dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Artister mot nazister: Hela Sverige - artister mot nazister
Hela Sverige - artister mot nazister (CD) Artister mot nazister
2001
Sveriges skivoblag
4/10

Det här är viktigt!

Egentligen går det inte att betygsätta en sådan här skiva. För det hela handlar om något så mycket större än själva skivan, än själva låtarna, än alla artisterna. Om man ser till anledningen till att den här skivan blivit till så finns det ingen betygsskala i världen som räcker till för att prisa en manifestation av det här slaget. Det går inte att sätta siffror eller symboler för hur viktigt det här är.

Det handlar om kampen mot de krafter som vill sprida skräck genom våld och hat. Ett hat baserat på hudfärg, sexuell läggning eller tro. Den kampen kan inte betygsättas. Därför är projektet Hela Sverige och den stiftelse som startas värd all beundran och all framgång. Endast det räcker egentligen som skäl till att köpa dubbel-cd:n – för att på något sätt ta ställning. Men det är inte det enda sättet att göra det på. Det finns även andra sätt att visa att man inte ställer upp på de mörka krafternas spelregler.

Men den här recensionen och siffran på den tiogradiga skalan sätts alltså på skivan och inget annat. Eftersom jag inte var i Globen och inte heller såg TV-sändningen har jag inga andra direkta referensramar att använda än själva skivan.

Utan att överdriva kan säga att det lätt blir splittrat när så vitt skilda artister och grupper som ADL, Tomas Ledin, Mikael Wiehe, Joakim Thåström, Markoolio… samlas på en och samma skiva. Det blir ungefär som en Absolute-samling, fast man tar ut svängarna ännu mer. Men till skillnad från en sådan samling så finns här bra låtar. Det kan man inte säga någonting om. Men sen finns det ett gäng låtar som jag lika gärna skulle vara utan.

Förutom låtarna finns här bra och viktigt mellansnack. Riktigt bra stundtals. Men det hjälper inte för det infinner sig aldrig någon livekänsla. Det känns för upphackat. En låt med en viss artist – applåder – mellansnack av nästa artist eller av Mark Levengood och/eller Alice Baah – nästa artist. Och kasten mellan de olika genrerna och samarbetena blir för tvära för att man ska hinna med.

Det finns en del bra versioner av låtar och en del rätt spännande samarbeten men det är få saker som känns riktigt fantastiska. ”Glöm aldrig” med hiphopkollektivet är bra. Tomas Andersson Wij gör en fin version av ”Landet vi föddes i” som passar som hand i handske i sammanhanget, och det finns fler bra låtar men helheten fungerar inte ändå. The Ark med Rikard Wolff är inget jag måste höra igen. DiLeva med Timbuktu är mer intressant på pappret än på plattan. ”Solglasögon” skulle nog ha sänkts några tonsteg om det ska fungera för Maria Andersson att sjunga den.

Bästa låten är ”Det här är ditt land”. Skivan bjuder på både studio- och liveversionen. Den sammanfattar vad allt handlar om. Den bör var man ha i sin skivsamling. Har man tjock plånbok kan man gott kosta på sig att köpa liveskivan annars rekommenderar jag singeln rent ekonomi-musikaliskt. Men det viktiga är inte hur mycket pengar du lägger ut för att visa vad du tycker. Det viktiga är att ta ställning mot vad det handlar om. Det är upp till oss.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2001-02-09 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 13:06

Kategori: Recension | Recension: #799

3 kommentarer

Även om det är en del bra och schyssta artister med… att vara mot nazister är inte så särskilt radikalt eller svårt. Ungefär som att vara mot ondska. Enkelt att plocka hem billiga goodwill-poäng på, men inget egentligt ställningstagande.

”Artister mot rasism” eller ”Artister mot Sveriges och EUs dumsnåla flykting- och invandrarpolitik” – det skulle få mitt hjärta att bulta.

Magnus Welander Oregistrerad 2001-02-09 17:32
 

En riktig skitskiva!

Trötta och banala sångare som Ledin och Wiehe borde aldrig fått släppas in under Globens tak, B L Ä!

Bobbo Oregistrerad 2001-05-21 17:48
 

Lyssnar fortfarande på mitt ex! Peps bidrag är bäst?? Men var tog Feven vägen? Bästa kvinniga rapparen i Europa??

Peterok Oregistrerad 2009-04-16 15:42
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig