dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Orbital: The Altogether
The Altogether (CD) Orbital
2001
London Records/Warner
4/10

13 år för sent

Lyssna

Sök efter skivan

1988 släppte The Timelords singeln Doctorin’ The Tardis, en skruvad version av temat till science-fiction-serien Doctor Who. The Timelords bestod av en Ford Timelord, en polisbil som hade en roll i Stålmannen 3.

Lite senare avslöjades det att The Timelords inte alls bestod av en Ford Timelord. Det var egentligen technopionjärerna The KLF som skapat sig ett alter ego. Hela min världsbild fick sig en allvarlig knäck.

1988 var också året då världen upplevde den andra kärlekssommaren, med allt det innebar av rejv och droger. Det var också då som bröderna Phil och Paul Hartnoll började göra sig ett namn i danskretsar. 1990 kom den självbetitlade debuten.

Mitt förhållande till Orbital har alltid varit lite delat. Å ena sidan har de svängt ihop melodiös och luftig techno som i Chime, Lush 3-1, Kein Trink Wasser och framförallt Halycon+On+On, där de samplade Opus III:s kärlekssommarsignatur It’s A Fine Day.

Å andra sidan har de gett ifrån sig stendöd marschtechno som man måste vara stenhög för att kunna dansa till. Problemet är att deras album till största delen bestått av det sistnämnda. The Altogether är inget undantag.

Orbitals senaste alster börjar och slutar på samma sätt: med stendöd marschtechno som man måste vara stenhög för att kunna dansa till. Däremellan bjuds vi på alltifrån lagom ljummen mystechno till dammig kärlekssommartechno.

Singeln Funny Break (One Is Enough) är inte helt pjåkig. Poppiga Illuminate är riktigt gullig. Och Doctor?, Orbitals egen tolkning av temat till Doctor Who är också bra, men inte i närheten av KLF:s fantastiska knasversion. Men det är också allt.

I förhandssnacket har mycket handlat om att Orbital alltid gått sin egen väg och inte hakat på några trender. Ibland kan det fungera, som det gjorde för Stereo MC’s. Men i Orbitals fall känns det som om det inte skulle ha skadat med lite nytt blod. Den här skivan känns bara som ett trött försök att hålla fast vid känslan som världen upplevde en sommar för 13 år sedan.

Det här är inte en dålig technoskiva.

Bara förbaskat ointressant.

Ola Andersson

Publicerad: 2001-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-15 19:22

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #953

2 kommentarer

Stoppa upp det va!!!

Skivan är en suverän utveckling från den förra, men ni hårdrocks recencenter hör ju inte det magiska på den, man behöver inte vara hög, men man måste lyssna, 10/10 skall en sådan bra skiva ha!!

Dj Speed Oregistrerad 2002-07-09 19:10
 

Hårdrock, usch. Dansar gärna, men har svårt att veta hur jag ska göra för att dansa i marschtakt. Några tips?

Ola Andersson Oregistrerad 2002-07-09 19:21
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig