dagensskiva.com

48 timmar

Recension

2Pac: Until the End of Time
Until the End of Time (CD) 2Pac
2001
Deathrow Records/Universal
6/10

Balladen om en fallen krigare

Lyssna

Sök efter skivan

Jag vet inte vad jag tycker mest illa om.

Att den här skivan känns som en enda lång pengahungrig spekulation. Att en sida i cd-häftet gör reklam för skivor som inte har det minsta med 2Pac att göra (bland annat solodebuter från två artister som av en slump är med på varsitt spår på 2Pacs skiva). Att den text mamma Afeni Shakur skrivit känns som en reklamtext av en professionell copywriter. Eller att man kan bli medlem i 2Pacs fanclub för 25-30 dollar per år.

Karln är ju död, för tusan.

Egentligen skulle jag såga den här skivan utan att lyssna på den. Just bara därför. Men det kan jag inte.

Den är nämligen ganska bra.

Jag har följt 2Pac sedan hans dagar i hiphopvärldens mesta Funkadelic-wannabees, Digital Underground och har alltid gillat honom. Visst, 2Pac kommer inte att gå till historien som en av hiphopens stora innovatörer. Men det han gjorde, gjorde han bättre än de flesta.

2Pac hade ett självklart flyt när han rappade och dessutom en osviklig känsla för melodier. Det är därför jag fortfarande kan lyssna på en dubbel-cd som All Eyez on Me, medan Wu-Tangs dubbel ligger och samlar damm.

Som soloartist hann 2Pac släppa sex skivor. Inklusive 1998 års samling har han släppt minst sex skivor sedan han dog. En till ska komma senare i år. Inte illa.

Until the End of Time är en samling låtar från tiden kring den skiva som 2Pac släppte under alter egot Makaveli 1996. Här finns ingen ny Brenda’s Got a Baby eller solskensgungande I Get Around . Ingen Only God Can Judge Me eller California Love. Men här finns många bra låtar.

Det blir riktigt jeepgung när K-Ci och JoJo hjälper till på Thug n U Thug n Me. Niggas Nature (Remix), producerad av svenske QDIII, låter som något från Beatnuts senaste skiva. Lastonesleft skulle kunna vara hämtad från Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. Lil’ Homies och Let Em Have It håller högsta 2Pac-klass.

Men allra bäst, och allra kusligast, är inledande Ballad of a Dead Souljah:

all they promise us is death nigga;
take a breath – could be the last one left nigga;
it’s real now;
feel it and fantasize;
ain’t nothin’ colder;
listen you could hear it;
the ballad of a dead soulja

Då saknar jag verkligen 2Pac. Visserligen går det över när jag kommer fram till titelspåret. Sliskigt sentimental produktion, Mr. Mister-sampling och dundrande kyrkklockor. Dessutom har de haft den dåliga smaken att lägga med den två gånger. Men ändå.

Until the End of Time är egentligen inget värdigt testamente. Låtarna är varken de bästa eller mest experimentella 2Pac spottat ur sig. Men för oss som inte kan få nog av 2Pac är det ett välkommet tidsfördriv.

Jag hoppas bara att Afeni Shakur har den goda smaken att inte göra Tupac Shakur till en ny Elvis.

Ola Andersson

Publicerad: 2001-05-25 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-15 15:21

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #931

12 kommentarer

hehehe fin text..Mannen tupac kommer aldrig bli nån som elvis. han var är bäst. Andra rappare kan inte ens jämnföras. Han var smart det han rappa det hände..Thugangel

burim Oregistrerad 2004-11-11 00:53
 

"Största popstjärnorna inom hiphopen". dagensskivas recensenter hatar hiphop och försöker svartmåla artister som Tupac i sina recensioner… fruktansvärt dålig stil!

"" Oregistrerad 2004-05-21 14:46
 

cd'en i seg selv er fet men de fleste sangene har man hørt før.. men em UP for PAC!

Medlem 2004-06-09 09:23
 

mannen ingen är bättre än Tupac,säg mig en.inte äns 50 cent,jay-z,ice cube,snoog,chingy…mmm.

är bättre

aliyoo Oregistrerad 2004-02-27 17:30
 

2-Pac var den storsta nansin, end of fucking discussion!

Jim Profit Oregistrerad 2002-08-26 23:12
 

Är hip-hop-analfabet men tycker att de borde ta allt outgivet material och samla det i en box som de som ville ha kunde köpa. Visst skulle det inte sälja lika mycket men det är det enda rätta mot fansen.

Ghwomb Oregistrerad 2002-11-22 00:59
 

LL Cool J och 2Pac. Där är de två största popstjärnorna inom hiphopen. Få andra är ens i närheten. Eminem är för farlig och Jay-Z har inte riktigt tagit steget fullt ut till den riktigt stora, breda publiken. Ja Rule är på god väg. Det jag däremot skrev var att 2Pac inte var en av hiphopens stora INNOVATÖRER. Det han gjorde gjorde han förbaskat bra, men rent musikaliskt var det inget vi inte hört förr. Inget kommer exempelvis i närheten av de bomber LL levererade med ”Radio” och ”Mama Said Knock You Out” vad gäller att vända upp och ner på hiphopscenen.

Ola, dagensskiva.com Oregistrerad 2002-02-04 16:20
 

sluta säga att han aldrig var en av de största inom hip hop. Även om han blev större efter sin ”död”, så var han grymt stor när han levde. Om du inte håller med mig, så nämn EN artist/grupp inom hip hopen som var betydligt större, och bättre…… maila mig, snälla, tycker om att diskutera. —> 4qz@tupac.com

mista cafu Oregistrerad 2002-02-04 15:05
 

Tupac Shakur är jättekänd, framförallt i USA.
Även om han är känd i Sverige så tycker jag han borde uppmärksammas mer, dagens radiostationer spelar ju inte hans musik, ändå kallas The voice för Hiphop and RnB.
Vad är Hiphop utan 2pac?
Thug life

Tamer Oregistrerad 2007-08-02 20:22
 

mista cafu- det recensenten säger är att 2pac alldrig var en av hiphopens stora innovatörer, dvs någon som kommer med något nytt och det är fullständigt rätt, 2pacs stil var inte något alldelles nytt och annorlunda som vände upp och ner på hiphopen, recensenten tar sig dock vatten över huvudet då han påstår att 2pac var en av de största popstjärnorna inom hiphop, riktig rapp *hiphop* dog med 2pac, hiphop är enligt mig en mildare och mkt mer kommersiell typ av rapp, radio-rapp, diddy är ett bra exempel på detta fenomen. vilket pac definitivt inte var, klimax på de hela är när du skriver att ja rule är på god väg, Ja rule är en av de störste popstjärnorna inom hiphopen, han dras hela tiden mellan att spela ut ”gangster image * ett bra exempel på detta är blod in my eye, och detta blir olidligt uppenbart i kontrast till pop duetter med j-lo ”Im real” och så vidare, Until the end of time och better dayz tillsammans med still i rise och R u still down är de enda autentiska 2pac skivor som släppts efter hans död * don killuminati ej inräknad då 2pac stort sett slutförde den själv*, faktum är att i min mening så är until the end of time bäst av de som släppts postymt, om du lyssnar på dessa sedan lyssnar du på de nyaste såsom pacs life och det allra värsta som någonsin släppts under 2pacs ettikett, loyal to the game, så ska man vara glad att dessa låtar släpptes innan afeni och amaru rekords tappade sinnet helt och hållet. sad but true its time to let go

Killuminati Oregistrerad 2007-12-12 23:25
 

2pac är den bästa som finns ingen kommer va bätre än honom eller komma hans nåvn han är den bästa föralltid

ahmed Oregistrerad 2008-12-11 22:53
 

2pac är helt klart den störste någonsin. Han är inte bara den störste ïnom Hip-hop. Han är en av de största någonsin inom musiken. Att säga att han inte var en innovatör är helt fel! Ingen hade innan 2pac eller efter för den delen skrivit sådana texter. Det är poesi. Lyssna på en rappare som Lil Wayne idag. Jämnför texterna så märker ni att 2pac var ett fenomen.
The Rose that grew from concrete.
Love for Tupac// Ricardo

Ricardo Oregistrerad 2009-01-12 10:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig