dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Gloria: Gloria
Gloria (CD) Gloria
1999
WEA/Warner
6/10

Himla proffsigt

Lyssna

Sök efter skivan

Sverige har fått en egen supergrupp som spelar hästjazzdoftande vuxenpop så det stänker om det. Bakom namnet Gloria döljer sig några av Sveriges mest rutinerade studiomusiker. För instrumenthanteringen står inga mindre än Lars Halapi, Peter Korhonen, Sven Lindvall och Staffan Andersson. Samtliga har fler års rutin som musiker än denna recension innehåller substantiv.

I spetsen för bandet finns de skönsjungande Sara Isaksson och Rebecka Törnqvist, som delar systerligt på förstastämman på varannan låt. Tyvärr – måste jag tillägga. För detta är den stora missen rent produktionsmässigt. De båda sjunger visserligen som aldrig förr, men genom att dela upp sången enligt någon slags rättviseprincip går man miste om den dynamik som uppstår i de partier de sjunger tillsammans. Sjunger Rebecka lead, kommer Sara in på stämman i refrängen – och vice versa. Istället skulle man ha utnyttjat skillnaderna mellan lejoninnan och den sprudlande, oemotståndliga flickan.

Naturligtvis är det superproffsigt och oklanderligt, men det är å andra sidan inte mycket som spretar ut och river sig fast i lyssnaren. Undantaget är solot på inledande smällkaramellen ”Party on my Own” som ligger och bubblar under ytan, men inte riktigt tillåts explodera. Jag tror att den energi som skulle lyft skivan ett par pinnhål till, kommer när de ger sig ut på vägarna och spelar materialet live. Studioprodukten är som en diamant som kanske polerats lite för väl och därigenom tappat en del av sin charm och lyster. Lite brus, eller åtminstone en liten rundgång, hade ökat dynamiken. Kanske kunde man även ha skippat ett par av de tretton spåren för att toppa formen. Men med låtar som den oemotståndliga mungipshöjaren ”Party on my Own” och den sagolikt vackra ”Life As We Know It”, är ”Gloria” höstens tryggaste köp för dem som passerat 28-årsstrecket mentalmusikaliskt. Detta betyder inte att skivan är tråkig, men om Gloria-gänget slänger in en utomstående producent med lite skit under studioreglagen vid nästa platta kommer den att bli ännu bättre. Jag är lika säker på det som att det kommer en uppföljare så småningom.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 1999-11-09 00:00 / Uppdaterad: 1999-11-09 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #273

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig