dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Thomas Dolby: Aliens ate my Buick
Aliens ate my Buick (CD) Thomas Dolby
1988
EMI
9/10

Med glimten i ögat

Lyssna

Sök efter skivan

Thomas Dolby har en extremt brokig karriär bakom sig. Bortsett från att spela piano och keyboards har han ägnat sig åt att producera och samarbeta med så olika artister som George Clinton, Foreigner, Joni Mitchell, Ofra Haza och Prefab Sprout. Dessutom har han gjort musik till både multimediaproduktioner och filmer, arbetat med dataprogrammering, konstruerat synthar, samt studerat meteorologi(!).

Ett bra smakprov på hans musikaliska karriär kan man hitta på skivan ”Aliens ate my Buick”, som släpptes 1988. Det här är en guldgruva för alla som gillar musik med både hjärta och hjärna. Här visar han att det går att kombinera ruggigt sväng med kul, ironiska texter, vemod och humor.

Efter den inledande ”The Key To Her Ferrari” (”There was one room in her house that was always kept locked, it was the garage…”) som låter ungefär som Duke Ellington featuring Steve Vai följer några funkigare nummer: ”Airhead” och ”Hot Sauce”. Här visar Dolby var P-funkskåpet skall stå. Helt underbart producerat och där gurun himself, George Clinton, dessutom varit med och skrivit ”Hot Sauce”. Enda gången jag hört en tryckluftsborr svänga, skulle jag tro.

Sedan följer träsksamplingsorgien ”Pulp Culture”, också denna med en touch av P-funk. Men även en speciell harmonik och stämning som leder naturligt in till nästa mer softa låt ”My Brain is like a Sieve”. Ungefär som en reggaeversion av Prefab Sprout.

Texten på ”The Ability to Swing” summerar Dolbys musikaliska inriktning på pricken:

”Everybody’s looking, looking pretty hard
Everybody’s looking for a meaning in my art
I’m gonna give it to you straight, boy
It isn’t worth a bean if you haven’t got that ability to swing”

Därefter följer min kanske största favorit på plattan, den otroligt vackra ”Budapest by Blimp”, komplett med Prefab-Sproutstämning, Ungersk aria och en vers på franska. En smått episk skapelse.

Till sist bagatellen ” May the Cube be with You”, som kunde varit hämtad från ett Bootsy Collins- eller Funkadelic-album. Gäster på denna låt är bl a Brecker Brothers.

Min skivsamling vore definitivt inte komplett utan denna mycket speciella skiva.

Joakim Uddling, Sverige

Publicerad: 2000-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2000-09-30 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #639

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig