dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Madonna: Greatest Hits volume 2
Greatest Hits volume 2 (cd) Madonna
2001
Maverick/Warner
5/10

Överst i tomtens säck

En samling med en av världshistoriens största artister som sträcker sig över drygt tio år. Egentligen finns det inte speciellt mycket mer att säga. Alla vet vem Madonna är. Nästan alla har hört samtliga spår på Greatest Hits volume 2.

Greatest Hits volume 2 tar vid där The Immaculate Collection slutade. Madonnas andra årtionde som artist. Men medan åttiotalet kom att bli en nästan osannolik framgångssaga för Madonna Louise Ciccone var nittiotalet betydligt mer svårflörtat. Erotica blev inte den vanliga försäljningssuccén och boken Sex kom mest att punktera Madonnas karriär.

Madonna var slut. Boken om sexfantasierna var en föredettings sista stund i strålkastarljuset. Det visste alla.

Men efter några halvknackiga år (kom ihåg, vi pratar om en av världens bäst säljande artister här) hände något. Med lite svensk videodraghjälp på Ray of Light var Madonna helt plötsligt hetast igen. Och nästan tolv år efter The Immaculate Collection samlar så Madonna ännu ett pärlhalsband singlar.

Greatest Hits volume 2 tar avstamp i Deeper and Deeper, en av två låtar från Erotica. Den andra är naturligtvis titelspåret, som orsakade rabalder med sin video. Säga vad man vill om Madonna kring tiden för Sex, men Erotica är en riktigt bra Madonna-låt, med sin Kool & The Gang-sampling. Jag är förmodligen en av få som tycker det.

Uppföljaren till Erotica blev en mellanskiva. Tyvärr, måste jag säga. Jag tycker nämligen att Bedtime Stories är Madonnas bästa nittiotalsskiva, en skiva som nästan kan mäta sig med åttiotalsproduktionerna. Producentnamn som Nellee Hooper (Soul II Soul och Björk), Babyface, Dallas Austin (TLC) och Dave ”Jam” Hall gör Bedtimes Stories till en löjligt tajt platta med några riktigt vassa melodier. Fyra låtar är med: Secret, supersvängiga Human Nature, rymdäventyret Bedtime Story och Babyface-producerade Take a Bow.

Sedan radas Madonnas senaste hits upp. De som återigen lyfte upp henne på poptronen, från Ray of Light till Music och underskattade What It Feels Like For A Girl. Men jag har aldrig riktigt fallit för Madonnas senaste produktioner. Det har funnits gott om bra låtar på de båda senaste albumen, men inte tillräckligt för att jag ska studsa runt och sjunga ”for inspiration”.

Vad värre är att Greatest Hits volume 2 känns som ett lagom-till-jul-paket. Jag förväntar mig mer av en artist som Madonna. Ett mer innehållsrikt cd-häfte, kanske med personliga minnen till varje låt. Lite fler överraskningar. Några outgivna mixar eller låtar. Lite mer ansträngning, inlevelse och hjärta. Lite mer personligt engagemang från Madonna.

Dessutom hade jag gärna sett några rockader i låtvalet. Smetiga Don’t Cry For Me Argentina hade gärna fått lämna plats för exempelvis American Pie, som ofattbart nog inte finns med.

Om du inte har köpt en endaste singel eller skiva med Madonna de senaste åren kan det här vara en skiva för dig. Eller kanske en julklapp till någon annan. Greatest Hits volume 2 är trots allt en av årets starkaste samlingsskivor. Men tyvärr känns den lite för mycket som ett hafsverk för att hinna i tid till julhandeln. Kanske är jag bara gnällig eftersom The Immaculate Collection är en så överjävla bra samling. Kanske borde jag inte dra några paralleller mellan den och Greatest Hits volume 2.

Men när vi serveras den censurerade radioversionen av Human Nature känns Express Yourself väldigt långt borta.

På så många sätt.

Ola Andersson

Publicerad: 2001-11-12 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-18 18:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1165

9 kommentarer

Ja gillar madonna, tänk att va så gammal och ha så hängiga bröst…då måste man ju sjunga bra,.eller?

tomten aus dem berg Oregistrerad 2001-11-12 09:03
 

Jävligt smakfullt uttryckt. Bröstkommentarer stinker.

huddinge-freddan Oregistrerad 2001-11-12 10:48
 

Nellee Hooper, kanske mest känd från Massive Attack.

martin friberg Oregistrerad 2001-11-12 12:37
 

Martin: Nellee Hooper, en av grundarna till Soul II Soul, var en av medlemmarna i The Wild Bunch Sound System, där också medlemmarna i Massive Attack ingick. Däremot har Nellee Hooper faktiskt aldrig varit inblandad i Massive Attack mer än som remixare.

Ola, dagensskiva.com Oregistrerad 2001-11-12 13:29
 

”Däremot har Nellee Hooper faktiskt aldrig varit medlem i Massive Attack, mer än som remixare och producent”, så skulle det stått i sista meningen. Tänkte för fort, skrev för långsamt.

Ola, dagensskiva.com Oregistrerad 2001-11-12 13:49
 

”Däremot har Nellee Hooper faktiskt aldrig varit medlem i Massive Attack, mer än som remixare och producent”

Var det inte därför martin fällde kommentaren, kanske? Att nellee är mer känd från massive-attack-sammanhang än t.ex. soul II soul och björk som nämndes i recensionen…

Mea Oregistrerad 2001-11-12 21:12
 

vad säger martin?

björk är väl större än massive attack? (inte bättre, men större.)

pob Oregistrerad 2001-11-12 21:29
 

Mea: Förmodligen var kommentaren riktad mot Nellees producerande för Massive Attack. Men jag la in min kommentar mest som ett klargörande, eftersom det lät som om Nellee är en av medlemmarna i Massive Attack.

Jag tror nämligen att samarbetet med Massive Attack är det Nellee Hooper är MINST känd för. Han var ju exempelvis inte alls inblandad i den klassiska debuten eller tredjeskivan. I soulkretsar kommer han nog alltid mest att förknippas med Soul II Soul. För de flesta andra för sitt arbete med Björk och Madonna (även om många nog inte vet att just Nellee Hooper har producerat).

Ola, dagensskiva.com Oregistrerad 2001-11-12 21:44
 

men jag trodde det var jag som var huddinge-freddan. hmm, skumt, finns det fler?

freddz Oregistrerad 2001-11-13 15:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig