dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Red Hot Chili Peppers: Californication
Californication (CD) Red Hot Chili Peppers
1999
Warner
5/10

Kluven comeback

Lyssna

Sök efter skivan

Red Hot Chili Peppers återkomst på musikscenen inleds med en mullrande, distad bas-ton som så småningom övergår i en plottrig funkhistoria som påminner om hur de lät för åtta år sedan på ”Blood Sugar Sex Magik”. Det känns som om de vill markera att de är tillbaka efter flera års strulande med droger, olyckor och ett medlemsbyte.

På den förra skivan ”One Hot Minute” var det Dave Navarro som skötte gitarren. Med honom ändrades gruppens sound och fick en råhet som inte hade funnits tidigare. Den energi som alltid varit ett av gruppens kännemärken fick sällskap av frustande, distade gitarrer som släpptes fria i låtar som ”Warped” och ”One Big Mob”.

En naturlig förklaring till det nygamla soundet på ”Californication” är att John Frusciante har tagit tillbaka sin plats som strängbändare igen. Hans spelstil och ljudbild skiljer sig markant från Navarros. Frusciante tar sällan till några kraftgrepp utan smyger in med sin rena gitarr och kompletterar Fleas bas i någon slags bräcklig symbios. Tillsammans med Chad Smith på trummor kan de fortfarande få det att svänga ett gäng. Ändå är det någonting som saknas. Det brister i det bitvis svaga låtmaterialet. Det är få låtar som känns som om de leder någonstans. De påminner mest om bleka kopior på tidigare klassiker.

Det finns ingen ”Give it Away” eller ”Higher Ground” på ”Californication”. Av den tidigare så tunga eller fartiga funken blir det allt som oftast pop. De låtar som känns mest intressanta är överraskande nog de lugnare alstren. Förstasingeln ”Scar Tissue”, som är besläktad med brottarhiten ”Under The Bridge”, växer för varje lyssning och ”Porcelain” är en mäktig ballad som faktiskt skulle kunna vara signerad bob hund (vilket påpekades för mig av min recensent-kollega DD).

Anthony Kiedis lyrik har alltid varit en salig blandning av mumbo-jumbo och svartaste svart. När låtarna nu inte är allt för starka så håller inte de mindre seriösa texterna, utan det känns mest tramsigt. Ibland blixtrar det dock till. Många av texterna handlar som vanligt om livet i Kalifornien och hemstaden Los Angeles. Mest dräpande är titelspåret ”Californication”: ”It’s the edge of the world – And all of western civilization – The sun may rise in the East – At least it settles in the final location – It’s understood that Hollywood sells Californication”.

Vet inte om Kiedis & company har blivit gamla men de övertygar mer som melankoliker än som partyprissar. Svaret på vilken inriktning de väljer – pop eller funk – kanske kommer på nästa platta. Till dess får vi hålla till godo med ”Californication” som känns lite som den kvittar. Det är bra men det skakar inte om varken mig eller högtalarna som deras musik brukar göra.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 1999-06-08 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 13:46

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #140

23 kommentarer

Inte en helgjuten Red Hot Chili Peppars skiva, men för all del inte en 5.

ErikA Oregistrerad 2001-01-15 04:09
 

har precis läst dave navarros recensionen och läste denna för andra gången och vad ksulle du sätta för betyg på den nu när man hört den mer. för jag tycker det är än av deras bästa plattor efter bloodsugersexandmagic och mothers milk så en 8 borde den ha!

Mattias Oregistrerad 2001-07-08 01:41
 

En åtta är den helt klart värd…

Claus Oregistrerad 2001-07-08 12:17
 

Blink 182 får en 8a! för sin senaste trams-skiva. Medans denna i vissa stunder strålande skiva endast orkar upp till en 5a enligt er. Patetiskt!

RHCP Oregistrerad 2001-07-18 14:04
 

hörru RHCP. det går inte att jämföra band med varandra på det viset som du gör. förstå det. då skulle en objektivt utvald skiva, som säg exempelvis ”there's a riot going on” utgöra det bästa, dvs en tia, och alla andra skivor skulle jämföras med den. låter det som ett bra sätt att betygssätta musik? skärp dig nu och kom med i matchen.

wyclef Oregistrerad 2001-07-19 15:06
 

Snälla, blanda inte in sporttermer i musikvärlden.

Johan Oregistrerad 2001-11-06 23:53
 

En sak fattar jag inte. Denna skiva kom på 18:e plats när ni avgjorde vilka som var årets 31 bästa skivor. den fick en 5:a. Scritti Politti ”Anomie & Bonhomie” kom sist och den fick en åtta. Är det inte dags att ge denna skiva lite högre betyg? Ärligt talat, den är ju bra.

Silver Oregistrerad 2002-04-25 22:27
 

Jag trodde det var vi, läsarna, som avgjorde vilka som var årets bästa skivor. Eller har jag fel? I vilket fall som helst lär ju skivan vara värld en nia… eller en åtta då om man är kinkig.

Nesse Oregistrerad 2002-05-23 17:07
 

Asså…Jag har läst några enstaka recencsioner på den här sajten, och ofta verkar det i min mening som om Patrik Ekelöf inte har en susning om vad han egentligen talar om.

Ps: ”Higher Ground” var en cover och pop är väldigt, väldigt långt ifrån Red Hot Chili Peppers.

Robin Oregistrerad 2002-07-10 22:52
 

Haha! Ikke mere! Lyt til 'By the Way'! En POP-plade.

Som i øvrigt er deres bedste nogensinde.

Dixie Dean Oregistrerad 2002-07-16 01:45
 

Så dåligt tycker jag inte att det är i vilket fall. Ett par riktiga bomber till hits fanns på skivan, hits som var hits, utan att verka passformade för publiken. En sjua tycker jag trots allt att den kunde få, av de stora folkhitsen den sommaren, så låg ”other side” bra till som en av de bästa.

Nämen.. Oregistrerad 2003-01-19 16:50
 

Har aldrig lyssnat på RHCP förrän den här skivan och jag gillar den skarpt. Alla låtar är bra med klart bäst är spår 4 och 15, Mmm.

Magdalena Oregistrerad 2003-01-25 13:37
 

nämen, jag har läst resencionen 2-3 ggr vid olika tillfäll'n o jag säger bara, kille får vara utväcklingstörd eller lågbegåvad eller nått.. Californication e nog den tredje bästa skivan som någonsin släppts.. alltså.. den rockar nått hårt så det skriker om det.. Bedöm rullstolar eller liknande!!!!

mR. Man Oregistrerad 2003-05-16 11:36
 

5 av 10??? Hallå Personalen!!! Den här skivan är ju nästintill lysande. Bara ett par svaga spår. Folk som vanligtvis lyssnar på ABBA ska inte recensera Red Hot Chili Peppers

OlePop Oregistrerad 2003-06-24 22:02
 

Denna skiva är ett mästerverk, bland dom bästa skivorna någonsin.

Phille Oregistrerad 2003-09-15 15:53
 

*andas lugnt henning, andas lugnt…*

*harkel*: Okej okej, jämför du med RHCPs andra skivor(som är SJUKT BRA, utom freaky style då, men alla andra rockar!!) så är denna ett mästerverk, om än nedtonat som fan. Jämför du med The Beatles, Rolling Stones, Herr Clapton, Iggy Pop, M Jackson, eller vem som helst är detta också ett mästerverk. 5 av 10? SKOJAR DU MED MIG? näm en låt på denna skivan som inte skulle kunna bli en top 10 hit? okej, inte Purple Stain men den låter e så jävla häftig!! en till då? Otherside? nä… Scar Tissue… nä. Around The World… nä… Savior… TROR INTE D VA?? ALLA låtar på denna skiva e potentiella hitar åsså ger du skivan 5 av 10… idiot är ett ord som jag skulle vilja använda i detta sammanhang… undrar fan om du dömde denna skivan efter att ha lussnat på den eller på den fula baksidan… Lila, USCH! dessutom enda skivan utan deras tecken på… ett jävla sätt asså…

RHCP rockar… köp fanimej Blood Sugar Sex MAgig, bästa skivan som nånsin gjorts!!!!

Henning... Oregistrerad 2003-11-21 17:59
 

Mn Henning, om en låt blir en hit eller inte har inget att göra med vad en enskild person tycker om den. Patrik kan ju inte redogöra för någon annans smak än sin egen.

Medlem 2004-04-09 18:43
 

den som är så bra.. :P

Medlem 2004-06-23 15:05
 

hojja …patrik fick se att han hade åt fanders fel :D

Mombo Oregistrerad 2004-12-02 16:13
 

joakim: om jag hade recenserat världens kanske bästa skiva någonsin hade jag INTE gett den en 5a. aldrig.

Medlem 2005-06-30 20:08
 

Califorincation är helt underbar rakt egenom! Den håller hela vägen. Man måste lyssna på hela skivan rakt igenom för att få de såkallade svaga spåren att bli riktigt bra. Det är deras bästa platta, den hade lite av alla deras stilar pop rock o funk. Den perfekta skivan, kulmen av red hot chili peppers. Det verkar som på skivan (vilket Antony kiedis också beskriver det som i hans självbiografi) att de bara spelar av ren glädje. I rak motsats till den ”vi vill bara göra comeback”-stämmningen du nämner i din rescention. Visst de har lugnat ner sig efter deras tidigare skivor, men det kallas utveckling. De har blivit äldre och djupare, kanske passar det sig inte för dem att spela funk längre och det är ju tråkigt på ett sätt, men de gamla skivorna finns ju kvar. Dessutom tycker jag att skivan andas hopp och återförening. Anthony är en mycket kompetent låtskrivare och iochmed att han inte alltid har världens djupaste texter i låtarna gör dem inte tunna utan bevisar bara att musik inte alltid behöver vara överseriös utan även kan handla om vardag och enkla saker. John Frusciante kan man ju bara inte klaga på han ju ett musikaliskt geni för tusan!!! Enligt mig kan man inte gämföra honom med dave Navarros ”så hårt och mycket som möjligt”-gitarr spelande. John behöver inte ta i, hans gitarr glider in och lyfter alla låtar på ett underbart och otroligt finkänsligt sätt iallafall. Med ett otroligt samspel tillsamnmans med Chad exakta slag, Fleas mustiga klockrena basgångar och Antonys otroligt vackra och breda röst.
Jag respekterar sina åsikter men snälla ge skivan ännu en chans den är ett mästerverk!

Ewi Oregistrerad 2007-07-13 22:56
 

världens bästa skiva någonsin:p

Carl Oregistrerad 2008-09-07 22:13
 

ja tycker det här är en av de bästa skivor som gjorts.

Kalle Oregistrerad 2008-09-26 12:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig