dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Cypress Hill: Stoned Raiders
Stoned Raiders (CD) Cypress Hill
2001
Columbia/Sony
3/10

Det var bättre förr

Lyssna

Sök efter skivan

Fem sekunder.

Så lång tid tar det innan någon drar ett långt och djupt bloss på ”Stoned Raiders”. Lägg därtill låttitlar som ”Weed Man”, ”Psychodelic Vision” och allmänt mummel om att legalisera det. Saker och ting är mest som de brukar uppe i Cypress Hill.

Det är i år tio år sedan latinorapparna Cypress Hill klev in på scenen. Eller rättare sagt sprängde sig in till många censurivrares förfäran. Sex riktiga fullängdare har det blivit så här långt. Och ett och ett halvt fantastiskt album. Och nej, det här, det sjätte i ordningen, hör inte dit.

Den självbetitlade debuten är fortfarande en klassiker. Såväl musikaliskt som historiskt. DJ Muggs blev den mest eftertraktade producenten och för ett tag månadens absolut kryddstarkaste smak. Sedan kom uppföljaren ”Black Sunday” med gruppens stora hits. Fantastiskt det också. Eller i alla fall de första sex-sju spåren. Sedan tappade skivan fart.

Och det gjorde Cypress Hill också.

Hur farliga de än velat vara. Hur mycket de än puffat på. Hur mycket de än vill visa att de är störst, bäst och vackrast har det mest fallit platt till marken. En trött gäspning.

Därför blev jag faktiskt glatt överraskad när jag för första gången hörde ”Trouble”, första singeln från ”Stoned Raiders” (eller rättare sagt den ena av de två singlar som släppts inför den här skivan, ”Lowrider” är den andra). Det verkade som om gruppen tagit några steg framåt istället för runt, runt, runt i rökdimman. En drum’n’bass-flirt som faktiskt smakade mer. Att låten totalkollapsade i samma stund som hardcoregitarrerna sparkade in i refrängen var en annan sak. Kanske fanns det hopp.

Det slutade förstås vid ett kanske. Det är som det varit de senaste albumen. Det känns oengagerat och trött. Det hjälper inte ens med en gästlista där Kurupt, MC Ren (japp, från NWA), King Tee, Redman, Method Man och Kokane ingår.

Några låtar reser sig dock några snäpp över de andra. ”It Ain't Easy”, ”Memories”, ”Trouble”, ”L.I.F.E.” och ”Lowrider” (visst, loj g-funk. Eftersom det faktiskt var LA:s latinos som skapade lowrider-trenden så är det väl inte mer än rätt).

Sist på skivan ligger ”Here Is Something You Can’t Understand” som egentligen är en nyinspelning av deras allra bästa låt: ”How I Could Just Kill A Man” från debuten. Självklart är den långt mycket sämre. Kanske är det tänkt som en tioårsjubileumsgrej. Men det får mig bara än mer att tänka på att det faktiskt var bättre förr.

I alla fall för Cypress Hill.

Ola Andersson

Publicerad: 2001-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2001-12-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1219

11 kommentarer

Har du lyssnat på reggae någon gång?

Karatehunden Oregistrerad 2001-12-13 03:20
 

Synd att det aldrig (nästan ivf) kan komma bra uppföljare på debuter. Deras första rockar fett!!!

Dave Oregistrerad 2001-12-13 08:34
 

BRA LÄNGD!

dRoger Oregistrerad 2001-12-13 13:30
 

IV är ju fett med grym!

erik Oregistrerad 2001-12-13 19:39
 

IV är ju fett med grym!

erik Oregistrerad 2001-12-13 19:40
 

Vad är det för skit ni skriver? Cypress nya är den bästa sen storhetstiden i början 90-talet. Dessutom har grabbarna utvecklats hela tiden. Rockstuket som fanns på förra plattan har integrerats i Cypress-soundet på ett bra sätt o de gäster som finns passar alla bra in i ljudbilden o tillför något. Dessutom är Psychedelic visions en deras bästa låtar nånsin. Så tänd en feting, lyssna på plattan o sluta hata!

Jim Profit Oregistrerad 2001-12-14 01:15
 

Recensionen suger!

Plattan rockar!

Mats Oregistrerad 2001-12-14 01:17
 

håller med, deras metal flörtande e inte nåt alls att ha, som den jävla rock superstar eller vad den hette, världens skit…

håller med Oregistrerad 2001-12-14 19:25
 

Temple of Boom var en fantastisk skiva!! Den här var inte det!! Men glöm inte Cypress Hills tredje skiva, alla som någonsin rökt på hatr nog någon gång gjort det till låtar som tex. Boom Biddy Bye Bye. Men när det kom till uptempo låtar, vilket det numera oftast är på hills skivor blir det bara platt, nä dom borde gå tillbaka till det mörka psykadeliska som är deras grej inget jävla mixande med gitarrer.

Bästa Killen Oregistrerad 2001-12-15 23:14
 

Det VAR bättre förr. Cypress Hills storhet låg ju till en viss del i den råa produktionen – numera är det så välproducerat att själva nerven i musiken gått förlorad. Tycker jag.

Black Sunday är en av mina stora kärlekar, Stoned Raiders är möjligtvis värd en halvengagerad flirt. I brist på annat.

Syster Yster Oregistrerad 2001-12-22 23:46
 

Alltså… vafan! Detta kanske inte var Cypress bästa skiva, men nog fan är den värd mer än en 3:a!? Jag gillar den skarpt iaf… :)

Turbojugend_Storken Medlem 2006-05-23 01:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig