dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Massinfluence: Underground Science
Underground Science (CD) Massinfluence
1999
Boulevard Connection/Playground
7/10

Musik för glidardagar

Lyssna

Sök efter skivan

Det danska bolaget Bouldevard Connection är ansvariga för att vi här i Sverige får en chans att höra ”Underground Science”, Massinfluences debutalbum. Och för oss som inte hört något av dem förut är det helt klart ett tillskott i hiphop-sektionen i hyllan.

Massinfluence är medveten, småpolitisk, tillbakalutad, funkig, jazzig, beatsbaserad hiphop med riktigt bra mickrockare för er som gillar native tongue, Gang Starr och nyare akter som the Roots, Mos Def och Arsonists. Men det räcker inte. Massinfluence hämtar nämligen även en del av sin inspiration i de suggestivare delarna av trip hopen. Att de senare nämner katter som Cucumber Slice och Lyricist Lounge som jag pinsamt nog inte har någon som helst koll på, det gör inget. För det här är bra, och det förstår jag utan att veta vilka de är!

De riktiga kalenderbitarna kanske även är intressade av att veta att Massinfluences DJ Spearhead X tidigare producerat nobla akter som TLC, De La Soul och Too Short.

Bandet har valt att lägga med deras singlar: ”Clown Syndrome”, ”Rhyme Placement”, ”Massmatics” och ”Life to the MC” på plattan, och det kan vara tråkigt för de individer som hört dessa innan, men för oss andra kan detta inte ses som något annat än ett gott beslut. Initialt var jag överraskad över att en låt som ”Twenty 20″ inte har släppts som singel, men efter ett par lyssningar förstår jag varför. Materialet är väldigt jämt, och det finns inga bottennapp här, men heller ingen tokhit.

Att Atlantabaserade Massinfluence låter mer östkust och New York än västkust, predikar om mer politik och medvetande än paaartay och leverar mer tänkvärda texter än hookar och sing-a-long refränger, gläder mig. ”The Underground Science” lämpar sig för bokläsningskvällar, glidardagar och balkongsittning.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2000-05-05 00:00 / Uppdaterad: 2000-05-05 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #456

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig