dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Street Angels - A Benefit Album for the Street Children of Brazil
Street Angels - A Benefit Album for the Street Children of Brazil (CD) Samling
2000
Mr Bongo
6/10

För gatuänglarnas skull

Lyssna

Sök efter skivan

Brasiliens musik. Jag ler så fort jag tänker på dessa två ord. Samban och bossa novan ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det mjuka portugisiska språket i kombination med glada och råsvängiga rytmer gör mig alltid väl till mods och/eller färdig för party. Därför blev jag mycket glad när jag fick den här urbrasilianska skivan. ”Samba och bossa i 65 minuter är en vinnare!” Men som vanligt när jag tror mig behärska något blev jag varse att det jag trodde var sanning endast var en isbergstopp.

Den här plattans ursprung är en välgörenhetsrörelse för gatubarnen i Salvador i Brasilien som kallas Street Angels. Sedan 1994 stöttas den lokala rörelsen av diverse människor i Storbritannien och har ofta uppmärksammats i medierna. Skivbolaget Mr Bongo, som ger ut brasiliansk musik i Storbritannien, kontaktades och gav sig in i arbetet med att uppmärksamma projektet och samla in pengar. Alla intäkter från skivan skall, enligt utsago, gå till projektet. Hedervärt och faktiskt ett tillräckligt gott skäl att köpa skivan.

Ett annat och ännu bättre skäl, är att den innehåller massor av intressant musik. Här finns nämligen en vild blandning av Brasiliens musikutbud. Den fjäderlätta bossa novan finns naturligtvis representerad, med klassiska artister som exempelvis Luis Bonfa och Joyce. Men sida vid sida med de typiska internationellt kända tongångarna finns även andra stilar utan tillstymmelse till sambainfluens. Instrumentala funklåtar och moderna jazzprojekt samsas med rena danslåtar med sång på engelska. Det är alltid respektingivande när gamla och unga musikanter gör gemensam sak i en viktig fråga.

Jag ger mig inte in i att reda ut alla artisterna som finns med på skivan, men utöver de redan nämnda måste jag nämna Lord K, som gör coola ”Strange Messages” (någon slags stoner-samba? ja, jag vet att jag famlar i mörkret.) tillsammans med Luis Bonfa på skivan. Lord K är naturist och uppträder alltid naken. Hurra. Det står att läsa att han har kultstatus i sitt hemland, vilket jag inte för en sekund betvivlar. Fram för fler nakna coola musikartister!

Arvet från den afrikanska musikkulturen gör sig extremt påmint i några för mig ganska otillgängligt rootsiga spår. Men det är som sagt var en intressant skiva med ett väldigt brett spektrum. Och nästan genomgående mycket bra. Problemet med samlingar är att det breda ofta är splittrande och svårt att få grepp om. Så är fallet här också och några av de mest kulturkrockande och experimentartade låtarna kunde jag lätt bytt ut mot ytterligare några dansvänliga bossa novor och helgalna sambaexplosioner.

Fifi Ström

Publicerad: 2000-07-16 00:00 / Uppdaterad: 2000-07-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #559

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig