dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Eric S: You are Somebody!
You are Somebody! (CD) Eric S
2002
Playground
8/10

Huset är fullt av disco

Lyssna

Sök efter skivan

I ett avsnitt av The Simpsons får Homer för sig att Bart håller på att bli bög och bestämmer sig att göra manliga aktiviteter med honom för att få honom på andra tankar. Bland annat tar Homer med Bart till ett stålverk, högborgen för såväl den amerikanska själen som för manlighet. Självklart går det åt pipan när det visar sig att de kommit till ett stålverk där det bara arbetar bögar som med jämna mellanrum tar rast för att dansa till C&C Music Factorys Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now) under discobollarnas ljus.

Om det avsnittet gjorts idag tror jag att stålverksbögarna dansat till Eric S You Are Somebody! Blue Collar Workers of America. Och älskat varenda sekund.

Det svarta musiken har alltid varit färgad av kamp, från medborgarrätt till sexuell frigörelse. Discon och housen är inga undantag. Från Harold Melvin & The Blue Notes Bad Luck, Odysseys Going Back To My Roots och Diana Ross I’m Coming Out över Joe Smooths ”Promised Land” och Sterling Voids It’s Alright till Deep Sensations Somehow, Somewhere (There’s A Soul Heaven). Men på dansgolvet betyder texterna inget, då är det basen som talar. Dansa för att glömma, om man så vill.

När Eric S samplar Martha Jean ”The Queen” Steinberg i You Are Somebody! Blue Collar Workers of America, med sin hyllning till de amerikanska arbetarna, sällar han sig med andra ord till en inte helt oäven skara. Men mest av allt svänger det som fan.

You Are Somebody! är debuten från Eric Svensson, men han är långt ifrån en nybörjare i gemet. Bland annat var han en av grundarna av Sundsvallsbaserade Sidelake Productions. Han har dessutom arbetat med remixer åt ett gäng artister. Men nu är det alltså den egna skivan som gäller.

Alla som hört singlarna Alright eller just You Are Somebody! Blue Collar Workers of America vet vad ni har att vänta er. Discogarage som välter upp och ner på vilket dansgolv som helst. Och jag tycker att det är precis hur bra som helst.

Fix Me Up svänger loss med ett klassiskt housepiano, LU4 Eternity är ett glädjepiller som nästan är lika bra som titelspåret, Dance With Me är en av de bästa Chic-kopieringar jag hört och Shining Star har en snygg Music Sounds Better With You-gitarr. Så långt är You Are Somebody! världens just nu bästa skiva.

Men sedan tar Eric ett steg bort från discohousen och knåpar ihop mer minimalistisk house i Set Me Free och Alright och det funkar inte lika bra. Men som tur är det bara en tillfällig svacka för med Friday Funk är toksvänget tillbaka igen och håller skivan ut. Om världen var fylld av lika mycket solsken som Only Love skulle det aldrig mer bli några krig.

Jag gillar den här skivan. Som fan. Den får mig på ett fantastiskt humör. Och refrängerna är så smittande att det borde finnas en vaccinrekommendation på omslaget. Kanske är jag trött på You are Somebody! om ett halvår. Kanske kommer jag aldrig mer att vilja höra den. Men oj, vad jag struntar i det just nu.

Stå upp. Bli räknad. Kämpa för din rätt. Var stolt över vem du är.

Eller bara dansa hela natten lång.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-01-24 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-04 10:16

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1275

10 kommentarer

skitbra recenserat! ola – du håller nog högst klass på de här sidan känns det som :)

disco är för övrigt underskattat…

dRoger Oregistrerad 2002-01-24 00:21
 

Inressant, oviktigt vetande. Eric S stod bakom produktionen för det svenska lågvattenmärket Melodie MC. Får erkänna att han rör sig åt rätt håll.

FFredrik Oregistrerad 2002-01-24 12:59
 

Gästar hans polare Melody mc på något/några spår? Hoppas det!

King Tim III Oregistrerad 2002-01-24 13:42
 

dum da dum dum de de dum….eller hur gick den? Vilket mästermärk! Nä, nu skall jag sluta vara ironisk. Gamle Static låter ju numera riktigt bra, men det känns som det är lite sent. ”You are somebody” låter exakt som den franska filterhousen som kom 1997-1998 . Lite märkligt, han kanske dock har gjort om den lite till plattan. Tjohoooo!

KTIII (igen!) Oregistrerad 2002-01-24 13:47
 

Fransk house är alltid fantastisk, men Erics musik påminner mer om Masters At Works sprudlande gospelhouse. Mer New York och Miami än Paris, alltså.

Ola, dagensskiva.com Oregistrerad 2002-01-24 14:44
 

Slump eller inte..

Simpsons avsnittet som refereras till gick pa engelska bbc2 senast igar!

nyfiken Oregistrerad 2002-01-24 14:47
 

sjukt snyggt cover..

gustaf Oregistrerad 2002-01-24 17:59
 

Mycket bra recension! Får mig att vilja springa ut och köpa skivan direkt.

Calle Oregistrerad 2002-01-27 19:43
 

Sakfel, Ola:

Ganska tidigt i recensionen skriver du ”Från The O’Jays ”Bad Luck”,…”. Det ska var Harold Melvin & the Bluenotes ”Bad Luck”.

Inget gnäll, men rätt ska vara rätt. Jag håller för övrigt med om att Eric har gjort en mycket bra platta.

Jocke Oregistrerad 2002-01-31 16:48
 

Helt rätt Jocke. Visst är det Harold och hans Blue Notes och inte O'Jays som gjort mäktiga ”Bad Luck”. Tänkte rätt, men skrev fel.

Ola, dagensskiva.com Oregistrerad 2002-01-31 19:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig