dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Scarface: The Last of a Dying Breed
The Last of a Dying Breed (CD) Scarface
2000
Rap-a-Lot Records/Virgin
3/10

En trött gangster

Lyssna

Sök efter skivan

Scarface, eller Brad Jordan som hans mamma kallar honom, började karriären i Texasbaserade Geto Boys. Första skivan kom 1991 och så här långt har det blivit sex uppföljare.

Geto Boys texter orsakade mycket rabalder, speciellt kring första skivan. Men precis som Eminem sålde Geto Boys allt mer ju mer man försökte stoppa dem. Och som de flesta gangstarappare handlade texterna oftast om vapen, död, bitches, polisen och om att röka på. Gärna allt på en gång.

Trots allt detta gillar jag verkligen Geto Boys tre första skivor. Och det var Scarface som stod ut mest med sin mörka, långsamma rap. På sina soloskivor har Scarface gått vidare i samma ljudlandskap som Geto Boys. Andraskivan, The Diary, är riktigt, riktigt bra.

Men det var några år sedan vare sig Geto Boys eller Scarface släppte något intressant. Så hur står sig då en av rappens Original Gangstas i dagens konkurrens?

Inte speciellt bra, tyvärr.

The Last of a Dying Breed dras med ett genomgående problem: att den är så intetsägande. Pressmaterialet skriver att skivan är en energisk kraft av majestätisk och illustrativ produktion. Jo, det står faktiskt så. Inget kunde vara mer fel.

Det känns som om allt har gått på rutin när den här skivan blev till. Låtarna saknar energi, produktionen saknar bett. Det är en gammal trött gangster vi hör.

De enda gånger det händer något är i It Ain’t part II (producerad av Erick Sermon), In & Out (som handlar om precis just det) och ödesmättade In My Time (producerad av Luniz-producenten Tone Capone). Men inte ens då hettar det till på allvar.

Jay-Z och Too $hort gästar. Men de gör varken från eller till.

Det ryktas att det här är Scarfaces sista skiva. Han har tidigare sagt att han ska göra en Mona Sahlin efter den här skivan och reflektera över sitt privatliv och sin karriär. Det behövs.

En fascinerande osvängig skiva.

Ola Andersson

Publicerad: 2001-05-25 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-15 15:49

Kategori: Recension | Recension: #931

8 kommentarer

Någon som vet var man kan få tag på Scarface eller Geto Boys skivor? Skulle behöva the world is yours och Grip it on that other level. Dom andra skivorna är grymt bra.

Bob da d-o-double g Oregistrerad 2003-10-30 21:41
 

Jag tror dig. Jag har inte just den skivan själv, har den bara på band. Är väl läge att köpa den nu och komplettera upp.

Jag lyssnade igenom ”The Last…” inför recensionen av ”The Fix” och… nä. Den funkar inte. Jag vet inte vad som hänt den gode Brad mellan skivorna, men det var nyttigt för honom.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-11-19 12:34
 

”Mr Scarface Is Back”, 1991

”The World Is Yours”, 1993

”The Diary”, 1994

Enligt mina skivbaksidor.

Förresten har jag inte lyssnat på ”The Last of a Dying Breed” än. Är den verkligen så dålig eller har du omvärderat den? Jag tycker ”The Fix” är skitbra. ”On My Block” är årets bästa låt för mig.

rsvr Oregistrerad 2002-11-19 12:24
 

Rätt ska vara rätt: Hmmm… här är vi nog inte helt överens. Så vitt jag vet kom ”Mr. Scarface Is Back” 1991, ”The Diary” 1993 och ”The World Is Yours” 1995. Om det inte rör sig om återsläpp, förstås.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-10-18 18:39
 

The Diary är hans tredje platta. Den första, Mr Scarface Is Back, är otroligt bra. Den andra, The World Is Yours, och den tredje, The Diary, når inte riktigt upp till samma klass, men de är, som Ola påpekar, riktigt, riktigt bra…

Rätt ska vara rätt Oregistrerad 2002-10-18 15:13
 

Varför skriva om något som du inte känner till eller verkar vilja ha en vilja att ta reda på?

Den här plattan är PRECIS vad pressreleasen säger… Men du lyssnar på samma sätt som jag jag läser en finks tidning – fattar ingenting, förstår ingenting….

Och att du sedan rablar namn och referänser som man kan ha stora invändningar emot gör varken från eller till.

- En fascinerande oinspiererad, oinsatt recension….

David Oregistrerad 2001-06-29 15:12
 

Herregud Ola, dags för en dementi. Inte för att denna på nåt sätt är Scarfaces bästa platta men den är ju lätt värd 6-7. Skandal!

Bosse Oregistrerad 2010-06-04 16:48
 

Ola Banan gillar Promoe, Timbu ock annan Svenna Banan Hip Hop. Pius BAse ment Jack

Sofi Oregistrerad 2010-06-05 02:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig