dagensskiva.com

48 timmar

Recension

En Vogue: Masterpiece Theatre
Masterpiece Theatre En Vogue
2000
Elektra/Warner
9/10

När musik blir en drog

När jag satte på den här skivan första gången hade jag en sån där ”jag har tappat tron på ny musik”-dag. En sån där vecka då jag bara ville lyssna på favoritskivorna från 70-talet och aldrig mer gå in i en skivbutik. ”Det finns ingenting som låter nytt i alla fall”. Sen kom första reaktionen: ”jäävlar vad dom sjunger bra”. Alltid något, ganska vilsamt för en trött och desillusionerad själ. Andra intrycket: ”den var ganska bra faktiskt, jag lyssnar igen”. Helt såld direkt alltså. Lyssnade igen. Och igen. Och igen. Tills den blev en drog och jag fick tvinga mig själv att sluta.

En Vogue har tappat en medlem, Dawn Robinson, som förut intog frontpositionen och var den tuffaste och funkigaste divan av dem alla. Men på den här plattan finns inget hål som hon borde fyllt. Dessa tre kvinnor har full kontroll på läget. Sjunger klockren r'n'b i perfekta stämmor med jazz-, funk- och gospeltouch. Bättre och mognare än de flesta i störtfloden av r'n'b som sköljer över världen.

Men det är inte främst under de ”vanliga” r'n'b-låtarna jag böjer mitt huvud i vördnad, utan i sviten med hits hämtade från den klassiska musiken. Jag tycker egentligen att det är ett skamgrepp att låna melodier ur kända klassiska verk för att öka igenkänningsrisken och därmed hitfaktorn med tusen procent, men i detta fall är jag superimponerad. Låtskrivarna och producenterna Denzil Foster och Thomas McElroy har en såpass stor talang att de lyckas låta sig inspireras av mästerstycken och därefter skriva egna melodier, hur starka som helst, som passar perfekt till. Som någon slags själarnas gemenskap istället för ”jag vet inte vad jag ska hitta på, jag tar en klassisk slinga till hjälp”.

Sviten börjar med ”Love You Crazay” som bygger på ”Sockerfens dans” ur Nötknäpparsviten av Tjajkovskij. Låten inleds med orginalets spröda celestatoner och smälts ihop med ett träskigt reggaebeat och en fantastisk helt fristående melodi. Den låten hade räckt som tröst för min tappade tro på musiken. Men det fortsätter direkt med den minst lika starka ”Sad But True”, med inslag av Beethovens Månskensonat och därefter följer den kanske allra bästa, ”Love Won't Take Me Out”, som baseras på ”Preludium i ciss moll” av Rachmaninov. Herregud. Den går ju till och med i ciss moll. För att bli mästare måste man ha respekt för mästare.

Dessa låtar är ingalunda de enda som får mig lycklig och överraskad på tjugonde-nånting lyssningen, det finns massor. Fast låtarna skulle naturligtvis inte vara hälften så bra utan Cindy Herrons, Maxine Jones och Terry Ellis fenomenala röster. De tar ut svängarna långt mer än de flesta vågar. I ”Those Dogs” är det rena rama teatern; en högst personlig, halvt vansinnig version av ”Habaneran” ur Carmen, till Bobby McFerrins galna vokalkomp och med bistånd av ett gäng av skivans många tuffa gästrappare. Briljant. I dessa damers röster finns långt mer än skönhet; där är dramatik, smärta, mod, erfarenhet, humor och så mycket funk man kan önska sig. Pust! Utan att de verkar anstränga sig, sjunger de så funkigt att man dånar. Även i mjuka ballader där den allmänna normen säger: ”sjung vackert”, säger En Vogues norm: ”vackert, souligt och funkigt”. Hur det går till vet inte jag. Jag bara tackar och njuter.

Några bottennapp finns tyvärr också och drar ner skivans kvalitet från ultimat till något sämre. Till exempel finns det en patetiskt trist version av ”Que sera, sera” och ett par ballader som passerar förbi som skvalradio. Men annars innehåller skivan nästan bara modigt och annorlunda beteende och det är något jag stödjer till fullo. Även om det gör mig beroende.

Fifi Ström

Publicerad: 2000-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-02 10:23

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #496

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig