dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Broder Daniel: Broder Daniel
Broder Daniel (CD) Broder Daniel
1996
EMI
8/10

Yeah!

Lyssna

Sök efter skivan

I min hembygd räknas valkar i händerna, ett eget hus och en fru som sköter all markservice. Killar i svarta, lite tighta kläder, som läser poesi och som gärna sminkar sig funkar inte i en bruksort med mindre än 10 000 invånare. Då känns världen rätt trång, och rätt ensam faktiskt. Det gällde att passa in eller inte synas alls. Det gällde att finna strategier för överlevnad.

När jag under mitten av 1990-talet hörde Broder Daniel för första gången så tyckte jag det var skitdåligt. Så löjligt det låter, och bögigt. Jag tror mitt första intryck av broder Daniel snarare var en strategi i en ganska patriarkal värld, inte en musikupplevelse. Jag kom sedermera att börja lyssna på Broder Daniel mer intensivt, och förmodligen mer uppskattande än vad jag gjort tidigare. Broder Daniel blev som att läsa mina dagböcker långt efter att jag skrivit dem, och förmodligen just utan att jag skrivit dem.

Broder Daniels andra skiva ”Broder Daniel” är nog det snyggaste de gjort. Inte så laddad av skränig ångest som på ”Saturday Night Engine”, och inte så proppmätt på dödslängtan som ”Broder Daniel Forever”. ”Broder Daniel” är föredömligt lagom, utan att bli tråkigt. Det är en helgjuten pop-skiva för oss som ibland känner oss djävligt ledsna, men inte orkar vara och har glädje högst på önskelistan till tomten. Det är en skiva fylld av klichéer om kärlek och sorg för oss som ville ha glitter på kinderna och smink, men tvingades in i fotbollsskolan av det sociala trycket.

Skivan är så cool för den innehåller liksom trallvänliga låtar om människans innersta gömmor. Om det där mörka som det inte skall pratas om detta lyckliga neoliberala samhälle. Vi har under femtio år skuffat undan psyksjuka och döende till institutioner, Broder Daniel plockar fram det. Plockar fram det med talande slagverk, sjungande bas, bitterljuva gitarrer och Henrik Berggrens taggtråd till sång.

Djäklar vad det svider till när jag lyssnar på ”Broder Daniel”, YEAOUH!

Peter Dahlgren

Publicerad: 2001-08-13 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-23 16:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1023

14 kommentarer

Sakta i backarna… Sverige neoliberalt? Fördomar! Kolla fakta: http://www.frihetsfronten.pp.se

Pontus Oregistrerad 2001-08-13 12:59
 

Ett bra album, men jag tycker ändå att det är det svagaste av deras tre.

erik Oregistrerad 2001-08-13 13:00
 

Bra recension, men kort?

anton Oregistrerad 2001-08-13 16:22
 

skivan är värld 100 av 10 i betyg!

Erik Oregistrerad 2001-08-13 18:00
 

Det är underligt, det känns hela tiden som om man inte borde tycka om Broder Daniel så här när den värsta tonårsångesten släppt (19) men man blir fortfarande helt knäsvag när man lyssnar på den här plattan.

Magnusson Oregistrerad 2001-08-13 18:57
 

pontus: Frihetsfrontens sida var nog bland det värsta jag läst på länge.

”Skatteplanering är en jämlikhetsfråga

Bengt Valdemarsson visar hur människor kan – och bör – rädda sina pengar undan det kleptokratiska skattesystemet.”

”Intervju med skattesmitaren Per

Nyliberalens redaktion har träffat en man som lurar systemet och är stolt över det.”

inte direkt skrivet av fattigpensionärer

Magnusson Oregistrerad 2001-08-13 19:56
 

magnusson.. jag är 25 och tonårsångest har inget med ålder att göra. skiten hänger med oavsett.

foofo Oregistrerad 2001-08-13 20:33
 

för det första, broder daniel forever är broder daniels bästa skiva, det är den perfekta popskivan dom alltid letat efter och tillslut lyckades göra och det kommer dom förmodligen aldrig överträffa…

för det andra…”broder daniel” är den kanske den som var minst bäst…första ett okontrollerad slyngelpoprock och senaste den fulländade…”broder daniel” var ett mellanalbum…

och för det tredje: jag är trött på denna sidas alla recensenter som i varje recension säger att de först inte gillade artisten i fråga men sedan ”förstod” dom och menar med det att musik som tar tid att gilla är bäst…hört talas om direkt smocka? i'll be gone gav mig gåshud första gången jag hörde den, det gör den fortfarande…bästa svenska popsingel?

tack för mig!

lazysod Oregistrerad 2001-08-13 21:20
 

Magnusson: Anledningen att jag postade länken var för att rätt ska vara rätt. Sverige är inte neoliberalt, Sverige är socialdemokratiskt.

Pontus Oregistrerad 2001-08-13 23:22
 

För det första,Varför är du en sån kverulant ”lazysod”?

För det andra, så känns det nästan som om Broder Daniel har fått någon sorts försenad upprättelse tack vare Håkans genombrott.

och för det tredje: klingar inte namnet ”lazyzod” lite töntigt?

Youth Oregistrerad 2001-08-14 00:24
 

ja ”Youth” jag tänker inte vara så plump att jag inte ha nå bättre än att klaga på en ditt alias. jag skulle inte vilja kalla mig kverulant…tycker jag nåt är bra så säger jag det, är det dåligt säger jag det…jag håller inte med dig om broder daniel's försenade upprättelse. broder daniel stor uppmärksamhet i o m fucking åmål. däremot tycker jag att många orättvist ställer broder daniel och håkan och hävdar att den senare är bättre och glömmer bort vilket fantastiskt band broder daniel var och fortfarande är….

lazysod Oregistrerad 2001-08-14 18:32
 

Inte för att skapa något sorts politiskt forum men Pontus, våra socialdemokrater är ju inne på neoliberalmark.

Jalla Mbada Oregistrerad 2001-08-15 15:08
 

Magnusson: Det är tonåren som släpper efter 19 – inte ångesten. Tror du det har du aldrig haft nån. Ångest alltså…

Jävla Persson Oregistrerad 2001-09-25 19:44
 

Varför en åtta?? Nämn EN svag låt! Just det – det går inte! En klar tia till Broder Daniels mästerverk.

Alex Oregistrerad 2001-09-28 15:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig