dagensskiva.com

48 timmar

Recension

People Under the Stairs: The Next Step
The Next Step (CD) People Under the Stairs
1999
PUTS/MNW ILR
8/10

Alla borde ha folk under trappan

Lyssna

Sök efter skivan

De senaste åren har hiphop-scenen i USA genomgått en förändring vad gäller var den mesta musiken produceras. Från att förr (i alla fall till stora delar) ha varit en fråga om öst- eller västkust har nu andra delar av landet börjat synas allt mer. Den amerikanska södern med skivbolaget No Limit från New Orleans i spetsen är det tydligaste exemplet. Med sitt stall av artister formligen sprutar bolaget ut nya skivor i parti och minut. Även hiphop-scenen i Texas har börjat märkas allt mer.

Samtidigt leder den uppskruvade utgivningstakten som No Limit har till att musiken blir lidande. Tiden artisterna skulle behöva för experimenterande och utveckling finns inte och i stort sett allt som släpps är stöpt i samma form. Både rent utseendemässigt men också musikaliskt med texter som huvudsakligen kretsar kring skryt om pengar eller bedrifter med det motsatta könet. Förvisso ett framgångsrikt recept när det gäller att ta marknadsandelar men musik som produceras enligt löpande band principen blir nästan alltid oundvikligen lidande på det konstnärliga planet.

Samtidigt har det som en motreaktion från undergroundscenen börjat dyka upp allt fler unga och okända akter som istället fokuserar på sociala orättvisor och andra samhällsproblem. Det är oftast bland dem man hittar de just nu intressantaste artisterna på den amerikanska hiphop-scenen. Tyvärr kan det vara svårt att få tag i material med de här artisterna eftersom det oftast bara släpps på den inhemska marknaden och om det trots allt skulle dyka upp i Sverige är det i form av enstaka svindyra importexemplar. Men ibland får något alster distribution även här. Som The People Under the Stairs skiva, ”The Next Step”.

Skivan som släpptes i USA redan 1998 har alltså nu hittat hit. Och det är bara att tacka och ta emot. Den är nämligen ett av årets mest överraskande och intressanta släpp. The People Under the Stairs (PUTS)är en Los Angeles baserad duo bestående av MC:n Thes One och DJ:n och MC:n Double K. Duon har också djup förankring i ”consciousness & culture” rörelsen i USA och det märks skivan igenom. PUTS är kritiska mot samhället och politiskt medvetna. Till exempel är introt på skivan en (fiktiv?) utfrågning av borgmästaren vad man ska göra som frustrerad svart man i USA idag.

Visst finns här också den obligatoriska dissen av andra MC:s i ”Ten Tough Guys” och slapp party-hiphop i ”Mid-City Fiesta”. Men trots att PUTS ibland tuffar till sig har de inte den så vanliga kaxiga attityden utan istället finns en vilja att på ett kritiskt sätt förmedla historier om hur tillvaron ser ut i en amerikansk betongförort. Något som är bra mycket hårdare än gangstaskryt.

Ofta är låtarna uppbyggda kring ett enkelt beat och hela tiden med Thes Ones och Double K:s rap i centrum. De kompletterar varandra perfekt och har bägge två ett flyt i sina rhymes som sitter som en smäck över Double K:s fyndiga samplingar. Grunden i dem och PUTS musik är mestadels gammal jazz. Man kan nästan ana hur Double K måste ha dammsugit varenda liten obskyr skivhökare på sin jakt efter gamla okända jazzplattor för att hitta det är perfekta breaket. Skivan rullar igång med lite old-schoolhiphop och sedan fortsätter det i samma spår. Hela tiden med små, oväntade break och scratchar. Här och var finns också inslag av latin och soulmusik. Det är fantasifullt, roligt och medryckande. Samtidigt som musiken är mjuk och laidback svänger den med en sådan kraft att detär omöjligt att hålla skallen stilla.

PUTS kommer antagligen inte att få några framskjutna placeringar på försäljningslistorna med sitt material. Det saknas en klockren hit på skivan för det. Men jag hoppas att det inte ska spela någon roll. Det här är nämligen en så lysande platta att alla som är intresserade av intelligent och angelägen hiphop borde skaffa den ändå. En skiva för alla som blir upplyfta av att lyssna på hiphop som handlar om mer än vad man kan använda Glocken eller underlivet till.

David Drazdil

Publicerad: 1999-11-10 00:00 / Uppdaterad: 1999-11-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #274

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig