dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Teenage Idols: Northern City EP
Northern City EP (CD) The Teenage Idols
2002
Playground
8/10

Lovande debut

Lyssna

Sök efter skivan

Jag fick en kompis att spela låten Northern City på en klubb förra helgen. Inte för att hon spelar dålig musik (det gör hon inte), utan helt enkelt för att jag ville att alla skulle få höra det här årets hittills bästa låt. Jag trodde alla skulle börja svettas ymnigt och le brett liksom jag gjorde första gången jag hörde låten. Det gjorde de inte. Jag förstår verkligen inte hur de kunde låta bli.

Att beskriva hur bandet låter är inte lätt. Det som är bäst är nämligen hur de spelar och hur de låter snarare än vad de låter som. Men om jag ska dra till med något är det som att låtarna spelats in i Solna sent en natt efter det att Jon Spencer Blues Explosion träffat ett galet Silverbullit på en Rockmonsterkonsert. När natten var över kom The Teenage Idols till studion och de fick låtarna. (Både Danko Jones och Division of Laura Lee ville ha Northern City, men det fick de inte).

Jag kan tycka att Beat Generator och Nothern City är snäppet bättre än Soul Power och Dead Beat Gone för att de inte är lika meckiga. De är mer drivet monotona. Mer näven i luften. Men visst tycker jag även om de andra två.

För att inte raljera så mycket om basdriv och hur mycket jag älskar pukspel kan ta upp ett par saker om sången istället. Den accentuerar musiken ett föredömligt sätt. Halvard sjunger maniskt och han verkar ibland rentav av vara galen. Han vrålar till och ylar lite ibland också. Han blir inte lika farlig som Alan Vega eller Iggy Pop, men det beror nog på att han inte tagit lika mycket knark.

Texten i sin tur är mer tuff än bra i någon litterär mening. Den är korthuggen och fåordig. Och det passar sig i sammanhanget. Jag ser nästan honom framför mig när han andfådd stapplar omkring på scenen och entonigt vrålar fram refrängen eller skriker – ”Soul power!” Samtidigt som hans bandkollegor plågar publiken med ett enormt larm.

Vi får väl se hur det blir. Bandet är bokat till Hultsfred. Tills dess hoppas jag att fler har förstått hur bra The Teenage Idols är. Och att de har fler bra låtar på lager. Fullängdare kommer inte förrän till hösten.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2002-03-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 17:06

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1362

6 kommentarer

Jag lyssnade på Northern City på nätet – ruskigt bra ju!

Silver-Cissi Oregistrerad 2002-03-22 09:50
 

Ysch vad kasst namn pa ett band.

Det bast ”TEen-bandet” ar givetvis TEEN IDLES (McKaye! McKAye!McKaye!) men sen finns det ju givetvis Teen Idols ocksa som rockar sonder allt och alla, nastan.

Apropa Millencolin, forra gangen de spelade i London skulle de spela pa the Garage forst, som ar ett litet stalle, men de salde slut sa de fick flytta till Astoria 2, som ocksa salde slut. Till sist spelade de pa Astoria.

I ar nar de kommer till London igen, var de inbokade pa Astoria, men nu har de flyttats till Brixton Academy. Och till skillnad fran band som Jon Spencer Blues Explosion, The HIves och the STrokes saljer de biljetter utan nagon hype som helst…

Eh…

Ja…

The teenage idols… later bra…

Yeah

S Oregistrerad 2002-03-22 11:49
 

Jag har diggat dem ända sedan förra våren då jag såg dem på PopDakar. Funderade på att trycka upp Teenage Idolds-tröjor, men skippade det.

Grymt balla live.

jazzman Oregistrerad 2002-03-22 16:27
 

extremt jävla bra superrecension!!

dRoger Oregistrerad 2002-03-22 18:52
 

Kul beskrivning av hur de låter, de där gossarna…

jonas... Oregistrerad 2002-03-27 11:24
 

inte bara gossar – en tjej på bas också.

jämo Oregistrerad 2002-04-01 19:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig