dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tevski: Abdikera
Abdikera (CD) Tevski
2000
Ssschuitt/Border
4/10

En snubbe som heter Tevski

Lyssna

Sök efter skivan

Daniel ”Tevksi” Matevski släpper med ”Abdikera” sin solodebut i fullformat. Tidigare hittade vi honom i duon En Snubbe Som Heter Bengt. Kanske inte ett av de mer välkända banden i den svenska hiphop-vegetationen, men en och annan klocka ringer väl bandet för alla som var med under perioden före Petter. På den tiden de stora förgrundsgestalterna på den svenska scenen var Just D.

Jag ska erkänna med en gång att jag har ganska svårt för Tevskis nasala röst. Den stör mer än den berör och det gör så klart mitt grundmotstånd ganska stort. Men, samtidigt har jag börjat vänja mig vid Tevskis röst ju mer jag lyssnat på det här albumet. Inte så mycket att jag gillar den, men den gömmer inte längre helheten och det är min vinst. Det gör att jag faktiskt hittar en hel del kvalitéer i materialet.

”Abdikera” består av 14 korta hiphop-låtar (de flesta runt två minuter långa – punk!) som alla tydligt placerar sig i ”Alla Talar Svenska”-facket. Jag vågar lova att Tevski placerar följande skivor långt fram i backen:

Beastie Boys ”Paul's Boutique”
A Tribe Called Quest ”Midnight Marauders”
De La Soul ”Me, Myself and I”
Just D ”Svenska Ord”

Han gillar helt säkert de där fyra skivorna väldigt mycket. Det låter det som. Och det har jag inget emot. Jag gillar dem också. Mycket. Men, samtidigt gör det att det hela känns lite åldersstiget. Lite gammalt. Men, det svänger – det gör det. Beaten är inte problemet med ”Abdikera”. Kanske skulle Tevski släppa micken och låta Beki, som gör en stark insats på ”Ge Micken Din Röst”, en chans att stå i fronten.

För er som suktar efter glad svensk hiphop och inte lider av mitt inneboende motstånd till Tevskis röst är ”Abdikera” säkerligen 30 lustfyllda minuter. Själv kommer jag att spela orgelgrooviga ”Släng Upp Dina Hinder” och tidigare nämnda ”Ge Micken Din Röst” då och då. Sen hoppas jag få höra mer av Bekis röst till Tevskis beat.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2000-04-02 00:00 / Uppdaterad: 2000-04-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #421

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig