dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Marva Whitney: It's My Thing
It's My Thing Marva Whitney
2000
Soul Brother Revords
8/10

Funk och soul omvartannat

Lyssna

Sök efter skivan

Det här är en återutgåva som håller vad den lovar och lite till. Marva Whitney's snudd på legendariska album ”It's My Thing” kan kosta bortemot 3000 kronor om du skulle ha lyckan att hamna i närheten av originalpressen. Nu har skivan tack och lov funnits i nypress under senare delen av 90-talet och därför varit något billigare att få tag i. Nypressen har å andra sidan inte marknadsförts särskilt hårt och bara funnits på vinyl. Men, den här återutgåvan är något helt annat. Den är gjord med största respekt och kärlek för artisten, med tydlig adress till världens alla samlare och Marva Whitney-fans.

Marva Whitney är en av många sångerskor som passerat genom James Browns revy. Hon ersatte Vicki Anderson 1967 och turnerade med James och hans anhang under de följande tre åren. Hon var en del av showen på turnéer i USA, Afrika och Vietnam (under brinnande krig). Det sägs att hon gjorde försök att bli den andra Mrs James Brown och det kanske kan förklara de många hårda ord hon fällde om sin före detta arbetsgivare under åren på Isley Brothers skivbolag T-Neck.

Lika bra som under perioden med Brown blev aldrig Whitney. Hon fick aldrig ett material som brann på samma sätt. Kanske fick hon ett material hon hellre ville ha (likt många av Browns sångerskor önskade hon sig fler ballader och färre snabba låtar). På den här samlingen är hon i sitt esse. Här sprakar det och gnistrar. Balladerna tvingar dig att lyssna, det rör sig inte om några mesiga saker som lägger sig i bakgrunden. Det här är på allvar. Det är bäst att du lyssnar för här finns ett hjärta som blöder.

”It's My Thing” släpptes ursprungligen 1969 och är egentligen en samling av singlar som spelats in under en tjugomånaders period. Här finns så klart båda delarna av ”It's My Thing”, ”Things Got To Get Better (Get Together)”, ”Unwind Yourself” och ”You Got To Have A Job (If You Don't Work, You Can't Eat)”. Låtar som blivit en naturlig del av James Browns kanon och som du med allra största säkerhet skulle känna igen även om du tror att du inte hört dem förut. De flesta har samplats sönder och samman, klätts i nya kläder för en ny publik.

För samlaren finns det fem extra spår som inte fanns med på den ursprungliga versionen. Fyra spår som tidigare bara funnits på vinylsinglar och duetten med James Brown själv, ”Sunny”. JB är självklart med och sjunger på fler låtar och en del saker som kan betecknas som svåråtkomliga har redan släppts ut på samlingar från JBs eget skivbolag, men det är randanmärkningar. Det är skönt att få allt materialet samlat på ett ställe. Både ”I Made A Mistake Because It's Only You” och ”What Do I Have To Do To Prove My Love To You” fanns med på samlingen ”James Brown's Original Funky Divas.

Den här skivan är ett måste i varje soul- och funkfans skivsamling. 18 låtar inspelade när James Brown stod på sin kreativa topp. Musik skriven i gränslandet mellan funk och soul. Kärlek och politik i vacker harmoni, på brännande allvar. Oerhört angeläget och omöjligt att värja sig mot. För en gångs skull rekommenderar jag dessutom ett köp av CD-versionen eftersom LP:n delats i två.

Nu återstår bara att anteckna Soul Brother Records bland de där skivbolagen jag måste köpa varje release ifrån (tillsammans med Soul Jazz och BBE) och hoppas att de tar sig an Browns övriga sångerskor. Får vi se en Lyn Collins återutgåva innan vintern blir vår och en Vicki Anderson dito innan våren övergått i sommar? Jag hoppas det.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2001-01-31 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-25 13:45

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #786

4 kommentarer

detta är en jävla dunderplatta!

franzblyttdasdursch Oregistrerad 2001-01-31 10:55
 

varför recenserar ni inte the bear quartets nya album gay icon?

Ivar Oregistrerad 2001-01-31 15:47
 

håller med ivar…

Barbro Oregistrerad 2001-01-31 19:35
 

för att gammal soul/funk är bäst! varför bry sig om annat…

dan Oregistrerad 2002-07-30 21:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig