dagensskiva.com

48 timmar

Recension

El Musico: It's All in Your Head
It's All in Your Head (CD) El Musico
2002
All Tomorrow's Recordnings/Border Music
6/10

Han bor fortfarande på västkusten …

Lyssna

Sök efter skivan

… och Emir funderar på att flytta dit han med.

Var rätt sugen på att sno Fredriks rubrik till recensionen av El Musicos förra platta ”Themes from the dusty roads” rakt av.

”Om Tom Waits vore göteborgare”

Tycker att den känns rätt klockren. Fast det vore kanske att göra det lite väl lätt för sig. Rekommenderar hur som helst alla att läsa recensionen. Inte bara för rubrikens skull. Bandet simmar fortfarande i samma musikaliska häxblandning av etno och alternativa tongångar, och fortfarande har de inte lyckats riktigt med att få till det fullt ut. Inte så att det är dåligt men man kommer på sig själv med att önska att det var lite vackrare i de långsamma låtarna, lite fartigare i de vilda sångerna och framför allt, lite mustigare över lag.

I Master Tailor & the Black Mambas tänder det till rätt ordentligt. Förmodligen skivans bästa låt. Spontandansen är farligt nära att ta över. Fast det räcker inte riktigt ända fram. I alla fall inte på platta. Det är främst live som sådan här musik ska avnjutas, eller snarare upplevas. För när det är som bäst skiter man fullständigt i vad som spelas – i vad som sjungs och mest av allt: vad man själv gör eller hur man ser ut.

Det är bara du och urtidsgamla instinkter, svett och mustighet i en ohelig symbios. Musik med så mycket hjärta och underliv att det varken finns plats för, eller behövs, någon tankeverksamhet.

Såg El Musico på hemmaplan på Popstad i Göteborg i fjol. Kanske var mina förväntningar för höga, men de lyckades inte lyfta sina låtar det förväntade extra snäppet. När några av medlemmarna agerade kompband till vännen Peter Dolving klaffade det däremot perfekt. Då var det bara ryggrad och underliv som gällde. De musikaliska impulserna behövde aldrig ta omvägen förbi hjärnan innan de vibrerade i högtalarna och i dig.

Sångaren Magnus Andreasson låter fortfarande som en något yngre Tom Waits, inte fullt lika märkt av livet och Jenny Rangmar sjunger fantastiskt bra hon också. Deras röster fungerar både som komplement och motvikter till varandra.

Avslutande Same Old Dollhouse är vackert skruvad. Edge of the World lekfullt ödesmättad. I The Sad Son smyger sig svenska folkmusikstongångar in. Hats Off är cirkusjazz med handklapp.

Över lag är det oerhört charmigt och man känner att El Musico har mer att ge. De har inte nått ända fram än.

Snart är de lugna, vackra låtarna omistliga och de fartigare kanske i klass med de kompositioner som bidrar till att Emir Kusturicas filmer är en fest för alla sinnen.

Nu längtar jag efter att se dem live igen – är rätt säker på att de vuxit ett par nummer sedan senast.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2002-03-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 19:57

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1340

6 kommentarer

Såg dem på releasefesten i fredags. Fantastiskt bra spelning. Jobbigt bara att jag såg the Dead Brothers på Arvika festivalen i sommras.

stefan nilsson Oregistrerad 2002-03-17 01:19
 

Vad menar du? Finns det stora likheter mellan banden, eller gör The Dead Brothers en bättre tolkning av Tom Waits?

Acvedukt Oregistrerad 2002-03-21 06:55
 

Jag var oxå på släpp-festen. Tyckte att första låten var lite seg. Men det tog sig. Kan vara farligt att snöa in sig i allt för lugna partier på en sådan spelning. Det är lätt att publiken börjar tjata och överrösta musiken. Nä El Musico mer ”One eyed pilot” tack!! pa pa pa paa pa pa!

Diddis Oregistrerad 2002-03-21 07:00
 

Det är precis det jag menar, Dead brothers låter som One eyed pilot hela vägen. För övrigt är Tom Waits en gud men jämför man honom med dessa band så har man nog bara lyssnat på Rain dogs och möjligen någon mer. Han har ju gjort en hel del som skiljer sej från detta.

stefan Oregistrerad 2002-03-21 11:51
 

Rykten säger att El Musico som just blivit klara för Hultsfred skall få äran att ”inte” spela på någon scen!! Utan dyker upp någonstans på området med ett härligt performence!!!! Lycka till från en som tyvärr ej kan vara på plats…..Maybe!???

Diddis Oregistrerad 2002-06-03 08:18
 

Missade ni att Björn Olsson producerat???? Nu med tanke på att han är aktuell…..

Milo Oregistrerad 2003-02-24 12:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig