dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Millencolin: Pennybridge Pioneers
Pennybridge Pioneers Millencolin
2000
Burning Heart Records
7/10

Tre år senare. Lite äldre.

Lyssna

Sök efter skivan

Millencolins första EP spelades in i november 1993. Deras senaste album (om man inte räknar samlingen ”Melancholy Collection”) släpptes våren 1997. Under de där första fyra åren hann de med mer än de flesta svenska band vågar drömma om. Totalt har Millencolin sålt 750 000 skivor. De har gjort fem USA-turnéer. De har turnerat i Japan, Sydamerika, Europa och Australien. Jag undrar om vi här hemma förstått hur stora de egentligen är?

När Nikola, Erik, Mathias och Fredrik kommer tillbaka efter sin hittills längsta period utan att släppa ifrån sig nyinspelat material är det ett delvis nytt Millencolin som möter oss. Den största och mest uppenbara skillnaden är avsaknaden av baktaktsriffen. Skainfluenserna är som bortblåsta. Det är lite mindre glatt. Inte så att det blivit tungt och tråkigt. Inte alls. Det handlar snarare om att referenserna skiftat. Att de blivit äldre.

”At 23, I was far from feeling free,
At 24, my life was a big bore,
Now I'm 25 and I'm still not high,
yeah, I'm 25 but still alive”

Musikaliskt är ”Pennybridge Pioneers” ändå det mest varierade och helgjutna bandet släppt ifrån sig. Millencolin har aldrig låtit så stort, men ändå fokuserat som nu. Visst kan man stundtals höra att det är Brett Gurewitz (Bad Religion) som suttit vid spakarna i kontrollrummet. Men, det vore fel att hävda att det låter som något annat än just Millencolin. Ska jag referera till tidigare material så är spår som ”Bullion” och ”Olympic” saker som dyker upp i huvudet.

Ett rejält test av de mest fanatiska fansen är sista spåret, ”The Ballad”. Jo den heter så. Akustisk gitarr och Kolas sång. Det är allt. En text om en mobbad kille som blir vald sist på gymnastiken och inte går på avslutningsbalen. Minst sagt oväntat. Tyvärr tycker jag inte att låten håller hela vägen, men det är kul att Millencolin vågar ta ut svängarna och tänja på gränserna. Det är ett tecken på att de har mer att ge.

När jag skriver det här är Millencolin i Australien. De håller på att avsluta en kortare turné där. ”Pennybridge Pioneers” kommer förmodligen att hålla dem sysselsatta under minst ett år framåt. Arrangörer från världens alla hörn kommer vilja boka bandet. Det är jag säker på. För även om den inte innehåller en självklar hit är det en skiva som kommer att tilltala Millencolins gamla fans och kanske rent av övertyga en del som tidigare varit tveksamma. Får de stå på Hawaiiscenen på Hultsfred i sommar? Tja, varför inte?

Patrik Hamberg

Publicerad: 2000-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-30 13:56

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #375

10 kommentarer

BRA!! Helskjönt!

Marcus Oregistrerad 2000-12-10 22:02
 

Millencolin är bäst, så är det bara! Pennybridge Pioneers är deras bästa album hittils, det nya släpps ju den 11 mars, det är ju snart ju! så det längtar jag till! Men nu tillbaka till Pennybridge Pioneers…det är min absoluta favoritskiva ÄNNU i min skivsamling,och jag lyssnar på den skivan mest av ALLA mina cd-skivor, så då måste den verkligen vara bra det ska ni minsann veta! Det finns INGA dåliga låtar på skivan , vilket det oftast brukar göra på en skiva, men här är ALLA skitbra! men det förstås, vissa är ju bara mycket BÄTTRE än de andra, men för det behöver dom inte vara dåliga. Det är verkligen svårt att välja ut en favoritlåt på Pennybridge Pioneers,så därför skriver jag ingen för alla låtar är så bra. Och du Patrik, ”The Ballad” är en av plattans bästa låtar! den är visserligen inte lik nån annan millencolin låt, det är därför den är så bra, och texten är bra och hela alltet! den låten får en att tänka lite, så den ska ni lyssna på ni som läser detta! och du Patrik en gång till, du kunde väl åtminstone gett Pennybridge Pioneers LITE högre betyg? iallafall en åtta eller nia, den är värd en 10 MINST!

Melissa Oregistrerad 2002-02-12 18:59
 

bara två kommentarer på den här skivan? skumt. hur bra som helst ju.

exXec Oregistrerad 2002-03-06 15:04
 

Sjukt bra skiva! Konstigt att de inte är större i Sverige…

Viktor Oregistrerad 2002-03-06 16:59
 

Att Millencolin inte är större i Sverige kan nog sammanfattas med ”Man kan inte bli profet i sin egen hemstad”. JAg är sävl från Örebro, och har varit på konserter med Millencolin när de var små och på väg att bli något större. Då spelade de lite då och då här i stan, men nu syns de aldrig till. De håller sig i USA och Australien. Kul för killarna som man har åkt snowboard med =) Fast ibland ser man killarna här hemma när de käkar glass vid slussen. Rätt kul att tänka på att de faktiskt är världskända, men ändå sitter i lilla Örebro och käkar glass.

Petter Boman Oregistrerad 2002-03-28 22:23
 

helt lätt deras tajtaste album..alla låtar e klockrena

kallamejCmoll Oregistrerad 2003-02-26 21:24
 

bra skiva.. inte deras bäst. en (gäst)recension på nån av deras 3 första skivor vore väldigt bra

palm Oregistrerad 2003-03-15 10:10
 

en riktigt bra skiva av ett jävligt bra band!!!

andreas bengtson (beng_ha@hotmail.com) Oregistrerad 2003-06-12 18:04
 

jag tycker att den nog är värd en 8 menmen tiny tunes är i alla fall bäst. och du melissa, du borde inte kalla

dig själv millencolin-fan

jacob Oregistrerad 2003-10-04 17:43
 

klockren!

oskar Oregistrerad 2003-11-04 00:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig