dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Thomas Rusiak: Magic Villa
Magic Villa (CD) Thomas Rusiak
2000
Universal
8/10

Skit i traditionerna!

Lyssna

Sök efter skivan

Sedan dagen jag hörde låten ”Breakout” för första gången och utbrast i, – han har ju för fan samplat Tool! har jag varit nyfiken på Thomas Rusiaks eget material. Att det sedan dess har gått en hel del tid har inte minskat mitt, eller för den delen, andras intresse. Sherlock, Masterminded, Ken, Slick Rick, Petter å allt det där i all ära, Thomas är en stor producent och låtskrivare, men det är inte förrän han ägnar sig åt sitt eget material som jag tycker att det blir riktigt intressant. Att han dessutom spelar det mesta själv gör ju inte det hela sämre.

Den souliga hiphopen behärskar han mer än tillfredställande och hans val av gäster är få och helt rätt. ”All Yours” tillsammans med Awa och ”Existence” med Titiyo är båda riktigt bra låtar. Men det är i låtar som ”Fire Walk With Me”, ”Pearls”, Teddybears STHLM covern ”Hiphopper”, ”Breakout” och i viss mån ”She” som jag tycker att Rusiak är i sitt esse. De är alla rätt egna låtar utan konventionella gränser. Inte direkt svåra i vare sig uppbyggnad eller utförande, bara riktigt bra och intressanta. Det tror jag alla musikintresserade kan skriva under på.

Personligen tror jag att det handlar om att Rusiak har haft tillräckligt med självförtroende att gå sin egen väg. Han skapar musiken så som den låter i hans huvud. Bara en sån sak som att i ”Whole Lot of Things” sno melodin till refrängen på Jane's Addictions ”Been Caught Steeling” tyder på innovativitet med integritet.

”Sthlm's Finest” med Teddybears STHLM kanske kunde ha valts bort, det hade räckt med ”Hiphopper”. Småtrista ”Ahead of My Time” samt avslutande ”Magic Villa” med Christian Falk skulle också kunnat strykas. Om man nu skulle behöva optimera materialet vill säga. Annars tycker jag väldigt mycket om alla låtar från inledande dubflirten ”Featherweight” och framåt. Skivan kanske inte satt efter första lyssningen, men när den väl gör det sitter den där.

Även om jag personligen inte tycker om precis alla låtar så vill jag ge en eloge till Thomas Rusiak. Han har genom att visa måttlighet och stor urskiljningsförmåga bara släppt ifrån sig riktigt bra material. Hans ”Magic Villa” är ett stort verk.

Vidare känner jag rent spontant att det är roligt att tapeten i Thomas rum på bilden i häftet, samt att tavlan på samma bild, pryder omslaget. Det är aldrig fel med en genomtänkt layout…

Mikael Nordlander

Publicerad: 2000-04-06 00:00 / Uppdaterad: 2000-04-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #426

4 kommentarer

jävla skitskiva

hoho Oregistrerad 2000-12-31 20:31
 

Den är såååå bra!

köp magic villa nu!

RUSIAK RULEZ!

Le Oregistrerad 2002-02-23 20:19
 

Magic Villa är en av mina absoluta favoritskivor någonsin. Thomas är cool och skön, och musiken är i en klass för sig. Som bonus på den nyare versionen av skivan återfinns låten Crash You, som utan tvekan slår det mesta. Usch vilken skivaköp den gott folk(köp Nebraska av Bruce också på en gång;))

Pär Oregistrerad 2003-01-12 00:17
 

Helt sick skiva, en av de bästa svenska hip hop plattorna någonsin. Musikaliskt är skivan fulländadad, många fina produktioner. I klass med Sherlocks debut, Looptroops ”Modern Day City Symphony” och Petters ”Mitt Sjätte Sinne”, Chords ”The Garden Around The Mansion”, Timbuktus T2 . 9 av 10. Glöm inte att Rusiak proddade Slick Ricks ”Frozen” 1999, en fet bedrift av en snubbe från Rågsved =D

Old School Oregistrerad 2010-10-21 00:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig