dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Meshell Ndegeocello: Bitter
Bitter (CD) Meshell Ndegeocello
1999
Maverick/Warner
8/10

Musiken i centrum

Lyssna

Sök efter skivan

De svarta, smekande stråkarna i den inledande ”Adam”, sveper med sig lyssnaren in i Meshell Ndegeocellos nya skiva ”Bitter”. Trots att den instrumentala ”Adam” saknar text så är den väldigt talande. Den refererar med sin titel både till att den utgör skivans början och de religiösa och sexuella grubblerier som präglar ”Bitter”. Meshell Ndegeocello har sänkt tempot och har mycket att berätta för den som tar sig tid att lyssna på hennes berättelser om tvivel i tron och kärlek i alla dess former. Hennes kraftiga, nästan grova röst, rymmer mycket känsla.

Skivomslaget visar aldrig hennes ansikte eller kropp fullt ut, utan utgör ett slags fragmentarisk mosaik. Det är musiken och texterna som fogar det hela samman.

Trots att låtarna är väldigt personliga så är det inte Meshell själv, utan musiken och texterna, som står i centrum. Hennes texter är utlämnande och väjer inte för att visa upp kärlekens baksidor i alla dess former, ofta i poetisk form:

”But what a fool he is to wish for wine in her empty kiss” (”Sincerity”)

Musiken är penslad med känsla för detaljer utifrån filosofin ”less is more”. Produktionen är enkel och lämpar sig utomordentligt för influenserna från jazz, blues och soul som utgör grunden. Låtar som ”Sincerity”, ”Beautiful” och ”Bitter” är riktigt, riktigt, riktigt bra och kommer att ackompanjera den stundande hösten på ett perfekt sätt.

Fans till mannen som döptes till Roger Nelson en gång i tiden kan glädjas över att han är med på en låt (det låter i alla fall som det är han; uppgift saknas i texthäftet. De kanske inte visste vad de skulle kalla honom?). Fans till Jimi Hendrix kan glädja sig över att Meshell tolkar hans ”May This Be Love”. Fans till god musik kan glädja sig åt ”Bitter”.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 1999-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-03 20:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #217

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig