dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jill Scott: Experience: Jill Scott 826+
Experience: Jill Scott 826+ (cd) Jill Scott
2001
Hidden Beach/Columbia/Sony
7/10

Great Scott!

Lyssna

Sök efter skivan

Jill Scotts andra skiva är två skivor. Inte en dubbel i egentlig mening, utan två helt olika skivor som egentligen borde förtjäna två olika recensioner.

Skiva nummer ett (826) är live, inspelad under förra sommaren och till största delen från konserten den 26:e augusti (därav 8-26) i Washington DC. Låtarna är från hennes debutalbum Who is Jill Scott?: Words and Sounds vol. 1 och svänget, publikontakten och soulen får mig att gråta av hänförelse. Jill Scott fullständigt briljerar tillsammans med sitt band Fatback Taffy. Underbart.

Det enda jag är ledsen över är att inte själv ha fått vara med. Många ljudlösa saker på scenen får publiken att vråla och jubla, medan jag sitter här och undrar vad som händer. Det är dock ingen tvekan om att den här skivan är en av de mest svängiga nyproducerade jag hört under 2001. Tyvärr är den diskad i omröstningen om förra årets skiva, eftersom redaktionen enats om att liveskivor automatiskt stryks (grr.).

Att höra en inspelad konsert med bra publikrespons och grymt sväng kan vara nog så bra, tycker jag. Men allra bäst är det när, som på den här plattan, massor av nya vägar trampats upp och hela arrangemangskogar har odlats i anpassningen till scenen och den fysiska publiken. Fantastiska låtar som Do You Remember, Getting in the Way, Love Rain och It's Love är precis lika bra som på studioskivan, men har blivit längre, fetare och bättre. Ja, mer levande helt enkelt.

Jill Scott har en extremt vacker och kraftfull röst som hon gör allt med. Visksjunger ljuva kärleksord och spottar fram scatsong-haranger med samma trovärdighet och groove. Hela tiden avklätt och rättframt. Mysig och varm stämsång kan i nästa ögonblick förbytas mot stenhårt dissande av någon journalists larviga frågor. Men Jill Scott har för den skull inte någon påtvingad machoattityd som så många av de kvinnliga hiphop/soul/r'n'b-artisterna väljer för att inte bli betraktade som bimbos. (Kanske kontroversiellt, diskutera gärna detta med mig.) Hon är bara extramjuk, extratuff och extravanlig. Förutom att hon har en ovanligt stor begåvning och är ovanligt modig och insiktsfull alltså.

Jill Scott är tillräckligt stark för att kunna visa sig svag. När hon läser Thickness, en dikt om att vara mullig tjej som killarna inte är intresserad av annat än sexuellt, känns det läskigt självupplevt. Men eftersom hon har sån pondus och humor, så det blir inte pinsamt nära. Intimt och självutlämnande, men inte jobbigt. Bara rakt på sak för att få en att tänka – hårt.

Det är det som är så fantastiskt med den här artisten. Hon kan sjunga bättre och själfullare än de flesta, musiken svänger så man storknar, men det är texterna som är själva kärnan av hennes verk. Hon är en musikalisk poet.

Den andra skivan (+) innehåller nytt material: åtta låtar och en dikt samt två mixar som bonusspår. Men det är här det svåra med recensionen kommer. Efter en liveskiva som fullständigt glänser av charm och liv är det svårt att ta till sig de mer stillsamma spåren på studioskivan. Och eftersom den faktiskt är en bonusskiva vet jag inte riktigt om avsikten är att ”ge ut en ny helgjuten skiva” som den förra var, eller om låtarna var för bra för att ligga i arkivet längre. Så känns det nämligen.

De nya låtarna är lite mer svävande och repetitiva. Det är en ganska spretig, om än tillbakalutad samling sånger. Inte lika många sjunga-med-refränger och gladproduktion av Jazzy Jeff som på Who Is …, men ändå samma höga klass och kvalitet.Common är med och gästar på High Post Brotha, Gotta Get Up sätter sig benhårt efter några lyssningar och den trevliga Gimme med nervig handklapp och söt funkbasslinga är en liten favorit.

Och det kanske kommer fler favoriter, Jill Scotts musik har förmågan att växa med tiden.

Fifi Ström

Publicerad: 2002-01-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-13 16:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1250

8 kommentarer

Ännu en 7a, är det ett spnt betyg ni ger när skivan är ”sådär”? Lixom, ganska bra men inte speciell på något sett? Utan bara en skiva som går lysna på?

Rackafella Oregistrerad 2002-01-07 09:44
 

Rackafella

det du beskriver som en 7a tycker jag mer låter som en 5a eller kanske en 6a (”sådär betyget”), 7a är ju ändå mer på gränsen till riktigt bra, i alla fall bättre än en skiva som bara går att lyssna på. så detta är väl en skiva du borde köpa, om du går efter vad dessa här på dagensskiva.com tycker. 7a är ju bra, ju,

ulysses Oregistrerad 2002-01-07 11:37
 

Precis.

Fifi Nylander Oregistrerad 2002-01-07 14:26
 

Jag tycker nog att live-plattan känns lite seg emellanåt. Låtarna dras ut så man hinner ledsna – och just att ”Who Is …” var så koncentrerad och fokuserad gjorde den till stor soul. Skaffa den istället om den saknas i hyllan.

d Oregistrerad 2002-01-07 15:02
 

Jag undrar fortfarande vad som hänt med alla nior. Det kryllade ju av dem förr! Har också märkt att de skivor som är bäst är dem som fått en åtta eller nia i betyg av er. Tiorna brukar vara lite för personligt färgade, typ: ”den här skivan lyssnade jag på i gymnasiet och jag kan än idag tänka tillbaka och minnas den lyckliga tiden…” och så vidare. Oftast är det så i alla fall…

PULP Oregistrerad 2002-01-07 15:34
 

Vet inte om jag kan åminna mig att det någonsin kryllat av 9:or bland våra recensioner… Känns inte så.

Att niorna är vanligare än tior beror på att det är få plattor som är riktigt klockrent klassiska. det är bara de som får 10:or.

Att tiorna ofta är personligt färgade med minnen och så beror på att de alltsomoftast är våra gästers recensioner, och de väljer oftast att recensera någon platta som de har när och kär. Ibland händer det även att vi i redaktionen skriver en klassiker-recension. I somras var det inte helt ovanligt. Då brukar de höga betygen dammas av :D

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2002-01-07 17:43
 

Tro mig; det kryllade av dom. Det var bättre förr…

PULP Oregistrerad 2002-01-07 20:30
 

Ok, menade inte att vara taskig Fifi det är en bra resension. Det är bara det att det ofta är 7or och jag förstår inte hur så många skivor kan vara 7or.

Rackafella Oregistrerad 2002-01-08 21:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig