dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lilleman: Tonårstankar
Tonårstankar (CD) Lilleman
2001
Sprinkler Records/Universal
6/10

En ny blatte i stan

Lyssna

Sök efter skivan

Första gången jag hörde Vart tog pappa vägen trodde jag faktiskt att det var ett skämt. Maken till skit hade jag faktiskt inte hört. Och det trots att texterna faktiskt kändes i magen. Det kändes mest bara bisarrt att höra tonåringar jubla åt en låt om en misshandlande, alkoholiserad pappa när P3-program som Ketchup var på turné i landet.

Så var det dags för fullängdaren. Och jag hade redan plockat fram stora fogsvansen. Ett desperat skivbolagsförsök att lansera någon som inte borde stå framför en mick bara för att han passade in i stereotypen av invandrarbarn med problem.

Det blev en läxa för mig. Att aldrig döma ut någon skiva på förhand. Som så många gånger förut.

Jag tänker inte säga att Lilleman kan mäta sig med svenska rapeliten. Tonårstankar är inte heller en odödlig klassiker. Men som Lilleman själv säger i det inledande spåret: ”Detta här är bara början på nåt nytt, som kommer att bli stort.”

Tja, kanske. Det jag däremot vet är att jag efter ett tag med Tonårstankar börjar tänka på ett annat svensk hiphopalbum. Latin Kings Välkommen till förorten. Trots att det hos många förmodligen är som att svära i kyrkan.

1994 skrattade många åt ”snooben troode han va kuul”, gangstarap på svenska med Astrid Lindgren-samplingar. 2001 är det en skåning med pappaproblem. Men båda låtarna letar sig utanför de vanliga hiphopkanalerna. Även om man inte gillade det känner många till dem.

Men även bland de övriga låtarna finns släktskap. Ingen bryr sig är Välkommen till förorten år 2001. Alla ni är ghettopimpin i samma fotspår som Vem e maffia. Krossa rasismen heter i Lillemans version Det är så med en näve i luften över arabiska rytmer.

I Senorita drar Lilleman på sig förförelsestassen, som Dogge i Gussen. Visa vad du kan är skrytrap som hette Jag tar sönder dej när Dogge och kompani gjorde den. Det är så, med sin barnsång, är en händerna-i-luften-vältare som Fint väder eller Salsakungen. Den gulliga hyllningen till prinsessan Madeleine hade lika gärna kunnat heta De e dej ja vill ha.

Men det allra största ögonblicket på Tonårstankar är titelspåret. Lillemans Kompisar från förr, en vemodig betraktelse över hur snett det kan gå i tillvaron. Jag blir speciellt imponerad av gästande Pauline som jag verkligen vill höra mer av. Och sedan kan jag inte låta bli att tycka att Gonza Blatterskånska är ett synnerligen sympatiskt artistnamn.

Dessutom finns det faktiskt också en befriande humor som motvikt till det cyniskt svarta. Som den diskreta marknadsföringen i Köp min platta:

Så sampla hur mycket du vill
Så kan du skicka femtio lapp till mig varje månad
Om ni vill att jag ska sluta leva på socialen
Då jag vill att ni ska köpa min platta

Tonårstankar har en bit kvar innan den når upp till samma höjder som Välkommen till förorten. Och Lilleman kan behöva slipa lite på sin teknik och sina rim till nästa gång. Men han har ju tiden för sig.

Dogge, Chepe och Salla var arton år när Välkommen till förorten släpptes.

Lilleman är femton.

Detta här kan vara början på nåt nytt som kommer bli stort.

Ola Andersson

Publicerad: 2001-10-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-17 23:40

Kategori: Recension | Recension: #1137

18 kommentarer

asså inget liv eller? rappa bätre kom sen och snacka du

Medlem 2006-03-28 22:25
 

EOOO VARFÖÖR SKRATTAR NI TIILL TLK O LILLEMAN ? KOLLA OM NI ÄR AVUNDSJUKA SÅ SKRIIV DE PÅ ETT NORMALT SÄTT REE =/

KOLLA JAH E SJÄÄLV RAPPARE HAR RAPPAT ME TLK O RAZALITOS SÅ SLUTA O JIDDRA ME REPPARE AA NI SOM GÅR O KALLAR OSS FÖR BLATTAR FAAN VA NI E RASSAR LOO ! VI KALLAS FÖÖR SVARTSKALLAR O UTLÄNINGAE INTE BLATTAR OKEEII !?

Medlem 2005-08-07 18:22
 

Vaddå ? Han är ju skitbra ju ! Jag vill ha hans låtar..(tonårstankar och vart tog pappa vägen ? )

Dessan Oregistrerad 2004-03-22 19:59
 

Jag tycker inte att lilleman är speciellt bra, men jag tycker att recensionen är bra, något som tydligen inte alla håller med om.

Jonathan Oregistrerad 2002-03-26 09:09
 

duhh.. lilleman rockar ju smör. värsta sophta rhymesen och asgrymma behappy-beatsen.

peace.

hip hopp4-ever******* Oregistrerad 2001-11-26 21:03
 

Lilleman ar ljusar battre an de sk rapparna Melinda och Feven. Sorgligt med folk som tycker att hans latar ar tragiska, nar nagon beskriver sina egna upplevelser och situation. Tvartom, det ar vart full respekt tycker jag. Det ar ju det Eminem gor och det kallar ingen patetiskt.

Viktoria Oregistrerad 2001-10-26 10:06
 

lilleman får inte skit för att han rappar om saker som berör, han får skit för att han är sämst på att rappa. viss skillnad. kan bara tacka gud för att han inte kör mer med skrytrap, för det hade låtit ännu värre.

tigervispa Oregistrerad 2001-10-24 23:06
 

om det är något som är tragiskt så är det ju att det verkar vara lag att man ska skrytrappa (bra exempel: pst/q, fattaru. hemskt exempel: melinda) för att bli omtyckt av alla s.k. recensenter och tyckare. medan lilleman, som rappar om saker som berör istället får skit.

vilka är tragiska..egentligen Oregistrerad 2001-10-24 18:52
 

Låt mig bara slippa eländet…

Usch Oregistrerad 2001-10-23 13:01
 

sorgligt sorgligt sorgligt sorgligt sorgligt sorgligt

patetiskt patetiskt patetiskt patetiskt patetiskt patetiskt

tragik

nov Oregistrerad 2001-10-24 00:20
 

Skrattade åt Latin Kings helt enormt bra/roliga låtar när dom kom, nu gråter jag när jag hör Lilleman på radio, hur jävla patetiskt dåligt som helst, ta bort!

Magnus Oregistrerad 2001-10-23 10:24
 

Har inte hört Lilleman, har blivit starkt avråd i från det. Skrattar dock fortfarande åt Latin Kings.

Mart Oregistrerad 2001-10-23 08:51
 

ola: jo men till skilland från då så är ju sverige lite mer medvetna om vad sm är bra coh dålig när vi redan gått igenom hip-hopens pubertet i sverige så vi vet vad som funkar och ej! se bara fewven trippel ett och melinda hur jävla mycket säkljer dom och hur mycket säljer itne latin kings?

Mattias Claesson Oregistrerad 2001-10-23 06:57
 

Japp, jag är riktigt elak. Jag kan bara dra mig till minnes diskussionerna kring Latin Kings när de släppte sin debut. Det var många som tyckte att DE inte hade i en studio att göra då. Inte minst bland alla hiphopfans. Ännu en parallell till Lilleman.

Ola, dagensskiva.com Oregistrerad 2001-10-22 21:02
 

Ola du är hemsk!

Jag förstår ditt resonumang i recensionen men för helvete du kan inte mena att du tycker så som du skrev att jämnföra lilleman (som inte borde få vistas i en studio) och latin kings!

och där med basta!

mattias claesson Oregistrerad 2001-10-22 18:01
 

???

både du och lilleman är stora jävla frågetecken….

???

??? Oregistrerad 2001-10-22 14:08
 

Stillmatic får en 6a samtidigt som denna urusla skiva får samma betyg. Man tänker, ”ok?!?!”

Old School Oregistrerad 2007-08-17 06:39
 

det säger väl det mesta om hur usel stillmatic var.

Medlem 2008-06-10 13:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig