba G, Imperiet, PLP:s plattor) Nä, den förtjänar ett bra mkt högre betyg. 8/10 minst.

Maxat Medlem 2006-10-27 14:20
 

Tja. Jag tycker ju då att "Xplodera mig 2000" är den överlägset bästa soloskivan. Att allt med Ebba, allt med PLP och det mesta med Imperiet är bättre än den här. "Det är ni…." tycker jag är direkt beklämmande trist. Så 4/10 (godkönd, men inte mer) är precis det betyg jag tycker att den här skivan förtjänar. Fortfarande drygt fyra år senare.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-10-27 19:41
 

Jag tycker det här är Thåströms bästa soloplatta. Helgrym rakt igenom, mkt mer skitig och nästan snuskig på nåt sätt. Det påminner på sina ställen om PLP på grund av den tunga stämningen i låtarna. Om det första med Imperiet och skivorna med PLP var det bästa Thåström gjorde, kommer nog inte den här skivan särskilt långt efter.

Robin Oregistrerad 2007-08-17 13:05
 

[...] 3 Body Talk Pt. 2 Body Talk Pt. 1 Robyn Don’t Stop the Music Thåström Kärlek är för dom Mannen som blev en gris Två + två Det är ni som e dom konstiga T.K.K. (Fläskkvartetten med Joakim Thåström) På Röda [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig