dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Einstürzende Neubauten: Silence is sexy
Silence is sexy (CD) Einstürzende Neubauten
2000
Mute Records Limited
8/10

Känslosam tystnad

Lyssna

Sök efter skivan

Tunga toner vaggar mig. Maler mig. Efter 86 minuter känner jag mig mörbultad fast tempot, med vissa undantag, är så lågt att det släpar.

Blixa Bargeld leder mig genom en ljudresa med sin speciella röst och blandar engelska och tyska i en väl avvägd blandning. Men jag vet inte om det är en väl avvägd blandning eller ej, och den känslan är genomgående för EN både vad det gäller sång och musik. Det känns som om de lurar mig till att gilla det jag hör. Fast jag har inget emot känslan i det här fallet. Det kanske inte är rätt, men det känns så och det är det som spelar någon roll.

I tonfall och anslag fortsätter den här skivan i samma spår som förra skivan, ”Ende Neu”, som kom 1996. De utforskar ljud och avsaknad av ljud. Minimalistiskt och bombastiskt omvartannat och samtidigt. Instrument plågas och drillas. Ting blir instrument och instrument blir ting. Einstürzende Neubauten är inte enkla. De smeker öronen samtidigt som de försöker söndra dem.

Skivan är en enhet. Som en saga som talar med mig och håller mig nära tonerna. Inte textmässigt (även om texterna har mycket att säga), bara ljudmässigt. Efter de första 68 minuterna är jag omtumlad och upprymd. Avslutande ”Pekanol” är ensam på den andra disken. 18 minuter nedtrappning och tid för eftertanke, samtidigt som det är den svåraste låten av alla. Ljud som gör mig obehaglig till mods. Jag är tacksam för att den är för sig själv. Jag skulle inte vilja vara utan den, men jag klarar inte alltid av den.

Ge den tid. Den behöver tiden. Lämna allting utom dig själv för en stund och lyssna i hörlurar. Det är en upplevelse. ”Exklusiv für die, für die nichts geschrieben steht / … / Allerdings”.

Kal Ström

Publicerad: 2000-04-21 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-01 11:57

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #441

4 kommentarer

Jag ryser vid blotta tanken. Allas vår Blixa bevisar sannerligen att tystnad är sexigt. första gången man kan njuta av den sedan Depeche Modes Violator =)

RYUUKISHI Oregistrerad 2002-12-18 18:33
 

Detta är en av de bättre plattor som EN har gjort på länge. Håller oxå med att Depeche rockar.

Avdankad synthare Oregistrerad 2003-01-31 15:53
 

[...] får snarare bilder av Einstürzende Neubautens Blixa Bargeld mässandes “dingsallerdingsallerdingsdingsaller – aller… och hör en syssling till Björks magiska Medùlla. Vi talar med andra ord om en ganska fri [...]

 

Kanske 2000-talets hittils bästa skiva

Jonatan Oregistrerad 2010-02-12 16:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig