dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The The: Naked Self
Naked Self (CD) The The
2000
Nothing/Universal
6/10

Enmansbandet är tillbaka

Lyssna

Sök efter skivan

The The hade enligt den allmänna uppfattningen sin storhetstid på 80-talet med skivor som ”Infected” och ”Mindbomb”. Jag hör till det fåtal som inte håller med om det. Jag förderar 1993-års ”Dusk” framför hela den gamla katalogen. Den märkliga samlingen ”Solitude” från året efter tycker jag nästan lika mycket om. Håll med om att det är svårt att lyssna på så kallad alternativ musik från 80-talet idag. Visst låter det svagt?

”Naked Self” är första livstecknet från Matt Johnson sedan den bleka ”Hanky Panky” som kom 1995. Det är ganska länge sedan. Jag hade faktiskt slutat tro på ett nytt The The-album. Visst det antyddes ibland att något skulle vara på gång, men nej – det verkade inte så troligt. Det var därför jag hajade till lite när jag såg att The The skulle ut på turné. Var det dags för en ny skiva?

Jovisst. Och ingen dålig skiva heller. ”Naked Self” är bra. Inte det bästa Matt Johnson släppt ifrån sig. Nej, inte alls. Materialet är på tok för splittrat. Det känns som om Matt Johnson försökt skapa något som passar den nya etiketten, Nothing, trots att han egentligen ville gå en helt annan väg.

Ibland stormar The The iväg in i vilda ljudkaskader. I nästa stund sjunger Matt en skör låt till kompet av akustisk gitarr. Med lite hårdare sållning och en tydligare linje i låtmaterialet hade ”Naked Self” kunnat bli riktigt bra. Det hade kunnat bli Matt Johnsons ”Stoned & Dethroned”. Jag önskar att han valt den avskalade vägen. Att han nöjt sig med den akustiska gitarren och det ödsliga ljudet. Det passar hans röst bäst.

I sina stillsammare stunder är ”Naked Self” precis hur bra som helst. I de mer aggressiva låter det mest desperat och konstlat. Oömt skulle man kunna säga. Matt Johnson har soul och sjunger de blåaste visor jag känner. När han gör det tycker jag om honom. När han ska försöka vara arg och elak bryr det mig inte alls. Splittrat var ordet.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2000-03-15 00:00 / Uppdaterad: 2000-03-15 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #402

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig