dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Olle Ljungström: En apa som liknar dig
En apa som liknar dig (CD) Olle Ljungström
2000
Telegram
7/10

Det är dags att
ge Olle en chans

Lyssna

Sök efter skivan

Det är nu 21 år sedan Reeperbahn släppte sitt debutalbum. Några års frånvaro från rampljuset och ett par starka solo-album till trots, kämpar Olle Ljungström fortfarande mot de som avfärdar honom som posör. Om det nya albumet ”En apa som liknar dig” på allvar etablerar Olle Ljungström hos den breda publiken återstår att se.

De tidigare albumen, ”Världens räddaste man”, ”Tack” och ”Det stora kalaset” har alla mottagits positivt av oss proffstyckare, men inte riktigt hittat sin hemvist hos medelskivköparen. OK – ”Tack” gav Olle Ljungström en Rockbjörn, men det är fortfarande tämligen glest framför festivalscenerna när Olle Ljungström uppträder.

Jag har svårt att förstå det, och kan tänka mig att detta album kommer ändra på det. ”En apa som liknar dig” är ljusare än föregångaren ”Det stora kalaset”. Inledningen är riktigt bra, eftertänksamma ensamhets-beskrivningen ”Kaffe och en cigarett” följs av titellåten och första singeln ”En apa som liknar dig”. Bägge låtar är nyansrika och byggs upp i stora refränger med både distade gitarrer och spröda stråkar. Bägge två bör leta sig upp på både radio- och försäljningslistor.

Sen rullar albumets återstående tio låtar fram. Visa, country och pop möts enligt klassisk Olle Ljungström-mix. Heinz Liljedahl har som vanligt en stor del i produktionen och resultatet är en stark helhet med toppar som ”STHLM, STHLM”, ”Jag och Sverige” och ”Med eller utan”. Musik och text kompletterar varandra och ovanpå läggs Olle Ljungströms röst som ger ytterligare nyanser åt orden, både ljusa och mörka sådana. På ett sätt som inte många andra klarar av.

Jag gillar den här plattan. När Olle Ljungström är som bäst lämnar han de flesta av sina svenska konkurrenter och kollegor bakom sig i ett moln av vägdamm. Den här plattan innehåller en rad sådana låtar, men också ett antal svagare låtar som inte riktigt hittar rätt. Men jag hoppas och tror att publiken kommer hitta till det här albumet. Det är värt det, alla gånger.

Sen är jag nyfiken på vad som händer med de olika hobbyprojekten där Olle Ljungström gjort musik tillsammans med bland andra Niklas Frisk (Atomic Swing, Sweet Chariots), Per Persson (Dead Scouts, Perssons Pack) och kulturpersonligheten Ernst Billgren. Jag skulle gärna höra vad sådana samarbeten kan resultera i, men nöjer mig under tiden med att höja volymen på stereon, njuta av den bilvarma vårsolen och trycka gasen i botten till ”En apa som liknar dig”.

Fredrik Welander

Publicerad: 2000-03-17 00:00 / Uppdaterad: 2000-03-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #404

5 kommentarer

Cool skiva!

”En apa som liknar dig” och ”Sthlm, Sthlm” är underbara låtar!

Henke Oregistrerad 2001-05-24 01:12
 

På Niklas Frisk borde oxå Perssons Pack stå bland hans bandlista.

jak Oregistrerad 2002-08-17 22:54
 

Olle Ljungström är verkligen bra. Varför har ni inte recenserat ”Syntheizer”?

Nils Oregistrerad 2003-01-19 16:21
 

Olle Ljungström är verkligen bra. Varför har ni inte recenserat ”Syntheizer”?

Nils Oregistrerad 2003-01-19 16:21
 

Varför nämns inte solodebuten ”Olle Ljungström” bland tidigare plattor?

Fredrik Oregistrerad 2003-04-04 12:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig