dagensskiva.com

48 timmar

Recension

DJ Sleepy: Sleepy Sound System vol. 1
Sleepy Sound System vol. 1 (album, cd) DJ Sleepy
2001
LED Recordings/Universal
6/10

Schysst samling

Lyssna

Sök efter skivan

Bara genom att titta på konvolutet till ”Sleepy Sound System vol. 1″ inser man hur viktig DJ Sleepy är i hiphop-Sverige. Det är en imponerande samling gäster som bidragit med material när Sleepy satt ihop sitt första mixalbum. För beatsen står bl a Saska, Colleone & Webb, Christian Falk och Thomas Rusiak och som MC's finns stora delar av både den svenska och danska hiphopeliten.

Det är olika artist-, producentkombinationer bakom varje låt men ändå är slutresultatet sammanhållet. En stor del av den känslan beror på hur Sleepy mixat ihop låtarna. De glider omärkligt in i varandra och blir till ett enda långt, tungt DJ-set. Att många av låtarna också har samma metalliskt halv-bounciga Ruff Ryders-inspirerade sound hjälper givetvis också till.

Men även om det mesta flyter ihop finns det precis som det brukar på mixalbum ett par låtar som sticker ut lite extra.

Blues markerade redan på sin förra platta ”Ny Tid, Ny Strid” att han var på väg mot en tuffare ljudbild men när han här i inledningsspåret ”Inte Redo” levererar sina rhymes till en blytung basgång är det riktigt granithårt. Också Ken satsar på det tunga artilleriet när han en gång för alla befäster sin position som landets verkliga ”bad boy” i ironiska ”Vem é Ken”. Dissningen av PST/Q lär nog inte förbli obesvarad.

Fast mest är det de groovigare spåren som fastnar. Både Profilen och Sublime PH gör riktigt bra insatser men skönaste gunget bjuder kombinationen Tjes Boogie och Jasper of Tantra när de i loja, pårökta ”Get A Life” gör fet dansk g-funk. Den, tillsammans med Timbuktus och Thomas Rusiaks verbala uppgörelse i ”All Respekt” och Infinite Mass galna reggaedoftande ”Hello” hör till de riktiga höjdpunkterna.

”Sleepy Sound System vol. 1″ är enligt uppgift första skivan i en planerad serie och det är bara att hoppas att även de kommande skivorna kommer gå i samma stil. För även om den inte kommer förändra ditt liv är den ändå, om du har minsta intresse av svensk hiphop, en given investering. En schysst samling låtar helt enkelt.

David Drazdil

Publicerad: 2001-01-23 00:00 / Uppdaterad: 2012-10-08 11:30

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #778

4 kommentarer

Jag kan bara hålla med. Skivan är grym och artister som Ken och Ayo gör nog sina bästa låtar någonsin. Även Times two är grym. Eye n ´I visar att han är sveriges bästa MC. Skivan har 21 spår óch det är väl ca 16 låtar som är riktigt bra.

KÖP om ni gillar hiphop!

gugga Oregistrerad 2001-01-23 11:26
 

tänker verkligen inte köpa skivan.. det mesta jag har hört av produktionen har varit skit, rent ut sagt,, känns fruktansvärt trött och ointressant att kopiera amerikansk bounce hela tiden.. kan det bli själlösare? ”dissningen” till pst/q kommer nog med största sannolikhet att förbli obesvarad, hörde att pst/q bara skrattade när han fick reda på kens lama rad tillägnad honom. usch.

dr. benway Oregistrerad 2001-01-23 13:58
 

Den grymmaste låten är helt klart ”Ta det lugnt”

med Big Fred & Ayo.

Fetaste partyröjaren.

DJ MIC Oregistrerad 2001-01-28 14:59
 

bleedz knääääcker !

bobbi p Oregistrerad 2001-07-03 14:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig