dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Beatles: Rubber Soul
Rubber Soul (LP) The Beatles
1965
Apple/EMI
10/10

Gummisoul med själ

Lyssna

Sök efter skivan

Jag minns att rullbandspelaren var grå och av märket Tandberg. I hörnet i vardagsrummet där musikanläggningen var placerad lekte solkatterna på golvet medan jag utforskade min storasysters skivsamling och rullbandsinspelningar. Året var 1966 och i högen av osorterade singlar och lättglömda låtar från radioprogrammet Tio i topp gnistrade en popdiamant av mycket hög karat.

Året innan, hösten 1965, hade John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr avslutat ännu en triumfartad men utmattande turné i U.S.A. Efter en behövlig ledighet var det i början av oktober dags för bandet att kliva in i studion för att spela in uppföljaren till albumet ”Help”. Problemet var bara att låtskrivandet hade kommit på efterkälken efter allt turnerande och tiden började rinna ut för en skivrelease innan jul. Mark Lewisohns heltäckande uppslagsverk The Complete Beatles Cronicle beskriver med vilket tempo och vilken målmedvetenhet bandet mellan den 12 oktober och 15 november 1965 skriver och spelar in ”Rubber Soul”s 14 låtar och dessutom den dubbelsidiga singeln ”Day Tripper”/”We Can Work It Out”. Denna kreativa urladdning får nog betraktas som svårslagen – inte minst med tanke på det högklassiga resultatet. På ”Rubber Soul” samlas fullständigt strålande låtskriveri med ett enhetligt sound. Där finns tight samspel, finurliga arrangemang, textmässig mognad och en stor dos ljudmässigt uppfinneri. Plattan var också den sista där bandet fungerade som en riktig enhet.

Redan på uppföljaren ”Revolver” som släpptes året efter började The Beatles spreta stilmässigt och personligheterna glida isär. ”Rubber Soul” inleds med det flyhänta riffet till ”Drive My Car”. Anslaget är mycket effektivt. Här introduceras ett band som utvecklats och tagit flera kliv framåt på bara några månader. Paul sjunger lead och Georges solo tillhör pophistoriens mest stringenta och effektiva. Här finns inte en ton för mycket. Därefter följer 13 låtar av motsvarande kaliber: ”Norwegian Wood (This Bird Has Flown)” är färgad av George Harrisons melodistämma på sitar. John sjunger lead och den eventuella uppfattningen att låten handlar om norskt trä är ett gräsligt missförstånd. Tre dagar innan deadline saknades fortfarande tre låtar till ”Rubber Soul”. Då skrev Paul ”You Won't See Me” och efter en högeffektiv inspelningssejour fanns låten på tape. Körstämmorna som glider in i andra versen lyfter låten till oanade höjder. ”Nowhere Man” är en betraktelse ur ett rätt tröst- och färglöst perspektiv. Handlar sannolikt om Lennons dåvarande förortsliv och kärlekslösa äktenskap. Ännu ett gnistrande solo från George. ”Think For Yourself” är en av George Harrisons två låtar på ”Rubber Soul”. George sjunger lead och Paul spelar fuzzbas (!). Att The Byrds och Roger McGuinns karakteristiska gitarrspel inspirerat George framgår tydligt. ”The Word” och här reser sig nackhåren. Kombinationen Ringos självklara sväng, marracas och ett synkoperat piano resulterar i ett enormt gung. Lägg till fräcka körstämmor. ”The Word Is – Love”. ”Michelle” är en av Paul McCartneys mest älskade ballader och det är lätt att förstå varför. Paul är en mästare och här bjuder han på ett gnistrande exempel ur sin låtkatalog. Innehåller också underbar liten bonuslektion i franska.

”What Goes On” är plattans svaga länk – en struttig och lätt countryfärgad bagatell där Ringo i vanlig ordning sjunger hellre än bra. Men Ringo är ändå Ringo och ursäktad. Flickan i Lennons berättande ”Girl” lindar sina beundrare runt lillfingret och John är helt klart en av dem. Den isande inandningen ger historien och arrangemanget en extra krydda. Återigen ett lysande körarrangemang. Självbiografiska och insiktsfulla ”I'm Looking Through You” handlar om Paul McCartneys dåvarande flickvän Jane Asher. Finns också i en mycket rolig alternativ version på The Beatles Anthology 2. I John Lennons melankoliska, tillbakablickande och möjligen självbiografiska In My Life spelar Beatles producent George Martin ett barockpräglat pianosolo som fångar essensen i låten. Ett av plattans höjdarspår. ”Wait” är ännu en pärla och ett bevis för att tamburinen är popmusikens mest underskattade instrument. Paul och John delar leadsång. ”If I Needed Someone” är George Harrisons andra bidrag till plattan och pekar mot fler stordåd på låtskrivare på kommande plattor. Kretsar kring små variationer av ett öppet gitarrackord, spelade med en 12-strängad Rickenbacker. Att John Lennon var svartsjuk framgår med önskvärd tydlighet på låtar som ”No Reply” (på Beatles For Sale), ”Jealous Guy” (på soloplattan ”Imagine”) och avslutningsspåret på ”Rubber Soul”, ”Run For Your Life”.

Den 3 december 1965 släpptes ”Rubber Soul” och världen blev sig aldrig mera lik. När jag lyssnar på den 35 år senare påminns jag om varför The Beatles fortfarande är relevanta och hittar nya generationer av lyssnare: Låtarna är fantastiska och artisteriet guldkantat. Det är innovativt och melodiskt. Uttrycket är tidslöst och inspelningarna låter bra rent ljudmässigt. Det är oöverträffad pop och betyget för ”Rubber Soul” är självfallet det högsta.

Maths Broborg - P3

Publicerad: 2000-02-05 00:00 / Uppdaterad: 2000-02-05 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #362

13 kommentarer

En riktig milstolpe. Den första Beatlesplatta som jag blev förälskad i. Innehåller flera av de allra finaste kompositionerna – ”Girl”, ”Michelle” och ”In my life”. En sådan skiva måste man bara älska, eller hur?

Berra Oregistrerad 2002-08-15 08:30
 

Njaaa 10/10 njaaa. Finns ju två beatles. 62-66 och 67 till 70. Egentligen e dessa två helt olika band. Det första ett sliskigt pojkband som nästan uteslutande gjorde tunna lättrallade kärlekslåtar. Det andra ett tidlöst rockband som ingen slår ens idag. Skulle inte ge denna skiva mer än 6/10 max.

OlePop Oregistrerad 2003-06-24 23:32
 

OlePop: Njaaa, 1966 gjorde Beatles Revolver, med låtar som trippen ”Tomorrow never knows”, ”She said, she said” och den ironiska kommentaren ”Taxman”. Grunden till det mästerverket las i Rubber Soul, som i sin tur var en kraftig utveckling från tidigare ”Help” och ”A hard day's night”, som i sin tur, o.s.v. Grejen med Fab Four var att de utvecklades konstant, och med enorma steg mellan varje platta, på ett eller annat plan. Dessutom var allt de gjorde 67-70 inte alltid sådär tokfantastiskt heller. Den som säger nåt annat har förmodligen bara hört de blå och röda samlingsplattorna.

Niklas J Oregistrerad 2003-06-26 13:52
 

Niklas J: Nja grejen är att de gjordes en överenskommelse innan gruppen slog igenom att de bara skulle göra kärlekslåtar för att nå ”rätt” publik. Något som riksslisken Mccartney ville men knappast Lennon. Lennon hatade att göra sådana sorts låtar. Visst gjordes bra låtar 65 66 men de var fortfarnade vad som idag skulle kallas för pojkband. Niklas tror du behöver läsa på lite mer, men om du nu gillar sliskiga kärlekslåtar i massor så tycker jag du borde handla något från marianne records. Om inte annat kan du ju använda det som komplement till beatles 62-66 så får du ju kärlekslåtar i massor och dessutom på olika språk. 67-70 är det som gäller. Inser man inte ens detta så borde man förmodligen inte ens få lov att ha en stereo.

OlePop Oregistrerad 2003-07-08 03:32
 

OlePop borde byta namn till OleProgg. Att dela in Beatles karriär i två perioder har inget med verkligheten att göra. Vad har Sgt Pepper gemensamt med White Album? Nä, det är det tidiga Beatles som är mest tidlöst och som hållit bäst. Gillar man inte tidiga Beatles så gillar man inte pop. Rubber Soul ÄR Beatles bästa album.

Jesper C Oregistrerad 2003-09-20 16:13
 

Ole Pop: ”Läsa på” är ett sådär argument i en diskussion, tycker jag.

Lennon var den som drev gruppen framåt och stod för absolut flest låtar på de första skivorna – vilket han gjorde jädrigt bra, som Jesper skriver. McCartney låg bakom större delen av Sgt. Pepper och Abbey Road. De gav och tog båda två, och egentligen är Lennon/McCartney-diskuttionen rätt fånig, men eftersom du tog upp den så…

Håller med Jesper – delar man in Beatles karriär i två perioder har man förmodligen bara lyssnat på samlingsplattorna.

Tror inte att ”Tomorrow Never Knows” skulle räknas till dagens pojkbandslåtar direkt. Min senaste Mariann-skiva inköptes 1984, sedan dess får Bert Stjärt klara sig utan mitt stöd. Lovar dock att slänga ut stereon genom fönstret per omgående.

Niklas J Oregistrerad 2003-10-07 13:18
 

preics upptäckt plattan, skitbra ju! kanske växer till sgt.pepper-klass t o m….

Medlem 2005-03-15 17:25
 

OleDoleDoff(eller vad du hette): Jag vill inte ens bråka med dig. Kan du inte istället gör anågot konstruktivt istället för att göra bort dig här. Lyssna på skivan ett par gånger till, på allvar, läs vad recensenten och de andra här har sagt och försök också koppla bort prestige-turbon. Kom sen tillbaka hit och skriv vad du tyckte. Och du, det är OK om du ändrar dig, igen är på topp hela tiden…

Medlem 2005-07-02 19:00
 

två år senare

Medlem 2005-08-23 14:33
 

Haha. Ni som inte kan uppskatta Beatles innan ”Revolver” är galet fjantiga. Men jag antar att det sammanfattar elitismen som genomsyrar användarna på denna hemsida ganska bra. Hjälp, vi är rädda för melodier!

Nuttovic Oregistrerad 2009-09-20 21:53
 

Jag gillar ”Beatles For Sale”, ”Help!” och ”Rubber Soul” det är ju där Beatles börjar finna sin form. Vilka höjdpunkter!

Medlem 2009-09-21 12:28
 

Beatles For Sale och Revolver är bägge två avgörande för pop/rock musikens evolution. Utan dem inget Tages el Shanes! Skämt å sido så bör och skall man lyssna och betrakta alla deras album med vördnad och öppna sinnen för att insupa essensen i tidernas viktigaste (bästa?) grupp.

El Barto Oregistrerad 2010-10-09 20:02
 

Måste tillägga så här några år senare att jag fastnade för Beatles redan 1963 när ”Please Please me” kom. Först efteråt har jag förstått att Beatles hade ett speciellt sound redan då om än texterna kanske inte var så märkvärdiga. Rubber Soul var första albumet där i stort alla låtar var intressanta, resterande album är musikhistoria.

Rektorn Oregistrerad 2015-12-07 12:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig