dagensskiva.com

48 timmar

Recension

David Shutrick: Bäst av Shutrick
Bäst av Shutrick (cd) David Shutrick
2001
BMG
4/10

Med texten i centrum

Lyssna

Sök efter skivan

Det som framförallt tilltalar mig med David Shutrick är hans texter. Han har förmågan att skriva små personliga betraktelser över vardagslivet. Alltid med glimten i ögat och med en finurlig knorr.

Men även om texterna ibland känns naiva blir de aldrig banala. Det finns alltid ett allvar i botten. Lyssnar man lite närmare märker man ganska snabbt att det i många fall handlar om ämnen som obesvarad kärlek och andra föga upplyftande ämnen.

På ”Bäst av Shutrick” finns 13 låtar från de fyra album Shutrick släppte mellan 1991-1996, “Sambos på försök”, “Finland”, “Hobby” och “David Shutrick”. Förutom dem finns här också, som brukligt är när man ska ge ut en samlingsskiva, en nyskriven låt ”Facit”.

Antagligen är det tänkt att den ska hjälpa till att sälja skivan men man kan fråga sig om den verkligen kommer göra det. Textmässigt håller den god Shutrickklass men till skillnad från låtar som ”Container”, ”Sambos på försök” och ”Tick tack” saknar den rent musikaliskt något som fastnar och glider mest spårlöst förbi.

Och det är väl där David Shutricks största brist ligger. För hur fyndiga texter han än skriver är musiken i jämförelse tyvärr alldeles för ofta intetsägande. Det är trevlig och glad pop men inget man lägger på minnet.

Något som också blir ganska tydligt på ”Bäst av Shutrick”. För med undantag av de ovan nämnda låtarna känns resten ganska slätstruket.

Men gillar man David Shutrick sedan tidigare finns samtidigt ingen anledning att inte kolla upp ”Bäst av Shutrick”. För även om jag själv gärna skulle ha sett fler låtar från ”Sambos på försök” och ”Hobby” är den trots allt en helt ok sammanfattning av hans karriär.

David Drazdil

Publicerad: 2001-09-25 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-12 10:58

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #1087

3 kommentarer

Åh, herregud.. samlingsskivan är inte bra. De fyra skivorna i sin helhet är däremot det bästa som gjorts. Lyssna. Vänta. Lyssna igen. Lev en stund. Lyssna. Alldeles snart går det upp att Shutrick är bland det mest begåvade som hänt svensk musik de senaste 20 åren.

Först föresten.

d s Oregistrerad 2004-11-05 01:38
 

Skaffade plattan och ”Facit” – den nya låten – är ju riktigt bra. Tycker tvärtom att den håller riktigt bra musikaliskt – inte som D.S. beatlesdoftande klassiker, men som en skön rullande, mjuk indielåt. (Och refrängtexten är riktigt bra, till synes enkel poplyrik).

(Dags för nästa inlägg i tråden år 2011?)

Medlem 2008-09-20 08:01
 

Nej! Det blev 2012. tycker fortfarande att D.S. håller god klass trots att snart många år passerat!

Daniel P Oregistrerad 2012-12-16 01:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig