dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Qau: [kå:]
[kå:] (CDEP) Qau
2000
Returmusik/Border
7/10

Tjuren är här!

Lyssna

Sök efter skivan

K. Johan Kimrin. Tjuren från Malmö. Mårten Gås. Qau. Kärt barn har många namn sägs det. Så är det definitivt i fallet Johan Kimrin, eller Qau då som han kallar sig nu när han ger ut tre låtar under eget namn.

Låtarna är, vi tar dem en och en, ”Svenska HiFi Institutet”. Vi kommer ihåg den från konstellationen med samma namn och samlingen ”Alla talar fortfarande svenska”. ”SHI” tillhörde aldrig mina favoriter på ”ATFS”. Det ska jag medge med en gång. Å andra sidan ska jag lika snabbt erkänna att den växt sedan sist. Här finns den i hela fyra versioner. Originalet. En dansk. En vrålfunkig. En dansig och ”hemlig”. Bäst gillar jag den vrålfunkiga [Rollin' Hands Remix]:en. Bakom den står delar av Sundsvalls hiphop-possee med Monk och Payler i spetsen. Svänger som hela det svenska tidiga hiphop nittiotalet (ni vet, när Chuck Anthony spelade gitarr på var och varannan svensk hiphop-tolva).

Andra spåret är allsångseposet ”Fredagkväll”. En klassisk betraktelse över jakten på den perfekta festen och de våndor den svenska alkoholpolitiken kan skapa om man är ute någon timme för sent. ”Fredagkväll” möter vi i tre versioner. Något oväntat är det den mer dansinriktade [Komigen nu för helvete megamix] som faller mig mest på läppen. Sam som står för remixen har lyckats hitta höjdpunkten i låten och inleder därför självklart med raderna:

”Med två 1210:or och en mikrofon
Kommer festen sluta i ett jubeldån”

Lika vasst som Becks två skivspelare. Storartat!

Tredje spåret ut är den finurliga ”Sånt som man säjjer” med gamla kompanjonen Dennis på gästmikrofon. ”SSMS” är på sätt och vis det spår som enklast placerar in Qau i den svenska hiphop-historien. Mitt emellan Just D någonstans mellan ”Rock N Roll” och ”Tre Amigos” och tidiga Latin Kings. Qau är ett par rejäla snäpp lekfullare än de flesta stora namnen inom dagens svenska hiphop. Asgarvet och glädjen är aldrig långt borta. Qau leverer hiphop med glädje och värme. Jag måste erkänna att jag saknat det. En frisk fläkt från Skåne.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2000-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2000-02-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #363

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig