dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Songs of Soil: The Painted Trees of Ghostwood
The Painted Trees of Ghostwood (CD) Songs of Soil
2000
Startracks
9/10

Avskalad beröring

Lyssna

Sök efter skivan

Kan musik kännas som om livet rinner ur kroppen? Sådär som på Omaha beach-44, eller Himmelska fridens torg-89. Kan musik beröra sådär som den där killen i parallellklassen som var dubbelt så stor och som kallade en själv för ful, eller den där tjejen som sa att man inte dög? Finns det musikaliska resor som berättar om det stora i det lilla utan att förlora perspektivet? Finns det musik som av sin känsla och förlorade integritet får mig att må illa. Finns det musik som kan reta alla dina sinnen utan att vara aggressiv?

Jag var osäker på svaren fram till jag fick bröderna Kjellvanders senaste skapelse ”The Painted Trees of Ghostwood”. Med deras gemensamma band Songs of Soil tränger sig musiken på, inte mysigt utan krypande. Som att vakna med ett ryck, eller falla fritt, närmar sig musiken dig. Det finns musik som kan få dig att känna som om livet rinner ur dig. Jag lovar. Plötsligt står du där naken. Din illusion hur allt är beskaffat är bara patetisk, den håller inte. Gustaf Kjellvander (tidigare Sideshow Bob) och Christian Kjellvander (Loosegoats) tar inte till stora politiska slagord. Nej, deras texter och deras musik handlar om vardagen. Det abstrakta är inte intressant, det är nämligen i varje ögonblick som tiden rör sig.

Songs of Soils skiva är sorglig skapelse. T.o.m. omslaget känns som en gulnad tidning fylld av minnen som glömskan inte rår på. För det är vad låtarna handlar om, minnen. Minnen som paralyserar och påminner om den egna kroppens förgänglighet. Innan man tynar bort till stoft möter man andra människor i samma situation och söker där tröst. Det är livets historia Songs of Soil berättar. Det finns ett vemod, men ingen sentimentalitet. För varje möte med en annan människa är något ödmjukt något vackert. Något som tränger bort det stora helas väg mot undergången, och låter människan känna lyckan i ögonblicket. I ögonblicken som bröderna Kjellvander mjukt och behagligt återberättar finns kärlek, rädsla, föräldraskap, sjukdom, vänskap, ja praktiskt taget allt som känns för evigt i ögonblicket, men som med perspektiv är dömt till undergång. I låten ”Sleep” fångas känslan i textraden: ”You are caught in a whirlwind of losing and loving my friend/Tossing and turning left flank is burning again/…/And when eyes explode open you know you were hoping in vain”.

Songs of Soils låtar är föredömligt korta. De flest ligger runt 3,5 minuter, men säger ändå så mycket. Här behöver inte orden fylla på i vers på vers. Trots det korta står hela historien klar. I låten ”Kelly” berättas om inte mindre än fyra levnadsöden, som min fantasi målar upp inom mig. Låtens längd är 2,21 minuter. Jag är rörd och fascinerad.

Songs of Soil står i en vit amerikansk tradition. Country och mer sävlig bluegrass ligger i botten. Men också amerikansk visa med rötterna i den amerikanska arbetarklassens framväxt under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Enkelt och långsamt. Lite ”framför-brasan-känsla”.

Kjellvanders har skapat en amerikansk skiva med rötter i vårt eget karga klimat. En tidlös skiva som fick mig att tappa andan. Jag visste inte om jag skulle sätta noll på den. Jag gillar inte den emotion den uppbringade, men det går inte motstå ett högt betyg. Jag släpper den nära och låter den sticka till i min själ.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2000-11-06 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-11 09:54

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #692

16 kommentarer

SÅ bra? Årets svenska debut Cigarres i fara månne. Det blir att skaffa SoS omgående.

Gustav B Oregistrerad 2000-11-07 20:17
 

Får ta och kolla upp det här bandet omgående. Verkar intressant.

jonas Oregistrerad 2000-11-07 20:48
 

Jo så bra e den. Har precis kommit hem med den o sitter o njuter av den nu. Fullkomligt lysande!

alex Oregistrerad 2000-11-09 21:16
 

Jag förespråkar givetvis ett inköp. Ingen besvikelse, men en stor portion vemod kommer erhållas.

Peter Dahlgren Oregistrerad 2000-11-10 08:14
 

Idag på Konserthuset i Örebro spelar Songs Of soil.
Tid: ca 23:00

Band: Songs Of Soil + förbandet Daniel Karlsson med gäster (jazzig bluegrass)

Fri entre. Ingen åldersgräns.
Öl & vin-servering, leg i baren!

marielindfors@spray.se Oregistrerad 2000-11-10 09:22
 

Loosegoats senaste är lysande. Får nog ta att kolla upp Songs of soil !

johanbr77@hotmail.com Oregistrerad 2000-11-26 14:03
 

Visst är skivan bra! Av deras spelning på emmabodafestivalen i år är de ännu bättre live! Och jag ska snart få se och höra dem igen.. . nämligen när de spelar på kåren i Karlstad nästa tisdag!

Lyckans jag.. . ..TACK Lina!

Josefin Oregistrerad 2000-11-28 12:47
 

mycket bra skiva….

detta e vackert…..

country pop…..

Gustaf E Oregistrerad 2001-01-11 20:35
 

Det är nämnt, men jag säger det igen. Loosegoats senaste skiva borde inköpas. ”Plains, Plateaus and Mountains”. Svinbra…

ErikA Oregistrerad 2001-01-15 03:30
 

kan en skiva bli mycket bättre??..jag älskar den

Lasse liten Oregistrerad 2001-07-14 01:06
 

få låtar har den kraft att de – utan personliga minnen kopplade till – kan framkalla tårar hos mig.

Songs of Soil skakar min själ, duktigt!

discobitch Oregistrerad 2002-05-02 18:02
 

Songs of soil är en av de bästa plattor som har spelats in i detta avlånga land!

Hilly Oregistrerad 2002-08-10 09:10
 

http://www.christiankjellvander.com

Marie Oregistrerad 2002-10-13 17:36
 

Nu, flera år efter skivan kan jag inget annat än att instämma med Hilly. Denna skiva står sig fortfarande som ett litet mästerverk.

Jonatan Oregistrerad 2007-12-23 20:07
 

[...] Kjellvander Songs from a Two-Room Chapel (15)The Convocation of… Pyramid Technology (7)Songs of Soil The Painted Trees of Ghostwood (14)Sonic Youth NYC Ghosts & Flowers (3)Loosegoats Plains, Plateaus and Mountains [...]

 

[...] vi var många som lyssnade. Vare sig det gällde exploderande Sideshow Bob, finstämda Songs of Soil, som han ledde tillsammans med brodern Christian Kjellvander, eller hjärtebarnet The Fine Arts [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig