dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Gregory Isaacs: Mr Isaacs
Mr Isaacs (CD) Gregory Isaacs
2001
Blood and Fire
8/10

Upptäck Gregory, för ditt eget bästa

Lyssna

Sök efter skivan

Den kulturgärning som Steve Barrow på Blood & Fire gjort till sitt levebröd och livsverk får inte underskattas. Det idoga och framförallt grundliga arbete han lägger ner på att hjälpa människor att hitta rätt i den för många ogenomträngliga djungeln av mer eller mindre obskyr reggae saknar motstycke. När han nu tar sig an Gregory Isaacs och dennes fjärde album gör han det med sådan kärlek att jag inte kan göra annat än tacka och ta emot.

Mr Isaacs, the Cool Ruler, har länge varit en av mina stor hjältar. Att jag en gång landat på Heathrow samtidigt som honom känns fortfarande stort. Jag såg honom aldrig, men jag hörde hans namn ropas ut i högtalarsystemet: ”Mr Isaacs, Mr Gregory Isaacs arriving from Jamaica. Please report to the informations desk.”. Så nära, men ändå så långt borta. Ändå känns det som en stor upplevelse.

Albumet ”Mr Isaacs” spelades in 1977 tillsammans med Oswald ”Ossie” Hibbert, en av många ynglingar från Kingston som mer eller mindre hänsynslöst utnyttjades av den legendariske Clement Dodd. Skivan som är en av Greorys mer politiska blev en stor framgång och var också, till skillnad från tidigare verk, en skiva som spelades in som ett album och inte en samling av aktuella singlar. Allt det här och mycket mer kan man läsa sig till i det fantastiska häfte som följer med Blood & Fire-utgåvan.

Steve Barrow har dessutom valt att utöka de tio spåren på originalutgåvan (den jamaicanska hade tio, den kanadensiska nio) med ytterligare fyra från samma tidsperiod med Ossie Hibbert bakom spakarna. Tre av spåren är covers, bla en på Temptations ”Get Ready”. Resten är Isaacs-original och temat för dem är tydligt politiskt.

”I was given as a sacrifice / To build a black man's hell an' a white man's paradise”

Musikaliskt är det en fascinerande resa genom ett reggaelandskap som visar att solskenreggae inte måste föra tankarna till plastmuggar och avslagen vattenfestivalsöl. ”Mr Isaacs” innehåller musik som kommer att förgylla många grillfester den kommande sommaren. Skivan är på många sätt mer lättlyssnad än de kommande storsäljande verken inspelade tillsammans med Roots Radics för Island Records. Låtarna är luftigare och lekfullare, även om texterna är mindre inställsamma och tvingar fram hjärnverksamhet och eftertanke.

Steve Barrow har gett dig ännu en chans att upptäcka Gregory Isaacs. Jag kan bara hoppas att du tar den.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2001-03-25 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-29 20:44

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #856

3 kommentarer

ge mig!

Varför kommer det så extremt mycket bra hela tiden, när man dessutom måste införskaffa backkataloger på alla legender så är det ju totalt omöjligt att hänga med.

Måste möra för lite fler skivbolag så att vi får mer promos till http://www.intromusik.com

Tack iaf för att ni gör en sida som åtminstone ger en möjligheten att fantisera.

Magnusson Oregistrerad 2001-03-25 18:56
 

gregory äger!

jah_man Oregistrerad 2003-03-17 18:25
 

[...] En bra ingång till Gregory Isaacs musik för den som inte redan är bekant med honom är samlingen Hot Stepper – The Best of Gregory Isaacs, den finns i Spotify. [...]

Gregory Isaacs är död | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-10-25 21:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig