dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Spiritual Beggars: Ad Astra
Ad Astra (cd) Spiritual Beggars
2000
Music for nations
6/10

Med mockabrallor mot stjärnorna

Lyssna

Sök efter skivan

Spiritual Beggars är ett svenskt band. Det kan ingen tro.

De låter lite grand som Deep Purple och lite som Whitesnake. Ja, som sig själva också förstås, men för att ge en någorlunda bild av hur det låter duger dessa grupper som jämförelse. Jag får också lite Electric Boys-känsla ibland, även om Spiritual Beggars själva kanske skulle vilja smiska mig för att jag har sagt så. De är ju faktiskt internationella stjärnor som i sommar är förband till Iron Maiden.

Obevekligt tunga malande gitarrer i kompet, grinande leadguitar med ”garymoore” i pannan, hammondorgel, munspel och tamburin. Tillsammans bildar detta härligt tung 70- och 80-talsinfluerad bluesbaserad hård rock med stark maskulin framtoning. Sångaren Spices sångsätt påminner ofta om karlakarlarna Ian Gillans och David Coverdales, utom i de lugna partierna, där sanningen kryper fram och rösten inte håller alls faktiskt.

Jag skulle vilja säga att det här är motsatsen till prettopop framförd av bleksiktigt magra och dystra män, chosefria så att det känns krystat. Här är det grymt långt hårdrockshår och polisonger som är normen. Man riktigt känner hur mockabrallor och whisky är ett inte helt otänkbart koncept för de tuffa männen i Spiritual Beggars. Den nakna damen med stjärnor för tuttvårtorna på skivomslaget är ytterligare en sak jag inte blir överraskad över när jag hör musiken. Choser? Ja, men det är klassisk rock'n'roll. Möjligtvis är det lika dystert och pretto, men i så fall ur en helt annan vinkel.

Spiritual Beggars har alltså ett riktigt klassiskt sound. Och var det bra då, så är det väl bra nu. Men. Om man tycker att det låter som en Deep Purple-cover, är det bra då? Om man hajar till och tycker sig höra David Coverdale, är det ett kvalitetsmärke? Eller är det bara gammalt? Vet inte riktigt. Men jag vet att det är tufft och är ljudet lika tätt live som på skivan, kommer jag njuta i fulla drag på Hultsfredskonserten den 15/6.

Fifi Ström

Publicerad: 2000-06-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 23:52

Kategori: Recension | Recension: #542

3 kommentarer

det är väl skit samma om det låter som gamla purple. de var ju kungar på sin tid. och hammondorgeln måste var ett av de mest underskattade instrumenten. ljudet blir så mycket fylligare då. spela left brain ambassadors med lite bas så förstår du. stupidity!!!!

Anders Peace Oregistrerad 2000-12-01 21:30
 

Nu sa jag ju inte att det var dåligt för att det låter som Deep Purple. Jag kunde bara inte bestämma mig riktigt. Att härmas är ju ändå att härmas. Jag gillar dessutom både hammondorgel och Deep Purple. Ian Gillan har en av världens bästa rockröster, enligt mig. Stupidity? Det får stå för dig, Anders Peace.

Fifi Nylander Oregistrerad 2001-01-24 03:05
 

Hur kan man undgå att nämna ”mellotron” i en SB-recension?

Och klanka inte ner på Spice…

Martin W Oregistrerad 2001-06-03 01:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig