dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Rialto: Rialto
Rialto (CD) Rialto
1998
Sire/Discovery/WEA
10/10

En bombastisk poporkester!

Lyssna

Sök efter skivan

Jag ska ta chansen att presentera ett band som tyvärr syns allt för lite i Sverige.

Medlemmarna i engelska Rialto gick förmodligen ut med högsta betyg i Britpop Highschool och har nu vuxit till sig en aning. Tidigare figurerade ett par av dessa musiker i bandet Kinky Machine som släppte en skiva och ett gäng singlar i början på 90-talet.

Rialtos låtar bygger på starka popmelodier och sväller ofta ut i svulstiga, teatraliska refränger med stråkar och feta gitarrer och en massa percussion. Musiken är avskalad på samma gång som den är bombastisk och vissa låtar tenderar faktiskt att dra sig åt ”dumindiepop”-hållet, på ett positivt sätt.

Texterna är otroligt sköna och stannar i fokus hela tiden, det förekommer ofta en liten historia som åtminstone jag med nöje tar del av. Det är oftast vardagsbetraktelser om livet i storstan, kärleksbekymmer och framtidsdrömmar, alltsammans framfört av sångaren Louis Eliot som gör ett fantastiskt intryck med sin engelska, genomsnygga accent och sitt ståtliga utseende. Louis ser ut som en distinkt brittisk gentleman med polerad synthlugg och skulle rent av kunna vara en förklädd agent på hemligt uppdrag. Namnet i sig räcker för att göra intryck på mig, Louis Eliot, håll i dej!

Såvitt jag vet har bandet bara varit i Sverige för konsert vid ett tillfälle, Fanclub 98, och då framförde de sitt set med en imponerande show, många musiker på liten yta. Ett av de få band jag sett live med dubbla trumset. Jag minns att jag fick rysningar…

Det första, självbetitlade, albumet släpptes 1998 och gick bra i både Storbritannien, Europa och Asien och innehåller hyllade låtar såsom ”Monday Morning 5.19″, ”When We're Together” och ”Untouchable”. Ett helt igenom fantastiskt album som alla med lite vett i skallen bör införskaffa. Kan vara lite svårt att få tag på men tvinga din lokala handlare att beställa, eller leta på skivbörsar och välsorterade affärer efter det gula, alternativt blå (2 utgåvor), omslaget som garanterat kommer lysa upp din tillvaro!

Senaste nytt om bandet är att de signats av ett nätskivbolag i England och släppt mini-albumet ”Girl On A Train” med 6 nya grymma låtar (lite mer synthar och elektronik men fortfarande samma höga klass på texter och melodier!). Finns att köpa både som mp3 och som CD med omslag. Det ryktas också att ett helt nytt album är på gång via samma nätbolag. I England finns en stor skara fans och en av de mest ihärdiga, Ben Wilson, har länge drivit ett Rialto-fanzine som nu utvecklats till en officiell fansite. Om dagensskiva.com-staffet har gjort sitt jobb hittar du länkar här bredvid, det finns mycket intressant läsning.

Jag kan hylla vidare flera hyllmeter men jag tänker avsluta nu med ett utdrag ur en av låtarna på albumet. Hoppas jag lyckats övertyga åtminstone någon för det här är verkligen helt genialiskt i sin enkelhet!

”It's Monday morning 5.19 and I'm still wondering where she's been, cos everytime I try to call I just get her machine. And now it's almost six a.m. and I dont want to try again, cos if she's still not back then this must be the end. At first I guess she's gone to get herself a pack of cigarettes, a pint of milk, food for the cat, but its midnight now, and she's still not back.”
”Monday Morning 5.19″

Carolina Eriksson, Tom Bone Music

Publicerad: 2000-12-09 00:00 / Uppdaterad: 2000-12-09 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #733

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig