dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Wall of Sound Presents Tellé
Wall of Sound Presents Tellé (CD) Samling
2000
Tellé Records/Wall of Sound/Virgin
7/10

Från främlingar till gamla bekanta

Lyssna

Sök efter skivan

Hört talas om Ralph Myerz & The Jack Herren Band, The Torske/Mundial Explosion, Krila Deluxe eller Röyksopp?

Det hade i alla fall inte jag innan den här skivan damp ner i brevlådan häromveckan. Och inte bara dem. Det var med ett undantag idel okända artistnamn på konvolutet. De enda jag kände igen var norska popduon Kings of Convenience som på en låt samarbetat med ytterligare en av de där för mig okända artisterna, Erot.

Det enda jag i förväg visste om ” Wall of Sound Presents Tellé” var att det skulle vara en samling med norsk dansmusik. Nu är sanningen lite snävare än så. Närmare bestämt är ” Wall of Sound Presents Tellé” en skiva som uteslutande fokuserar på artister från det lilla skivbolaget Tellé Records från Bergen. Ett bolag som sedan 1998 hittills bara släppt ett fåtal mycket begränsade 7” och 12” singlar.
Med det som bakgrund är det inte så konstigt om man inte hört talas om deras artister.

Merparten av ” Wall of Sound Presents Tellé” utgörs av nästan alla de tidigare så svåråtkomliga singlarna samt fyra helt nya spår. Och just spridningen över tid och ett antal artister, alla med sitt eget speciella uttryckssätt, gör att man får en bra bild över vad Tellé har att erbjuda. Samtidigt är det också så att det, trots att variationen från låt till låt ibland är rejäl, finns en röd tråd i musiken. Inte så att man kan bunta ihop allt till en specifik genre även om termen house poppar upp i skallen både två och tre gånger. Men det finns något i samtliga artisters sound som gör att det hela ändå hänger ihop. En skön känsla av värme som jag inte riktigt kan sätta fingret på men som ständigt finns närvarande.

Den finns där direkt på Ralph Myerz & The Jack Herren Bands inledande ”Nikita”, som med sin suggestiva sampling som hämtad från en dyster fransk 60-talsfilm påminner ganska mycket om vad engelska Kinobe gjorde på sin debutskiva och håller sedan i sig hela vägen ända till avslutande ”Soma” med Krila Deluxe.

Däremellan bjuds man på både svettiga nattklubbsrökare men också mer coola låtar som gjorda för att spelas medan sommarsolen går ner och man själv sippar på en drink. Till de förstnämnda hör definitivt The Torske/Mundial Explosions lämpligt betitlade ”Indisko” som med sina inslag av samplad indisk sång, smattrande tablas, en vilt galopperande funkbas och rytmer och stråkar som hämtade från valfri Boney M-låt inte bara är medryckande utan också rolig. Kul lär också Röyksopp ha haft när de skrev sin ”64 Position” som låter som om någon försökt köra discodängan ”Ring My Bell” genom en Amiga som samtidigt spelar ledmotiven ur några klassiska datorspel. På ett ungefär.

Röyksopp bidrar också med ett av skivans lugnare spår, den lite mystiska och loja ”So Easy”. Men plattans skönaste chill-out är ändå när Kings of Convenience akustiska välklingande pop möter struttiga discorytmer i ”Gold (For The Price of Silver). Det blir inte mer sommar än så just nu.

Fast den personliga favoriten just nu är ändå ”Savannah” med Ralph Myerz & The Jack Herren Band där de med reggaerytmer, den dovaste basen den här sidan Kingston och en orgie i knasiga effekter och ekon gör så klockren elektrodub att självaste Lee Perry skulle börja joddla av lycka från sin alptopp.

Lägg till det också stänk av lite ironisk 80-talsdisco, Annies ”The Greatest Hit”, och jazzigare tongångar, Kahuuns ”Galu-Tex”, så framgår det vilken variation det finns på ” Wall of Sound Presents Tellé”.

Och även om inte alla Tellé Records artister tilltalar mig lika mycket innebär det ändå sammantaget att många av de namn som bara för någon vecka sedan var helt främmande för mig nu istället börjat kännas som gamla bekanta. Sådana bekanta som jag mycket gärna skulle vilja höra mer av framöver.

David Drazdil

Publicerad: 2001-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2001-05-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #915

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig